Tour de France

23/07/2023 - 30/07/2023

Tour de France

23/07/2023 - 30/07/2023

Datum: 23/07/2023
Categorie: 1.WWT

Podium sweep in afsluitende tijdrit als kers op de taart

Team SD Worx had één groot doel in deze Tour de France Femmes: de gele trui mee naar huis nemen. Alle andere successen waren bonus. Bij het opmaken van de balans na een overweldigende afsluitende tijdrit in Pau, kan de ploeg alleen maar concluderen dat deze resultaten zelfs niet in hun stoutste dromen voorkwamen.

Eindwinst voor Demi Vollering. Tweede plek in het klassement met Lotte Kopecky. De groene trui van het puntenklassement voor Kopecky. Het ploegenklassement. Vier ritzeges met vier verschillende rensters (Kopecky, Vollering, Lorena Wiebes en Marlen Reusser). Zeven dagen de gele trui in de ploeg. En het minste resultaat in de acht ritten is een derde plek.

Met een podium sweep in de 22,6 kilometer lange afsluitende tijdrit liet Team SD Worx zich op de slotdag van de Tour de France Femmes nog een keer gelden. Europees kampioene Marlen Reusser was een klasse apart op het heuvelachtige traject. Demi Vollering en Lotte Kopecky bewezen met een respectievelijke tweede en derde plek ook hun kwaliteiten tegen de klok en stelden hiermee de eerste twee plaatsen in het klassement veilig.

Vollering legde de basis van deze Tourzege zaterdag met een fantastische raid op de Col du Tourmalet. Op de 2215 meter hoge Pyreneeën col wist de Nederlands kampioene de concurrentie op meerdere minuten te rijden, waardoor ze met een riante voorsprong aan de afsluitende tijdrit kon beginnen.

Vollering: “Door die ruime marge was ik vanochtend voor de tijdrit eigenlijk iets te relaxed. Van die houding werd ik dan weer zenuwachtig en die spanning had ik net nodig voor de tijdrit. Ik wilde tot het uiterste gaan omdat deze tijdrit ook een van mijn doelstellingen voor deze ronde was. Een goede tijdrit was ook belangrijk met het oog op de toekomst en in eerste instantie straks het WK tijdrijden in Glasgow.”

Na de huldiging in de gele trui als winnares van de Tour de France Femmes zei Vollering in de speech dat ze hoopt dat ze in deze spectaculaire ronde jonge meiden hebben geïnspireerd om ook te gaan fietsen. Even later erkende ze dat het nog steeds niet kan geloven dat de Tour de France-zege nu een feit is: “Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Daarnaast moet je er ook in geloven. Je moet jezelf het hele jaar kalm zien te houden. Om dat te kunnen moet je een balans kunnen vinden. Het hele jaar voel ik me echter al goed. Natuurlijk waren er twijfels. Ook in de afgelopen week nog. Maar enige onzekerheid maakt je scherp en zorgt ervoor dat je een extra stapje zet.”

Over de fantastische week van Kopecky zegt Vollering: “Dat Lotte nog als tweede eindigt, maakt het feest helemaal compleet. Op de Tourmalet keek ik een paar keer in haar gezicht en dan zag ik een echte killersblik. Dat heeft mij extra geïnspireerd. Lotte heeft de hele week ongekend sterk gereden. Hoe we als ploeg hebben gereden, daar kun je alleen maar van dromen. Als we vanavond met de ploeg de champagne ontkurken dan zal het besef wel komen wat we in deze Tour allemaal hebben gerealiseerd.”

Met een derde plek in de tijdrit schoof Lotte Kopecky nog op van de vierde naar de tweede plek in het klassement. De groene trui van het puntenklassement had ze al eerder veilig gesteld. Na Bernard Hinault is Kopecky de eerste renner in de Tour de France die met het groen om de schouders op het eindpodium van het klassement staat.

Kopecky: Ik had vanochtend gehoopt om als derde te eindigen, maar een tweede plek daar had ik niet aan durven denken. Ik wist onderweg dat ik genoeg voorsprong had op Annemiek van Vleuten om op het podium te eindigen. Ik hoefde niet meer voluit te gaan, maar in je hoofd heb je dan toch iets om vol te blijven gaan tot de streep. Het heeft nu geloond dat ik in de laatste driehonderd meter nog een sprint heb getrokken. Ik ben deze Tour de France Femmes op de eerste dag met de ritzege goed begonnen. Ik had nooit gedacht dat ik zes dagen in het geel zou rijden en dat ik de ronde als tweede in het klassement afsluit. Ik had deze week een enorm goed gevoel. Dag na dag kon ik goed presteren en ook steeds goed herstellen. Zeker op de Col du Tourmalet heb ik mezelf overtroffen. Dat ik daar met de beteren omhoog kon, had ik nooit verwacht. Dit is een week geworden, waar ik alleen maar van kan dromen.”

Om het succes op de slotdag compleet te maken haalde Europees kampioene tijdrijden Marlen Reusser nog eens vernietigend uit tegen de chronometers. “We hebben bijna alles gewonnen. Ik kan het bijna niet geloven. Vandaag winnen we de tijdrit én de Tour”, zei Reusser enthousiast.

Reusser: “Deze week moest ik in dienst rijden van Demi Vollering. Al mocht ik van de ploeg wel een doel van deze tijdrit maken. Ik ben zo blij dat ik het nu kan afmaken. Ik geloof het bijna niet wat we deze week allemaal gepresteerd hebben. We wisten dat we sterk waren, maar dit is ongekend. Dat we de helft van alle ritten in deze ronde winnen met vier verschillende rensters zegt alles. Dat geeft aan hoe sterk we in de breedte zijn, maar hoe we ook als een collectief rijden. Dit seizoen overtreft sowieso alle verwachtingen.”

 

Uitslag

RankingWielrenster
1Demi Vollering
2Lotte Kopecky
3Kasia Niewiadoma

Ritten

DatumWedstrijdAfstandWinnaresBeste SD Worx renster
23/07/2023rit 1 - Paris Tour Eiffel - Champs-Elysées124 kmLotte KopeckyLotte Kopecky (1°)
25/07/2023rit 2 - Clermont-Ferrand-Mauriac151,7 kmLiane LippertLotte Kopecky (2°)
26/07/2023rit 3 - Collonges-La-Rouge-Montignac-Lascaux147,1 kmLorena WiebesLorena Wiebes (1°)
27/07/2023rit 4 - Cahors-Rodez177,1 kmYara KastelijnDemi Vollering (2°)
28/07/2023rit 5 - Onet-Le-Château-Albi126,1 kmRicarda BaurnfeindMarlen Reusser (2°)
29/07/2023rit 6 - Albi-Blagnac122,4 kmEmma NorsgaardLotte Kopecky (3°)
30/07/2023rit 7 - Lannemezan-Col du Tourmalet89,8 kmDemi VolleringDemi Vollering (1°)
31/07/2023rit 8 - Pau-Pau22,6 kmMarlen ReusserMarlen Reusser (1°)

Meer nieuws

Meer wedstrijden in juli

DatumWedstrijdAfstandWinnaresBeste SD Worx renster
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×