Geslaagde Giro Donne voor Team SD Worx met twee zeges en twee podiumplekken

Geslaagde Giro Donne voor Team SD Worx met twee zeges en twee podiumplekken

"Succesvolle Giro Donne biedt perspectief"

09/07/2023

Met twee ritzeges en evenveel podiumplaatsen beleefde Team SD Worx een geslaagde Giro Donne. Lorena Wiebes won een massasprint en toonde aan ook in het klimwerk enorme stappen te hebben gezet. Niamh Fisher-Black werd derde in de koninginnenrit. Blanka Vas boekte in Italië de zege van de doorbraak en Anna Shackley toonde aan terug te zijn na maanden blessureleed. “Dit was een heel mooie Giro Donne voor ons. De doelen die we vooraf gesteld hadden, zijn stuk voor stuk bereikt”, aldus ploegleidster Anna van der Breggen.

Gekoppelde wedstrijd: Giro Donne 2023 - Gekoppelde rensters: Lorena Wiebes Blanka Vas Anna Shackley Niamh Fisher-Black - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Lars Boom

Team SD Worx trok naar Italië met een jonge ploeg waarvan de gemiddelde leeftijd 25,4 jaar bedroeg. Toch bleek het geen probleem om de uitgesproken ambities waar te maken. “Het was een geslaagde Giro Donne”, blikt ploegleidster Anna van der Breggen terug. “Onze rensters waren goed in vorm en al in de tweede rit in lijn konden we meteen juichen met een afgetekende sprintoverwinning voor Lorena Wiebes na een prima lead-out door Barbara Guarischi. Hoe Lorena dan in de lastige etappe naar Canelli tweede werd, was ronduit indrukwekkend. Ze heeft bewezen dat ze met de beste klimmers boven kan komen op bepaalde hellingen. Hoe ze iedereen uit het wiel reed op de slotklim opent perspectieven voor wat er nog aankomt met de Tour de France Femmes en het WK in Glasgow.”

Met Blanka Vas behaalde Team SD Worx nog een tweede overwinning in Italië. Van der Breggen: “Ik denk dat dit de mooiste zege uit haar carrière is. Door de afwezigheid van Wiebes konden de andere meiden een mogelijkheid grijpen om voor hun eigen kans te gaan. Dat heeft Blanka fantastisch gedaan. Het was indrukwekkend hoe ze na een zware etappe de beste sprinters erop legde. Als je dat nog kan na zo’n zware heuvelachtige rit, dan zit het goed met de vorm en is het een signaal dat ze in de toekomst nog meer zal aankunnen.”

Maar ook los van de ritoverwinningen ziet Anna van der Breggen nog lichtpunten in de Giro Donne. “Niamh Fisher-Black toonde weerbaarheid. Zij wilde graag voor een goede eindnotering gaan. Maar in de tweede rit had ze een slechte dag en daar werd het klassement al grotendeels bepaald. Niamh verloor meteen drie minuten, maar vocht zich terug. In de koninginnenrit werd ze derde en in onze overwinningen speelde ze een belangrijke rol. Ze had zelf wellicht op meer gehoopt dan een negende plaats in het algemeen klassement, maar daarvoor moet je net iets constanter zijn.”

Anna Shackley finishte als derde beste jongere in het algemeen klassement na maanden van blessureleed. De Volta Limburg classic in april was haar laatste wedstrijd. Van der Breggen: “Anna was lang buiten competitie met knieproblemen. We zijn blij met haar prestaties in de Giro Donne. Met een tevreden gevoel gaan we Italië verlaten.” 

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×