Chantal van den Broek-Blaak rijdt met Setmana Ciclista Valencia eerste wedstrijd sinds haar zwangerschap

Chantal van den Broek-Blaak rijdt met Setmana Ciclista Valencia eerste wedstrijd sinds haar zwangerschap

“Half-half terugkeren is geen optie, mijn winnaarsmentaliteit laat dat niet toe”

14/02/2024

In Setmana Valencia starten Marlen Reusser, Mischa Bredewold, Niamh Fisher-Black, Christine Majerus en Elena Cecchini aan hun seizoen. De Spaanse etappewedstrijd is ook de allereerste wedstrijd voor Chantal van den Broek-Blaak. De wereldkampioene van 2017 keert negen maanden na de geboorte van haar dochter Noa terug in competitie. “Topsporter of niet, in een zwangerschap bepaalt je lichaam het ritme. Ik zit nog niet op mijn oude niveau, maar ik word steeds beter. De passie voor de koers was nog te groot om te stoppen. Ik ben én topsporter én moeder nu en dat voelt goed”, aldus Chantal van den Broek-Blaak in een monoloog over hoe ze haar zwangerschap en terugkeer beleefde.

Gekoppelde rensters: Chantal van den Broek-Blaak Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen

Kinderwens

“In 2022 zou ik initieel stoppen met wielrennen, maar ik merkte al snel dat ik nog niet klaar was met het fietsen. Ik hield nog te veel van de sport, maar ik had ook een kinderwens. Had je me dit tien jaar geleden gevraagd, zou stoppen de enige keuze geweest zijn. Maar gelukkig is er veel veranderd en is vrouwensport enorm geëvolueerd. Er waren genoeg voorbeelden die aantoonden dat je én moeder én topsporter kan zijn. Dus besloten we het een kans te geven. Lukte de combinatie niet, dan zou ik daarin berust hebben. Mijn carrière was al geslaagd. Alles wat er nog bijkomt, is een heel mooie bonus.”

Zwangerschap

“Ik heb een fijne zwangerschap gehad. Maar vanaf het moment dat ik zwanger was, was ik geen topsporter meer. Prioriteit nummer één was het kindje in mijn buik. Het verbaasde me dat dat zo snel kwam, maar dat overkomt je gewoon. De natuur zorgt ervoor dat je je kind wil beschermen. Ik heb altijd wel blijven fietsen, maar al snel zat trainen er niet meer in. Dat voelde gewoon niet goed. Ik heb alles op gevoel gedaan. Maar ik bleef natuurlijk wel fit en gezond en maakte dat ik elke dag mijn beweging had. Ook bleef ik betrokken bij het team. Ik ging mee naar het teambuildingkamp in de Verenigde Staten terwijl ik al zwanger was. En ik was ook tijdens het december -en januarikamp aanwezig. De passie voor de sport was niet ineens weg natuurlijk.”

Mama Chantal

“Je lichaam heeft tijd nodig om terug in balans te komen. Op social media lijkt het alsof je na twee weken weer in je spijkerbroek past. Maar dat is niet de realiteit. Daarom heb ik deze boodschap voor elke vrouw: elke zwangerschap is anders. Luister naar je lichaam, dat geeft zelf wel aan wat kan en wat niet kan.”

“Toen Noa geboren was, zat ik echt op een wolk. Ik werd als het ware opgeslorpt door mijn grootste geluk. Noa was mijn volledige leefwereld. Trainen zat even niet meer in mijn gedachten. Maar ik had ook tijd nodig om lichamelijk en mentaal terug in balans te komen. In één klap verandert je hele leven. Toch bleef er op de achtergrond een stemmetje in mijn hoofd die zei: moet dit niet sneller en beter? De topsportmentaliteit was natuurlijk niet ineens weg. Stap voor stap werd ik steeds meer opnieuw een topsporter.”

Topsporter Chantal

“Al mijn hele carrière heb ik op het proces vertrouwd. Ook nu. In december sloot ik aan op mijn eerste trainingskamp met het team sinds de geboorte. Ik voelde dat ik nog een achterstand had. Ik besloot daarop om met het gezin twee maanden in Spanje door te brengen om extra rust voor mezelf te creëren en een balans te vinden. Want in feite combineer je twee full-time jobs. Elke week ging het beter en nu kan ik eindelijk terug zeggen dat ik opnieuw topsporter ben in combinatie met moeder.”

“Ik heb nog altijd diezelfde passie voor de fiets. Ik ben enerzijds een team player, maar ik blijf ook een winnaarstype. Ik wist heel goed dat ik niet wou terugkeren om gewoon nog een aantal jaren mee te fietsen. Die prestatiedrang is de aard van het beestje. Die felheid zit in mijn karakter. Ik hoef me voor niemand nog te bewijzen, maar ik wil altijd het maximale bereiken in alles ik doe. Wanneer ik tevreden zal zijn over mijn comeback? Als ik in ieder geval opnieuw mijn oude niveau haal. Ongeacht wat de resultaten dan zijn. Ik wil opnieuw een kaart in het spelletje zijn en van waarde zijn voor Team SD Worx-Protime en mijn ervaring overbrengen. De volgende stap is opnieuw gaan koersen in het peloton. En daar is Setmana Valenciana de ideale koers voor. Ik heb er zin in om opnieuw een rugnummer op te spelden na anderhalf jaar.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×