Ronde van Vlaanderen

03/04/2022

Ronde van Vlaanderen

03/04/2022

Lotte Kopecky wint Ronde van Vlaanderen nadat Team SD Worx koers van begin tot eind domineert

Team SD Worx was alomtegenwoordig in de Ronde van Vlaanderen. De ploeg zat de hele race alert voorin. Net voor de Koppenberg nam het team de regie helemaal in handen. Na de Taaienberg brak de koers volledig open. Als enige had Team SD Worx nog elke pion mee in de voorste groep. Eerst glipte Christine Majerus weg, daarna maakte Marlen Reusser de oversteek. De Zwitserse kampioene voerde tot bovenaan de Paterberg de forcing, waar Annemiek van Vleuten tevergeefs trachtte Lotte Kopecky kwijt te spelen.

Chantal van de Broek-Blaak maakte even later de oversteek, waarna ze meteen ten aanval trok. “Het was een Blaak-momentje, inderdaad. Dit was de beslissende move voor de zege”, zegt de Nederlandse voormalig wereldkampioene. “Toen de aansluiting er kwam, keek ik om en zag ik dat alleen Annemiek van Vleuten en Lotte Kopecky nog in mijn wiel zaten. Dan heb ik snel geschakeld,  want Lotte is de snelste van ons beiden. Dus heb ik mezelf leeg gereden voor haar zodat we voorop bleven. Heel Team SD Worx was zo sterk vandaag. Dit was de perfecte ploegprestatie, uit het boekje.

Vanuit de volgwagen kwam het advies om Van Vleuten ook wat naar de kop te dringen, maar uiteindelijk nam Blaak het kopwerk grotendeels voor haar rekening. “Ik vond het niet het moment om te gokken”, zei Kopecky. “We stonden sowieso al met twee op het podium, we moesten gewoon vertrouwen hebben in mijn sprint. Ik ging van eigen sterkte uit. Ik had Annemiek verslagen op haar terrein, op het mijne geloofde ik dat ze me niet zou kloppen.”

Waarna Kopecky de sprint van Van Vleuten perfect remonteerde en België in extase bracht met de tweede winst in de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Twaalf jaar na Grace Verbeke. “Ik besef het écht nog niet. Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Dit is de grootste race die er bestaat voor een Belg. Om die dan in de nationale kampioenstrui te winnen… Ongelofelijk. Ik had voor het seizoen twee doelen in mijn hoofd: de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. En nu staan ze allebei op mijn palmares, zot gewoon”, glunderde Kopecky.

Afsluiten deed ze als volgt: “Mensen vroegen zich af of Team SD Worx wel de juiste keuze was. Of ik wel voldoende mijn eigen kans zou kunnen gaan bij zo’n sterrenensemble. Het antwoord mag duidelijk zijn. Team SD Worx speelt een heel grote rol in deze zeges. Vroeger was ik telkens geïsoleerd en moest ik tegen dit sterke blok opboksen, nu zijn dit mijn ploeggenotes en werken we samen. Het is echt relax om met dit team te rijden. We controleerden de race van begin tot einde. Ik ben dolgelukkig dat ik het kon afmaken”, besloot ze.

Goed voor de vijfde Ronde zege van dit team sinds 2014: Ellen Van Dijk (2014), Lizzie Deignan (2016), Anna van der Breggen (2018), Chantal van de Broek-Blaak (2020) en nu dus Lotte Kopecky (2022).

Datum: 03/04/2022
Afstand: 156,8km
Categorie: 1.WWT

Ploegleiding

Anna van der Breggen
Lars Boom
Danny Stam

Uitslag

RankingWielrenster
1Lotte Kopecky
2Annemiek van Vleuten
3Chantal van den Broek-Blaak
4Arlenis Sierra
5Marlen Reusser
6Cecile Uttrup Ludwig
7Grace Brown
8Katarzyna Niewiadoma
9Brodie Chapman
10Marta Bastianelli

Meer nieuws

Meer wedstrijden in april

DatumWedstrijdAfstandWinnaresBeste SD Worx renster
10/04/2022Amstel Gold Race 130 kmMarta CavalliDemi Vollering (2°)
13/04/2022Brabantse Pijl Demi VolleringDemi Vollering (1°)
16/04/2022Parijs-Roubaix 116,4 kmElisa Longo-BorghiniLotte Kopecky (2°)
20/04/2022Waalse Pijl 130,5 kmMarta CavalliDemi Vollering (3°)
24/04/2022Luik-Bastenaken-Luik Annemiek van VleutenDemi Vollering (3°)
29/04/2022Festival Elsy Jacobs (3 Ritten)
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×