Bisnummer! Demi Vollering triomfeert ook in de tweede etappe in Itzulia

Bisnummer! Demi Vollering triomfeert ook in de tweede etappe in Itzulia

“Fantastisch om twee dagen op rij te winnen”

14/05/2022

Een bisnummer van Demi Vollering en Team SD Worx in Itzulia Women! Na een hele dag de controle te behouden en attent voorin te zitten, glipte Vollering mee in de beslissende vlucht. Op de steile laatste meters maakte ze voor de tweede dag op rij het verschil. Met een vernietigende versnelling reed de 25-jarige Nederlandse naar haar tweede Worldtour-zege in even veel dagen. Ze verstevigt ook haar leiderspositie in het algemeen klassement van Itzulia Women. “Dit was de perfecte dag.”

Gekoppelde wedstrijd: Itzulia Basque Country - Gekoppelde rensters: Demi Vollering Niamh Fisher-Black Anna Shackley

De tweede rit in Itzulia Women bestond uit 117,9 kilometer tussen aankomst -en finishplaats Mallabia. Onderweg kregen de rensters zes officiële beklimmingen voor de wielen. Team SD Worx kwam met een duidelijk doel aan de start: de leiderstrui van Demi Vollering verdedigen. Soms is de aanval de beste verdediging en dus glipte Ashleigh Moolman-Pasio mee in de vroege vlucht, samen met Anastasia Carbonari en Alicia González. “Er waren wat aanvalspogingen geweest en de gevaarlijke rensters voor het klassement wilden we niet laten ontsnappen”, legde Demi Vollering uit. “Vervolgens kwam Ashleigh in een ideale groep voorop te zitten, wat een mooie situatie voor het team creëerde. Maar het bleef demarrages regenen, dus we moesten attent blijven.”

De kopgroep werd teruggehaald. Op de Karrabieta (7,3 km aan 5%) zou de wedstrijd openbreken. Team SD Worx was met Anna Shackley, Niamh Fisher-Black, Ashleigh Moolman-Pasio en Demi Vollering volledig present voorin. Ashleigh Moolman-Pasio schudde eerst aan de boom, maar werd terug gehaald. Vervolgens was het Demi Vollering die de debatten probeerde te openen, al kreeg ook zij geen ruimte. Niamh Fisher-Black: “We hadden allemaal de benen om te winnen en zouden om beurten aanvallen. Vervolgens maakte Marta Cavalli een winner’s move en Demi wist mee te schuiven. In de achtervolgende groep konden we zo afwachten hoe de koers zich zou ontplooien. Dat we op de top van de Karrabieta nog alle vier in koers zaten, toont dat we het sterkste team waren.”

Het leverde voor Vollering de ideale situatie op. “Ik zat in de perfecte positie. Ik kon het wat rustiger aandoen, want al mijn teamgenoten zaten nog in de groep achter me. Als alles terug kwam, was dat dus ook goed voor me.” Al zette de Nederlandse de rest van haar medevluchters onder druk in de afdaling. “Ik had veel vertrouwen. Dankzij onze nieuwe wielen voelde ik me heel zelfverzekerd in de afdaling. Ik wist dat deze etappe me zou liggen en ik had gehoopt op een dubbele zege, maar had er vooraf nog niet van durven dromen. Alles hangt van het koersverloop uit, maar het was het perfecte scenario. Vandaag was fantastisch. Het team deed een perfecte job.”

Waarna Vollering het koelbloedig afmaakte in de sprint bergop. Er staat voorlopig geen maat op de Nederlandse renster. “Ik had al gevoeld dat ik de sterkste was, maar ik wou niet te vroeg komen. Dit zijn finishes waarvan ik houd. Waarom ik zo sterk voor de dag kom? Na de Ardennen voelde ik me nog fris en heb ik er een groot trainingsblok achteraan geplakt. Daar pluk ik nu de vruchten van. Het is heel mooi om te voelen dat mijn vorm blijft groeien. Ik hoop uiteraard om morgen het klassement binnen te halen. De rit ziet er alvast heel steil en pijnlijk uit, maar ik heb alle kaarten zelf in handen om de trui te winnen. Laat dus maar komen”, sloot ze af met een glimlach.

Algemeen klassement na rit 2

  1. Demi VOLLERING
  2. Pauliena Rooijakkers - 22"
  3. Kristen Faulkner - 42"
  4. Marta Cavalli - 1'00''
  5. Olivia Baril - 1'01"
  6. Juliette Labous - 1'08"
  7. Ashleigh MOOLMAN-PASIO - 1'21"
  8. Elise Chabbey - 1'22"
  9. Niamh FISHER-BLACK - 1'22"
  10. Floortje Mackaij -  1'22"

Leidster puntenklassement: Demi VOLLERING

Leidster jongerenklassement: Niamh FISHER-BLACK

Leider ploegenklassement: Team SD WORX

Leidster bergtrui: Elise Chabbey

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×