Documentaire over eerste Tour de France Femmes van Team SD Worx

Documentaire over eerste Tour de France Femmes van Team SD Worx

17/01/2023

Het vrouwenwielrennen kende vorig jaar met de eerste Tour de France Femmes een nieuwe mijlpaal. Nooit eerder was er een wedstrijd die het vrouwenwielrennen zo’n boost gaf. De beste wielerploeg op de UCI-ranking, Team SD Worx, greep deze eerste Tour de France Femmes aan om een unieke documentaire te maken. Op trainingskampen, bij de rensters thuis, tijdens de verkenning van ritten en tijdens de hele ronde kreeg een cameraploeg de gehele vrijheid om de ploeg ‘behind the scenes’ te volgen. 

De eerste rit in het speciale door Amy Pieters ontworpen shirt. De teleurstellingen na de mislukte tweede rit. De rolverdeling tussen de twee leiders voor het klassement. De vreugde van de winst van Marlen Reusser in de gravelrit. De pijn van de vele valpartijen. En de harde strijd van Demi Vollering voor de winst in het bergklassement en de tweede plek in het klassement. Triomf en tragiek lagen dicht bij elkaar bij Team SD Worx, een ploeg die altijd aan winnen denkt.

Demi Vollering wist het bergklassement te winnen en eindigde sterk als tweede in het eindklassement. “De Tour de France Femmes was mijn hoogtepunt vorig jaar”, vertelt Vollering. “Ik keek enorm uit naar deze wedstrijd, zeker omdat de laatste twee ritten door de Vogezen dicht bij mij thuis in Zwitserland waren. Van alle hoeken kwam er in de aanloop al meer aandacht op de Tour te liggen, daarmee voelde je al hoe speciaal het ging worden. Pas achteraf besefte ik hoe groots dit was. Het was bijzonder om in deze koers gevolgd te worden door de documentairemakers. Het was ook af en toe wennen, want ja met alles stond er nu een camera op ons gericht. Toch werd dit snel normaal. Ik denk dat het een hele mooie documentaire is geworden, waar je mee genomen wordt achter de schermen en ons als rensters beter leert kennen. Maar ook wordt duidelijk hoe belangrijk een team rond ons is.” 
 
De Vlaamse productiemaatschappij Zebra63 heeft van de eerste Tour de France Femmes van Team SD Worx een vierdelige documentaire gemaakt. Ieder deel duurt zo’n 45 minuten en kent zijn eigen emoties. Vanaf 15 maart is de documentaire op Amazon NL te zien, terwijl de reeks vanaf 17 april door Canvas wordt uitgezonden.

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×