Niamh Fisher-Black rijdt naar podiumplek in koninginnenrit Giro Donne

Niamh Fisher-Black rijdt naar podiumplek in koninginnenrit Giro Donne

"Deze vertrouwensboost had ik nodig"

04/07/2023

In de koninginnenrit van de Giro Donne was het nagenoeg vanaf de start klimmen geblazen. Na twee moeilijke dagen wist Niamh Fisher-Black knap derde te eindigen achter winnares Antonia Niedermaier en Annemiek van Vleuten. “Het was een crazy rit. Al na tien kilometer begonnen we aan de eerste grote beklimming. De afdalingen waren tricky. Eén keer kwam ik goed weg. Na twee mindere dagen geeft deze derde plaats een vertrouwensboost”, aldus Fisher-Black.

Gekoppelde wedstrijd: Giro Donne 2023 - Gekoppelde rensters: Niamh Fisher-Black - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Lars Boom

Al na tien kilometer stond in de vijfde etappe van de Giro Donne met de Passo Del Lupo (9,8 km aan 8,6 %) de eerste zware beklimming op het programma. Giro-leidster Annemiek van Vleuten en Gaia Realini scheidden zich af van de rest van het peloton. Niamh Fisher-Black zat een eindje verderop. “Ik had niet het beste zelfvertrouwen na mijn mindere vorm de afgelopen twee dagen. Dus besloot ik mijn eigen tempo te rijden en me niet op te blazen in een poging om Van Vleuten en Realini te volgen. Ik bleef rensters inhalen. Op de top zag ik de twee leiders rijden. Ik reed zo’n twintig seconden achter het kopduo. In de afdaling probeerde ik het gat te dichten, maar ik maakte een fout en raakte de wegafsluiting. Dat was een close call. Gelukkig belandde ik aan de juiste kant van de barrière en kon ik snel verder. Waarna Elisa Longo-Borghini me voorbij reed en ik haar kon volgen in de afdaling. Op het einde van die afdaling kwamen we bij Annemiek van Vleuten en Gaia Realini.”

Net voor de beklimming van de Vietti sloot er een grote groep aan. “Daar zaten aardig wat klassementsrensters bij. Iedereen begon naar elkaar te kijken. Ik vond niet dat het mijn verantwoordelijkheid was om de boel draaiende te houden aangezien ik wat verder stond in het klassement. Antonia Niedermaier koos het juiste moment voor een aanval. Vervolgens probeerde ik de oversteek naar haar te maken.  In de afdaling was ik wat nerveus door die manoeuvre eerder op de dag. Hierdoor verloor ik terrein. Op de laatste beklimming, de Sant’Ignazio, (4,1 km aan 8,2%) versnelden Elisa Longo Borghini en Annemiek van Vleuten in een poging Antonia Niedermaier bij te benen. Ook toen moest ik mijn eigen tempo volgen. Ik was blij dat ik uiteindelijk kon aanknopen en de rit als derde afsloot. Ik voelde me beter dan de voorbije twee dagen”, deed Niamh Fisher-Black het relaas van haar etappe.

Fisher-Black: “Ik heb niet de beste dagen achter de rug, waardoor ik in het algemeen klassement tiende sta op ruim vijf minuten. De komende dagen wil ik iedere mogelijkheid aangrijpen om tijd terug te winnen en hopelijk een etappe te winnen. De volgende twee dagen wacht ons een heuvelachtige terrein. Dat ligt me wel. Ik haal vertrouwen uit deze podiumplek. Hopelijk kan ik deze prestatie een vervolg geven.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×