Lorena Wiebes sprint naar tweede plaats op lastige finish in Giro Donne

Lorena Wiebes sprint naar tweede plaats op lastige finish in Giro Donne

“Bewijs dat ik completer ben geworden”

05/07/2023

In de lastige zesde etappe met een finish bergop heeft Lorena Wiebes opnieuw bewezen dat ze meer kan dan alleen sprinten. De Europees kampioene bleef continu in de voorste gelederen, tot Annemiek van Vleuten bergop de beslissende versnelling plaatste. In de achtervolgende groep reed Wiebes vervolgens iedereen uit het wiel op de slothelling, goed voor een keurige tweede plaats. “Ik wist al dat een finish lichtjes bergop me lag, maar deze was toch behoorlijk lang (800m aan 8%). Dit is een mooie bevestiging voor me dat ik belangrijke stappen heb gezet en dankzij Team SD Worx een completere renster ben geworden.”

Gekoppelde wedstrijd: Giro Donne 2023 - Gekoppelde rensters: Lorena Wiebes - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Lars Boom

De zesde etappe van de Giro Donne had een heuvelachtig profiel met drie beklimmingen. Op papier misschien net te lastig voor de sprinters. Maar dat was buiten Lorena Wiebes gerekend, die haar zinnen op de ritzege had gezet. De Europees kampioene keek tevreden terug op haar tweede plaats na een lastige etappe. “Ik ben vooral blij met hoe ik de langere klim overleefde (5,6 km aan 5%). Dat was toch een vijftiental minuten klimmen. Ik nam me voor om mijn eigen tempo te volgen. Toch kwam ik met de eerste groep omhoog. De daaropvolgende korte steile klim was iets te lastig voor mij (Calosso 2,5 km aan 7,2%). Toen Annemiek van Vleuten daar aanging, probeerde ik haar in eerste instantie te volgen, waardoor ik mezelf even opblies. Gelukkig kon ik vlug herstellen.”

“Waarop Blanka Vas bij me kwam”, vervolgt Wiebes. “Zij voerde het tempo op tijdens de beklimming en reed vervolgens het gat dicht naar het achtervolgende groepje waar ook Niamh Fisher-Black en Anna Shackley zaten. Blanka was van onschatbare waarde voor me vandaag. Daardoor kon ik nog naar de tweede plek sprinten.”

Lorena Wiebes snelde op de slotklim iedereen uit het wiel. “Het was niet echt een sprint. Het was wel een lange inspanning. Ik wist altijd al dat een licht oplopende finish me ligt, maar dit jaar kan ik op dit soort aankomsten toch nog wat meer dan voorheen.  Vanaf het begin van dit seizoen probeer ik meer dan alleen een sprinter te zijn. Dankzij de sterkte van Team SD Worx is ook mijn niveau verbeterd. Dit is de bevestiging dat ik een completere renster ben geworden. Dit biedt ook mogelijkheden voor de Tour de France Femmes. Zo kunnen we met Team SD Worx de koers hard maken op de beklimmingen om de andere sprinters hopelijk af te matten of overboord te gooien.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×