Demi Vollering opent Itzulia meteen met winst en leiderstrui

Demi Vollering opent Itzulia meteen met winst en leiderstrui

“Wat een gave race”

13/05/2022

Itzulia Women luidde de start van het tweede gedeelte van het seizoen in. De meerdaagse etappewedstrijd begon met een lastige openingsrit, die overtuigend werd gewonnen door Demi Vollering. De Nederlandse was de hele wedstrijd voorin te zien en werkte het na een vlucht met Pauliena Rooijakkers en Kristen Faulkner koelbloedig af in een sprint bergop. “Deze finish lag me, dit geeft een heel goed gevoel”, zei Vollering in een eerste reactie.

Gekoppelde wedstrijd: Itzulia Basque Country - Gekoppelde rensters: Demi Vollering

De openingsrit van Itzulia Basque Country beloofde lastig te worden met de nodige hoogtemeters op Mirador de Rivas en Herrera halfweg koers. Geen wonder dat er eerst afwachtend werd gekoerst. De lange vlucht sneuvelde op bovengenoemde beklimmingen, waarna Ashleigh Moolman-Pasio en Demi Vollering in de afdaling van de Herrera voor de vlucht vooruit kozen, samen met Lucinda Brand en Elise Chabbey. 

In de aanval

“Onze tactiek was om in de beginfase vooral af te toetsen wat de rest van het peloton van plan was. We zijn hier immers slechts met vier rensters van Team SD Worx, we konden dus niet continu aanvallen en moesten onze momenten uitkiezen. We probeerden wel weg te raken, maar er stond veel tegenwind”, legt Demi Vollering uit. “Vanaf de Herrera brak de wedstrijd volledig open en waren er veel aanvalspogingen. In de afdaling sloegen Ashleigh Moolman-Pasio en ik erin om samen met twee andere rensters een kloof te slaan, maar helaas droeg onze vlucht ondanks een voorsprong van een halve minuut niet tot de finale.”

Op 20 kilometer van het einde kwam alles opnieuw samen, waarna Kristen Faulkner wist weg te rijden. Alleen Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers konden nog de aansluiting maken, waarna er goed werd samen gewerkt en de kopgroep een voorsprong van 41 seconden uitbouwde op het peloton. “De samenwerking verliep vlot. Met Pauliena is het fijn om een ontsnapping op te zetten, ze draait altijd goed mee. Ik had verwacht dat ze er een lange sprint van zou proberen maken om het extra lastig te maken, maar ik hield het hoofd net cool. Gelukkig wist ik haar versnelling meteen te beantwoorden.”

Op de steile strook tot 20% trok Vollering vervolgens vol door. “De finish lag me perfect. Dit is een gave wedstrijd, het is echt lastig, maar dat vind ik net cool. Dat ik nu nog meer favoriet ben voor de eindzege? Dat maakt me niet uit. Ik kijk ernaar uit om de leiderstrui morgen te dragen. We zijn hier met een klein team, maar het is vooral een ijzersterke ploeg met stuk voor stuk sterke klimmers. Ik kijk dus al uit naar het vervolg”, besluit Vollering, die na haar winst in de Brabantse Pijl en podiumplaatsen in Omloop Het Nieuwsblad, Amstel Gold Race, Flèche Wallonne en Liège-Bastogne-Liège nu voor de tweede keer raak schiet dit seizoen.

Niamh Fisher-Black beste jongere in Itzulia Women

Dat het team er stond, blijkt trouwens uit de wedstrijduitslag. Met winnares Demi Vollering, Ashleigh Moolman-Pasio (6de) en Niamh Fisher-Black (10de) eindigden drie van de vier rensters in de top tien. Anna Shackley finishte na een dag vol arbeid knap 27ste. Fisher-Black onderstreepte de dominantie van Team SD Worx in de openingsrit door de jongerentrui op te eisen. “Dit toont hoe sterk we vandaag waren. Dit was de perfecte dag voor ons team”, zegt de Nieuw-Zeelandse. “Ik had niet verwacht om de jongerentrui op de eerste dag te nemen, maar het is altijd mooi om een doel te hebben in de groepsspurt van het peloton. We zijn heel goed gestart aan Itzulia en we willen ook goed eindigen. Er liggen twee zware dagen voor ons, maar als klimmer kijk ik er enorm naar uit. Laat maar komen.”  

Algemeen klassement na rit 1

  1. Demi Vollering
  2. Pauliena Rooijakkers - 6"
  3. Kristen Faulkner - 10"
  4. Lucinda Brand - 50"
  5. Ashleigh Moolman-Pasio - 52"
  6. Liane Lippert - 53"
  7. Ane Santesteban - 53"
  8. Amanda Spratt - 53"
  9. Elise Chabbey - 53"
  10. Alena Amialiusik - 53"

Leider puntenklassement: Demi Vollering

Leider jongerenklassement: Niamh Fisher-Black

Leider ploegenklassement: Team SD Worx

Leider bergtrui: Mireia Benito Pellicer

De etappe in beeld

Mandatory copyright for editorial, non-commercial usage only: Getty Images (Print), Getty Sport (socials)

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×