Blanka Vas kleurt wereldbeker in Hoogerheide en wordt tweede na sterke prestatie

Blanka Vas kleurt wereldbeker in Hoogerheide en wordt tweede na sterke prestatie

“Dit voelt aan als een overwinning”

28/01/2024

Blanka Kata Vas heeft in Hoogerheide met een ijzersterke prestatie getoond dat ze klaar is voor het wereldkampioenschap cyclocross. De 22-jarige Hongaarse renster van Team SD Worx-Protime streed met Fem van Empel en Lucinda Brand om de zege in de Nederlandse Wereldbeker en moest pas op het einde haar meerdere erkennen in de huidige wereldkampioene. Een knappe tweede plaats dus voor Vas. “Dit voelt als een overwinning voor mij. Ik ben heel blij met mijn prestatie. De goede vorm komt net op tijd”, zegt Blanka Vas. “Ik hoop dat ik ook in Tábor kan mee vechten voor het podium.” 
​​​​

Gekoppelde rensters: Blanka Vas

Blanka Vas moest na een mindere start vanaf de derde rij direct aan een inhaalrace beginnen. “Ik panikeerde heel even, maar hield mezelf voor om zo kalm mogelijk te blijven en mijn weg naar voren te zoeken. Traag maar zeker schoof ik op tot ik plots voorin zat. Dat kwam als een verrassing, maar ik besefte dat ik kans maakte op de zege. Ik kon volgen toen Lucinda Brand en Fem van Empel om beurten versnelden. Ik pareerde hun aanvallen en bleef aan hun wiel plakken. Voor de laatste trappen zette ik aan in een poging te verrassen, maar Fem was heel sterk. Uiteindelijk won ze nog met een groot verschil op het einde, maar ik heb het tenminste geprobeerd”, blikt Vas terug.

Een tweede plaats dus in de afsluitende manche van de Wereldbeker voor het Hongaarse toptalent. Met nog een week tot de wereldkampioenschappen in Tábor lijkt de goede vorm net op tijd terug. “Deze tweede plek doet echt deugd. Ik had een super gevoel tijdens de wedstrijd.  Na mijn gebroken sleutelbeen duurde het even voor ik terug het wedstrijdritme beet had. Ik hoop dat ik deze lijn kan doortrekken in Tábor. Het wordt sowieso speciaal. Dit wereldkampioenschap vindt plaats dicht bij mijn thuisland. Mijn familie en veel supporters komen kijken. Hopelijk kan ik opnieuw voorin crossen en mee vechten voor het podium.”

Marie Schreiber (5de): “Dit was een van de mooiste crossen van het seizoen”

Marie Schreiber werd vijfde in de elitecategorie in Hoogerheide, goed voor een tweede plaats bij de U23. “Dit was een leuke wedstrijd, een van de mooiste van het seizoen. Ik zat continu dicht bij het gevecht voorin. Ik voelde me ook goed. In de laatste ronde blies ik mezelf wat op, maar ik houd een goed gevoel over aan deze wedstrijd. Op een bepaald moment vonden Blanka Vas en ik elkaar. Het was fijn om teamwork voor haar te kunnen verrichten en haar te helpen om terug helemaal voorin te raken. Dit was een goede voorbereiding voor het wereldkampioenschap.”

“Ik wil nog niet te diep ingaan op wat ik hoop te bereiken in Tábor. Ik wil geen druk op mezelf leggen, maar natuurlijk ga ik altijd met de instelling om het hoogst mogelijk eruit te halen. Ik vind het jammer dat het cyclocross-seizoen er bijna op zit. Ik heb veel wedstrijden gereden en overall was dit een succesvol seizoen. Hopelijk kan ik in Tábor afsluiten met een mooie prestatie.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×