Lannemezan-Col du Tourmalet

Lannemezan - Col du Tourmalet

Tour de France rit 7

30/07/2023 • Lannemezan - Col du Tourmalet - Demi Vollering

Het venijn zat in de staart van de koninginnerit van de Tour de France Femmes. Op de Col d’Aspin had zich met Annemiek van Vleuten, Kasia Niewiadoma en Demi Vollering een elitegroepje gevormd. In de afdaling liep Niewiadoma uit. Wat volgde was een pokerspel tussen Vollering en Van Vleuten. “Annemiek zei dat ik moest rijden want dat we anders allebei zouden verliezen. Ik zei haar dat ik wachtte op mijn ploeggenoten Marlen Reusser en Lotte Kopecky in de achterliggende groep. Ik heb nooit gepanikeerd, want ik wist dat de vallei tussen de col d’Aspin en de Tourmalet lastig was. Ik hield vast aan ons vooraf gemaakt raceplan en dat is het juiste gebleken.”

Vollering versnelde zoals gepland op vijf kilometer van de streep en reed naar Niewiadoma toe. Ze liet ze ter plaatse en finishte uiteindelijk met 1’50” bovenop de Col du Tourmalet. “Ik had op het juiste moment de goede benen. Toen Movistar op de Col d’Aspin alle ploeggenoten van Annemiek van Vleuten hard liet werken, was ik nog niet echt aan het afzien. Terwijl ik op dat moment toch flinke wattages trapte. Toen had ik de bevestiging dat het goed zat.”

Vollering pakte zo haar eerste ritzege in de Tour de France Femmes en nam het geel over van ploeggenote Lotte Kopecky. “Om te winnen bovenop de Tourmalet is heel mooi. Het was een voordeel dat ik tijdens de verkenning de berg tweemaal had gedaan, want door de dichte mist was het moeilijk om te zien waar we precies zaten. Toen Anna aangaf dat er een bocht naar links of rechts kwam, kon ik het inschatten, want door mijn verkenning wist ik hoe ze liepen. Dat ik geel pak, voelt mooier dan in mijn mooiste dromen. Maar ik ben er nog niet. Pas als ik de tijdrit tot een goed einde breng, mag ik vieren.”

De druk van de buitenwereld wist Vollering buiten te sluiten. “Met de spanning viel het mee. Ik merkte dat ik onrustig was de afgelopen dagen. Ik wist zelf niet hoe goed ik zou zijn. Dus merkte ik wel wat onrust bjijmezelf. Maar Team SD Worx toonde continue dat ze alle vertrouwen in mij hadden. Ik wilde hen niet teleurstellen. Dus ben ik blij dat we het gedaan hebben op de Tourmalet.”

Lotte Kopecky verbaasde met een zesde plek op de Col du Tourmalet niet alleen vriend en vijand, maar zeker ook zichzelf. “Het plan was om zo lang mogelijk aan te haken en zo hopelijk de rest nerveus te krijgen. Maar ik had nooit verwacht dat ik er zo lang bij zou blijven”, zei Kopecky voorbij de finish.

Lotte Kopecky verbaasde met een zesde plek op de Col du Tourmalet niet alleen vriend en vijand, maar zeker ook zichzelf. “Het plan was om zo lang mogelijk aan te haken en zo hopelijk de rest nerveus te krijgen. Maar ik had nooit verwacht dat ik er zo lang bij zou blijven”, zei Kopecky voorbij de finish.

Uitslag

RankingWielrenster
1Demi Vollering
2Kasia Niewiadoma
3Annemiek van Vleuten
4Ashleigh Moolman-Pasio
5Juliette Labous
6Lotte Kopecky

Andere ritten

DatumWedstrijdAfstandWinnaresBeste SD Worx renster
23/07/2023rit 1 - Clermont-Ferrand - Clermont-Ferrand124 kmLotte KopeckyLotte Kopecky (1°)
25/07/2023rit 2 - Clermont-Ferrand - Mauriac151,7 kmLiane LippertLotte Kopecky (2°)
26/07/2023rit 3 - Collonges-La-Rouge - Montignac-Lascaux147,1 kmLorena WiebesLorena Wiebes (1°)
27/07/2023rit 4 - Cahors - Rodez177,1 kmYara KastelijnDemi Vollering (2°)
28/07/2023rit 5 - Onet-Le-Château - Albi126,1 kmRicarda BaurnfeindMarlen Reusser (2°)
29/07/2023rit 6 - Albi - Blagnac122,4 kmEmma NorsgaardLotte Kopecky (3°)
31/07/2023rit 8 - Pau - Pau22,6 kmMarlen ReusserMarlen Reusser (1°)
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×