Ronde van Drenthe

Wedstrijd

Ronde van Drenthe

Wedstrijd

“Het team dat zich het beste aanpast, wint”

In de Ronde van Drenthe was er opnieuw sterk ploegwerk te zien van Team SD Worx, maar kende het team ook de nodige pech. Maar liefst vijf lekke banden en een afgedraaide ketting zorgden ervoor dat het team al vroegtijdig met de nodige energie verloor, desalniettemin werd de finale andermaal gekleurd door Team SD Worx. Lotte Kopecky – zelf lek op zo’n 15 kilometer van de streep – eindigde in de sprint als derde. “Jammer genoeg verloor ik het juiste wiel in de sprint”, aldus de Belgische kampioene.

Op de laatste passage van de VAM-berg schudde SD Worx aan de boom, waarna Christine Majerus net als de vorige dag in de Drentse Acht van Westerveld in de aanval trok met drie metgezellen. Op twee kilometer van de streep werd de groep gegrepen, waarna het peloton zich opmaakte voor een sprint. In de slotkilometer moest Lotte Kopecky het gevecht aangaan met Bastianelli, Wiebes en Balsamo en eindigde uiteindelijk als derde. Een ereplaats waarmee ze haar leiderspositie aan kop van het WorldTour klassement verstevigde.

Kopecky: “Ik reed lek op het slechtste moment, maar probeerde kalm te blijven en zo snel mogelijk terug te keren. Toch doseerde ik mijn krachen om zo de VAMberg te overleven. Roxane Fournier bracht me op het juiste moment terug. Ik eindig nog als derde, maar toch ben ik toch wat ontgoocheld.”

“Elena Cecchini piloteerde me in het juiste wiel van Lorena Wiebes, maar helaas verloor ik wat later alsnog die perfecte positie. In de laatste bocht kon ik toch nog wat plaatsen goed maken, en probeerde ik vanuit de slipstream nog voor het podium te gaan”, vertelde de leidster in de WorldTour ranking na de huldiging. 

Ploegleider Lars Boom: "Dit biedt perspectieven voor de toekomst'

Ploegleider Lars Boom was tevreden met de koers van zijn rensters: “Al op de eerste strook rijden we lek met Marlen Reusser en Lonneke Uneken. Marlen rijdt vervolgens alsnog erg sterk, maar door die twee lekke banden en een afgedraaide ketting mist ze uiteindelijk die extra punch. Op de VAM-berg hebben we de koers nog hard proberen te maken, maar uiteindelijk kregen we de sprinters niet op achterstand gereden. Dan is de derde plaats zeker een goede uitslag. Ik onthoud vooral dat iedereen van de ploeg een sterke koers reed. Het bevestigt het beeld dat we ook al in de voorgaande koersen van dit seizoen zagen en biedt veel perspectief voor de komende periode.”

Datum: 12/03/2022
Afstand: 156km
Categorie: 1 WWT

Ploegleiding

Anna van der Breggen
Lars Boom

Uitslag

RankingWielrenster
1Lorena Wiebes
2Elisa Balsamo
3Lotte Kopecky
4Clara Copponi
5Marta Bastianelli
6Alice Barnes
7Chiara Consonni
8Nina Kessler
9Jip Van Den Bos
10Sarah Roy

Geschiedenis

JaarWielrenster
2018Amy Pieters
2016Chantal van de Broek-Blaak
2015Lizzie Deignan

Meer nieuws

Voorbeschouwing

Na de winst van Lotte Kopecky in een spektakelrijke Strade Bianche trekt het Women’s WorldTour peloton naar Drenthe. In het Noorden van Nederland wacht de rensters veel wind, bochtenwerk, bemoste kasseien en de VAM-berg. “We zullen onze nummer één positie op de WorldTour-ranking trachten te verdedigen”, aldus Christine Majerus.

Team SD Worx trekt met vertrouwen naar de Ronde van Drenthe, met Lotte Kopecky in de paarse leiderstrui. In het verleden werden al successen geboekt, met winst voor Lizzie Deignan (2014), Chantal van de Broek-Blaak (2016) en Amy Pieters (2018). Dit jaar moet het peloton 156 kilometer afleggen aan plattelandswegen door open velden, bospaden, bemoste kasseien en vier beklimmingen over de VAM-berg, een vuilnisbelt die werd omgetoverd tot scherprechter in Nederlandse wegwedstrijden.

“Drenthe is zo’n race waar werkelijk alles kan gebeuren”, zegt Christine Majerus. “Wind, waaiers, ontsnappingen die kans hebben op overleven dankzij de VAM-berg, maar het kan evenzeer op een massaspurt uitdraaien... Het is dus moeilijk te voorspellen hoe de race zal verlopen. De teams die zich het best aan die veranderende omstandigheden kunnen aanpassen, rijden de finale. Dat zal dit jaar niet anders zijn.”

De Luxemburgse kampioene blikt met vertrouwen vooruit. “We komen met een sterke ploeg aan de start voor dit type race. De leiderstrui van Lotte Kopecky is een leuk extraatje en ik veronderstel dat haar winst in de Strade haar veel vertrouwen heeft gegeven. Uiteraard is het ons doel om in Drenthe opnieuw te winnen met het team.  We hebben er zeker de ploeg voor.” 

Enkele feiten op een rij
Naast Lotte Kopecky als leidster van de individuele ranking, start SD Worx als nummer één in het ploegenklassement van de WorldTour. Elena Cecchini eindigde al tweemaal tweede, zo ook vorig jaar achter winnares Lorena Wiebes. Team SD Worx start in de Ronde van Drenthe met Lotte Kopecky, Elena Cecchini, Christine Majerus, Roxane Fournier, Lonneke Uneken en Marlen Reusser.

Meer wedstrijden in maart

DatumWedstrijdAfstandWinnaresBeste SD Worx renster
03/03/2022Bloeizone Friesland (3 Ritten)
04/03/2022Strade Bianche 136 kmLotte KopeckyLotte Kopecky (1°)
11/03/2022Drentse acht van Westerveld 134 kmChristine MajerusChristine Majerus (1°)
16/03/2022Danilith Nokere Koerse 125,9 kmLorena WiebesLotte Kopecky (2°)
20/03/2022Trofeo Alfredo Binda Elisa BalsamoChantal van den Broek-Blaak (4°)
24/03/2022Classic Brugge-De Panne 158,8 kmElisa BalsamoLonneke Uneken (4°)
27/03/2022Gent-Wevelgem Elisa BalsamoLotte Kopecky (4°)
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×