Paris Tour Eiffel - Champs-Elysées

Clermont-Ferrand - Clermont-Ferrand

Tour de France rit 1

23/07/2023 • Clermont-Ferrand - Clermont-Ferrand - Lotte Kopecky

“Deze solo zat al weken in mijn hoofd”, vertelde Kopecky achter het podium. “Dagelijks stuurde ik naar mijn beste vriend een boodschap: nog tien kilometer tot geel. Ik ben blij dat ik het kon realiseren.”

Dat de Côte de Durtol bepalend zou zijn, stond in de sterren geschreven. Team SD Worx pakte het initiatief en Marlen Reusser legde een hoog tempo op. Lotte Kopecky versnelde en ging vervolgens in de laatste 9,4 kilometer solo op zoek naar de overwinning en de bijbehorende gele trui. “Ik had het gevoel dat er nog iets in mijn benen zat. Ik ging aan en had verwacht dat er nog iemand zou volgen, maar er zat niemand in mijn wiel. Toch ging ik door, want de volgende kilometers waren voornamelijk bergaf. Toen de meeste verzuring van de demarrage bergop verdwenen was, besefte ik dat ze me moeilijk zouden terugpakken.”

Bij de achtervolgers werd perfect afstoppend werk door Demi Vollering gedaan. De Belgische kampioene wist echter met een gestaag tempo ruim uit zicht van de eerste groep te blijven. Op de finishlijn had ze alle tijd om van haar overwinning te genieten. “Aan dit scenario dacht ik al weken. Om het dan ook effectief te realiseren… Ik ben hier heel blij mee.” 

Welgeteld 41 seconden nadat Lotte Kopecky triomfeerde, maakte Lorena Wiebes het feestje voor Team SD Worx compleet door de sprint voor de tweede plaats te winnen. “We eindigen weer op één en twee. Dat vinden we zelf ook zo geweldig. En morgen rijd ik in het geel. Dat wordt speciaal”, besluit Kopecky.

“Dit was het droomscenario”, bevestigt sportief manager Danny Stam. “We wisten dat de Côte de Durtol lastig zou zijn en dat er geen grote groep van voren zou overblijven. Vooraf hadden we twee plannen klaar, sprinten met Lorena Wiebes en aanvallen met Lotte Kopecky. Het loopt nog mooier aangezien we als eerste en tweede eindigen. Dat maakt het extra mooi. Dit is een droomstart in de Tour de France Femmes.”

Uitslag

RankingWielrenster
1Lotte Kopecky
2Lorena Wiebes
3Charlotte Kool

Andere ritten

DatumWedstrijdAfstandWinnaresBeste SD Worx renster
25/07/2023rit 2 - Clermont-Ferrand - Mauriac151,7 kmLiane LippertLotte Kopecky (2°)
26/07/2023rit 3 - Collonges-La-Rouge - Montignac-Lascaux147,1 kmLorena WiebesLorena Wiebes (1°)
27/07/2023rit 4 - Cahors - Rodez177,1 kmYara KastelijnDemi Vollering (2°)
28/07/2023rit 5 - Onet-Le-Château - Albi126,1 kmRicarda BaurnfeindMarlen Reusser (2°)
29/07/2023rit 6 - Albi - Blagnac122,4 kmEmma NorsgaardLotte Kopecky (3°)
30/07/2023rit 7 - Lannemezan - Col du Tourmalet89,8 kmDemi VolleringDemi Vollering (1°)
31/07/2023rit 8 - Pau - Pau22,6 kmMarlen ReusserMarlen Reusser (1°)
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×