1 Gasteiz - Labastida

Vitoria-Gasteiz - Labastida

Itzulia Basque Country stage 1

13/05/2022 • Vitoria-Gasteiz - Labastida - Demi Vollering

Demi Vollering opent Itzulia meteen met winst en leiderstrui

“Wat een gave race”

Itzulia Women luidde de start van het tweede seizoendeel in. De meerdaagse etappewedstrijd begon met een lastige openingsrit, die overtuigend werd gewonnen door Demi Vollering. De Nederlandse was de hele wedstrijd voorin te zien en werkte het na een vlucht met Pauliena Rooijakkers en Kristen Faulkner koelbloedig af in een sprint bergop. “Deze finish lag me, dit geeft een heel goed gevoel”, zegt Vollering in een eerste reactie.

De openingsrit van Itzulia Basque Country beloofde lastig te worden met de nodige hoogtemeters op Mirador de Rivas en Herrera halfweg koers. Geen wonder dat er eerst afwachtend werd gekoerst. De lange vlucht sneuvelde op bovengenoemde beklimmingen, waarna Ashleigh Moolman-Pasio en Demi Vollering in de afdaling van de Herrera voor de vlucht vooruit kozen, samen met Lucinda Brand en Elise Chabbey.

“Onze tactiek was om in de beginfase vooral af te toetsen wat de rest van het peloton van plan was. We zijn hier immers slechts met vier rensters van Team SD Worx, we konden dus niet continu aanvallen en moesten onze momenten uitkiezen. We probeerden wel weg te geraken, maar er stond veel tegenwind”, legt Demi Vollering uit. “Vanaf de Herrera brak de wedstrijd volledig open en waren er veel aanvalspogingen. In de afdaling sloegen Ashleigh Moolman-Pasio en ik erin om weg te geraken met twee andere rensters, maar helaas droeg onze vlucht ondanks een voorsprong van een halve minuut niet tot de finale.”

Op 20 kilometer van het einde kwam alles opnieuw samen, waarna Kristen Faulkner wist weg te rijden. Alleen Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers wisten de aansluiting te maken, waarna er goed werd samen gewerkt en de kopgroep een voorsprong van 41 seconden uitbouwde op het peloton. “De samenwerking verliep vlot. Met Pauliena is het fijn om een ontsnapping op te zetten, ze draait altijd goed mee. Ik had verwacht dat ze er een lange sprint van zou proberen maken om het extra lastig te maken, ik probeerde mijn hoofd dus koel te houden. Gelukkig wist ik haar versnelling meteen te beantwoorden.”

Op de steile strook tot 20% trok Vollering vervolgens vol door. “De finish lag me perfect. Dit is een gave wedstrijd, het is echt lastig, maar dat vind ik net cool. Dat ik nu nog meer favoriet ben voor de eindzege? Dat maakt me niet uit. Ik kijk ernaar uit om de leiderstrui morgen te dragen. We zijn hier met een klein team, maar het is vooral een ijzersterke ploeg met stuk voor stuk sterke klimmers. Ik kijk dus al uit naar het vervolg”, besluit Vollering.

Niamh Fisher-Black beste jongere in Itzulia Basque Country

Dat het team er stond, blijkt trouwens uit de wedstrijduitslag. Met winnares Demi Vollering, Ashleigh Moolman-Pasio (6de) en Niamh Fisher-Black (10de) eindigden drie van de vier rensters in de top tien. Anna Shackley finishte na een dag vol arbeid knap 27ste. Fisher-Black onderstreepte de dominantie van Team SD Worx in de openingsrit door de jongerentrui op te eisen. “Dit toont hoe sterk we vandaag waren. Dit was de perfecte dag voor ons team”, zegt de Nieuw-Zeelandse. “Ik had niet verwacht om de jongerentrui op de eerste dag te nemen, maar het is altijd mooi om een doel te hebben in de groepsspurt in het peloton. We zijn heel goed gestart aan Itzulia en we gaan ook goed eindigen. Er liggen twee zware dagen voor ons, maar als klimmer kijk ik er enorm naar uit. Laat maar komen.”  

Results

RankingCyclist
1Demi Vollering
2Pauliena Rooijakkers
3Kristen Faulkner
4Liane Lippert
5Ane Santesteban
6
7Amanda Spratt
8Elise Chabbey
9Alena Amialiusik
10Niamh Fisher-Black

Other stages

DateRaceDistanceWinnerBest SD-worx cyclist
13/05/2022stage 2 - Mallabia - Mallabia117.9 kmDemi VolleringDemi Vollering (1°)
13/05/2022stage 3 - Donostia - San Sebastian - Donostia - San Sebastian139.8 kmDemi VolleringDemi Vollering (1°)
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×