Anna van der Breggen keert in 2025 terug als wielrenster bij Team SD Worx-Protime

Anna van der Breggen keert in 2025 terug als wielrenster bij Team SD Worx-Protime

“Motivatie is na drie jaar helemaal terug”

20/06/2024

Anna van der Breggen keert per 1 januari 2025 terug als wielrenster bij Team SD Worx-Protime. Sinds 2022 is Van der Breggen werkzaam als ploegleider binnen het Nederlandse WorldTeam. Het afgelopen jaar merkte de olympisch- en tweevoudig wereldkampioene op de weg dat de motivatie om weer wedstrijden te gaan fietsen volledig terug kwam. “Ik kijk er naar uit om opnieuw een rugnummer op te spelden”, geeft Van der Breggen aan.

Sinds 2022 is Van der Breggen werkzaam als ploegleider binnen het Nederlandse WorldTeam. Het afgelopen jaar merkte zij dat de motivatie om weer wedstrijden te gaan fietsen volledig terug kwam. “Ik kijk er naar uit om opnieuw een rugnummer op te spelden”, geeft Van der Breggen aan.

Van der Breggen (inmiddels 34 jaar) beseft dat ze nu nog de leeftijd heeft om een comeback te maken. “Mijn job als ploegleider vind ik ook mooi en uitdagend, maar ik besef dat ik dit werk over tien jaar ook nog kan doen. Wil ik terug keren als wielrenster dan is daar nu de tijd rijp voor. Ik heb daar enorm veel zin in.”
 
Van der Breggen: “De motivatie is groot om na drie jaar weer op de fiets te stappen. Het is een spannende beslissing. Als ik de motivatie niet zou voelen, zou ik dit nooit kunnen. Dat was ook de reden waarom ik in 2021na de Olympische Spelen in Tokyo besloot om te stoppen. Ik deed al jaren hetzelfde en voelde dat ik moe was. Jaar na jaar proberen de beste te zijn, eist veel van je. Ik heb veel wedstrijden kunnen winnen, maar fysiek en mentaal vergt het ook veel van je. Na een periode van drie jaar waarin ik de wielersport van een andere kant heb bekeken, voel ik dat de motivatie en de wil om te fietsen weer helemaal terug is. Ik ben enthousiast om terug te komen. Om weer te lijden op de fiets en om opnieuw met het team wedstrijden te rijden. Ik realiseer me nu hoeveel ik van het spel, de sport en de competitie houd.”
 
“Mijn mindset zal anders zijn. Ik zal minder gefocust zijn op overwinningen in bepaalde wedstrijden of op het hebben van duidelijke doelen. Na deze lange pauze heb ik het gevoel dat het een voorrecht is om wedstrijden te kunnen rijden en wielrenner te zijn. Ik zal meer genieten om opnieuw wedstrijden te rijden. Voor mij gaat het niet meer zozeer om het afvinken van wedstrijden of overwinningen, maar meer om het genieten van de sport en de competitie. De komende zes maanden ga ik veel trainen om op niveau te komen. Ik hoop een goede opbouw te hebben. Ik ben benieuwd op welk niveau ik terug kan komen. Natuurlijk streef ik ernaar om een betere wielrenster dan in mijn vorige periode te worden. Maar, dat blijft natuurlijk altijd de vraag.”
 
“Of ik nog altijd een winnaar ben? Natuurlijk voel ik competitie in me. Ik wil altijd winnen. Dat betekent echter niet dat je altijd gaat of kunt winnen. Dat is ook prima, want dat maakt overwinningen die je hebt alleen maar mooier. Juist wanneer je moet worstelen om ergens te komen, maakt dat de beloning later alleen maar mooier. Voor mij is het in ieder geval een voorrecht om straks in 2025 weer wielrenster te zijn.”

Teammanager Erwin Janssen: “Afgelopen winter werd ons duidelijk dat Anna weer gemotiveerd begon te raken om opnieuw wedstrijden te gaan fietsen. Wij hebben daar meteen enorm enthousiast op gereageerd. Een kampioen als Anna van der Breggen wordt maar eens in de zoveel jaar geboren. Zij heeft voor onze ploeg tussen 2017 en 2021 vrijwel alle grote wedstrijden weten te winnen en is uitgegroeid tot een van de beste wielrensters aller tijden. Anna is in die jaren, maar ook later als ploegleidster, uitgegroeid tot een van de cultuurdragers van ons team en heeft mede het dna van onze ploeg gevormd. Zij heeft met haar inzet ons team naar een hoger niveau weten te brengen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Anna het plezier in het wielrennen weer helemaal terug gaat vinden en ook als wielrenster opnieuw van grote waarde voor onze ploeg gaat zijn.”
 
Sportief manager Danny Stam: “We merkten al een tijd dat Anna tijdens etappewedstrijden steeds vaker zelf ook nog een stuk ging fietsen. We zijn blij dat we met haar nog een wielrenster van wereldniveau in de ploeg krijgen. We hopen dat ze opnieuw naar dat hoge niveau kan toegroeien. Daar hebben we het volste vertrouwen in. Als Anna ergens over twijfelt, dan begint ze er niet aan. Dat geldt zeker voor deze grote stap.”

Wereldkampioene Lotte Kopecky: "Ik kijk ernaar uit om de komende jaren met Anna te koersen. Ik kwam net bij het team toen zij stopte en dat vond ik eigenlijk toen wel jammer. Als je Anna op trainingskamp gewoon nog met ons ziet meetrainen, dan reden we haar niet zomaar los, integendeel. Ik denk dat het een goede keuze is en dat ze zich die niet zal beklagen."

Lorena Wiebes: "Ik vind het leuk dat Anna weer terugkomt. Ze reed ons er ook soms al bijna af met de trainingen. Ik denk dat ze veel goeds gaat brengen, qua sfeer en ook op sportief vlak. Ik verwacht dat ze snel weer mee gaat doen op hoog niveau en hopelijk genoeg wedstrijden gaat winnen. Ik heb altijd goed kunnen samenwerken met Anna als ploegleidsters en ik verwacht in de wedstrijden hetzelfde. Ik ben benieuwd hoe het in het peloton zal zijn."

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×