Hoogtestage Brides-les-Bains

Hoogtestage Brides-les-Bains

Team SD Worx op hoogtestage in Brides-les-Bains richting Giro Donne en Tour de France Femmes

01/06/2023

Brides-les-Bains is een levendig en charmant stadje in de Franse Alpen dat bekend is vanwege de thermenbaden en een ideale uitvalsbasis voor een hoogtestage is. Voor het tweede opeenvolgende jaar is Demi Vollering ook van de partij op dit voor haar belangrijke trainingskamp. Vollering is momenteel de nummer één in de UCI-ranking. Dit voorjaar boekte ze zeges in Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race, Dwars door Vlaanderen, Waalse Pijl en Itzulia Women.

 

“Brides-les-Bains is qua hoogtestages een beetje ons thuis geworden”, geeft Vollering aan die vorig jaar de eerste editie van de Tour de France Femmes als tweede afsloot en het bergklassement wist te winnen. “Vorig jaar is de stage heel goed bevallen. Het grote voordeel van deze plek is dat je alle kanten op kunt gaan en inderdaad overal lange klimmen vindt. Verder zijn er genoeg verkeersluwe wegen waar je nauwelijks auto’s tegen komt. Dat fietst altijd een stuk prettiger.”

Naast Demi Vollering zijn nu ook Niamh Fisher-Black, Blanka Vas en Femke Markus in Brides-les-Bains. Coach Anna van der Breggen, zelf olympisch kampioene in 2016, zal zich later bij de groep aansluiten.

Brides-les-Bains ligt aan de voet van het populaire Les Trois Vallees-gebied. Het staat bekend om zijn thermaal water, spa, gezondheidskuren en gezond eten. Het Alpendorp profileert zich nu ook sterk als een vriendelijke fietsbestemming voor mannen en vrouwen.

Brides-les-Bains wordt ook wel het Fiets Basecamp in Les Trois Vallees genoemd, aangezien vele beklimmingen van hieruit starten. Zo begin je hier aan de klimmen naar Courchevel, Meribel en Val Thorens en kun je vanuit twee zijden de Col de la Loze beklimmen. Ook de voet van de Col de la Madeleine en de klim naar Valmorel liggen om de hoek.

Brides-les-Bains is ook het startpunt (kilometer nul) van de inmiddels al beroemde autovrije Col de la Loze die dit jaar op 19 juli opnieuw in de Tour de France is opgenomen. De Tour komt door Brides-les-Bains voor de zwaarste etappe van deze ronde met de beklimming van de Col de la Loze. In de Tour van 2020 vochten Tadej Pogacar en Primoz Roglic een verbeten duel uit op deze klim met stijgingspercentages tot liefst 24%.

De 2304 meter hoge Col de la Loze (hoogste punt in de Tour de France 2023) is het speerpunt in de vernieuwde fietsstrategie van Brides-les-Bains. Op 16 juli organiseert het Alpenstadje een cyclosportieve wedstrijd, Gran Fondo Col de la Loze. Deze Gran Fondo wordt voor de vierde maal georganiseerd en kent een aparte start voor vrouwen. Er worden verschillende routes voorgesteld om de Col de la Loze te beklimmen. Brides-les-Bains profileert zich dan ook als een ideaal basiskamp voor alle fietsliefhebbers. Dankzij de ligging en de omliggende bergen kunnen veel fietsers over goed onderhouden wegen met prachtige uitzichten rijden.

De stad en de logiesverstrekkers doen hun best om fietsers uit de hele wereld te ontvangen. Daarom is Brides-les-Bains bezig met het verkrijgen van het label ‘accueil vélo’, dat fietsers garandeert dat ze in de beste omstandigheden worden ontvangen met o.a. aangepaste maaltijden, fietsruimtes, reparatieset in de etablissementen, fietsenwinkel in de buurt etc.

Naast hun trainingen zullen de rensters van Team SD Worx ook de Thermen van Brides-les-Bains bezoeken en hier van een speciale sportherstel massage genieten. Brides-les-Bains heeft de grootste thermen van de Alpen (2700m²). Na een dag op de weg kunnen fietsers zich in de thermen weer opladen. Ook kan er een tocht met e-bikes worden gemaakt, die deel uitmaakt van de milieuvriendelijke strategie van het gebied.

“Richting de twee belangrijkste rondes van het jaar, de Giro Donne en de Tour de France Femmes, is dit een belangrijke hoogtestage”, kijkt Anna van der Breggen vooruit. “In Brides-les-Bains kunnen wij diverse lange beklimmingen van boven de 2000 meter nemen. Dit is ideaal voor ons, want we verblijven hier drie weken en dan is de afwisseling in de trainingsroutes welkom. Met de Col de la Loze, die speciaal voor fietsers is aangelegd en waar je geen autoverkeer treft, liggen we aan de voet van een ideale col voor bepaalde trainingen te doen.”

Team SD Worx zal tot en met 14 juni in Brides-les-Bains verblijven.

 

Gekoppelde rensters: Demi Vollering Niamh Fisher-Black Blanka Vas Femke Markus

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×