“Met deze overwinning verbaas ik mezelf”

“Met deze overwinning verbaas ik mezelf”

Blanka Vas verlegt haar grenzen met ritzege in zware rit in Giro Donne

08/07/2023

Drie weken na haar zege in de Tour de Suisse heeft Blanka Vas met een ritzege in de Giro Donne bewezen helemaal terug aan het front te zijn. In de eerste etappe van de Italiaanse ronde op Sardinië wist de Hongaarse kampioene de sprint van een groep van zo’n 25 rensters te winnen. In de laatste 30 meter bleek zij veruit de hoogste snelheid te halen en passeerde ze nog toppers als Chloe Dygert en Liane Lippert. Na de ritzege van Lorena Wiebes op dag drie is dit het tweede etappesucces van Team SD Worx in de Giro Donne.

“Ongelooflijk. Ik had vanochtend bij de start nooit gedacht dat ik deze rit kon winnen”, vertelde Vas na de rit. “Via onze koersradio werd er in de finale aangegeven dat ze het volste vertrouwen in mij hadden. Daarom ben ik er in de sprint ook vol voor gegaan.”

Na de overtocht naar Sardinië had Team SD Worx nog maar vijf rensters in de strijd. Lorena Wiebes staakte de strijd met het oog op de Tour de France Femmes, terwijl Elena Cecchini niet meer van start ging omdat ze last van haar maag had. Het vijftal Niamh Fisher-Black, Barbara Guarischi, Femke Markus, Anna Shackley en Blanka Vas bleef echter uiterst gemotiveerd voor de twee slotritten van de Giro Donne.

De 125,7 kilometer heuvelachtige rit van Nuoro naar Sassari werd onder tropische omstandigheden van meer dan dertig graden Celcius verreden. “Het laatste half uur had ik geen water meer, maar gelukkig kon Niamh me nog een bidon brengen. Het was de hele dag extreem warm. De sprint was lichtjes bergop en heel zwaar. Ik hou van dit soort aankomsten. Ik wist dat ik pas laat de sprint moest starten en kon het perfecte moment vinden”, aldus Vas.

Ploegleidster Anna van der Breggen noemt deze zege van Vas een belangrijke stap in haar loopbaan: “Blanka had van zichzelf het gevoel dat ze tot dusver vooral vlakke wedstrijden van zo’n honderd kilometer met aan de finish een klimmetje goed aankon. Dit was een lastige rit waar het de hele dag bergop en bergaf ging, terwijl de thermometer op sommige momenten zelfs de 40 graden Celsius aantikte. Daarbij was de rit ruim 125 kilometer en ook nog eens in een etappewedstrijd waar al een week hard is gekoerst. Dat ze deze rit met zo’n overschot in de sprint wint in een groep met zoveel toppers is een enorme opsteker voor haar. Dit zal haar vertrouwen een enorme boost geven.”

In de jongerencategorieën was de nog altijd pas 21-jarige Vas een klasse apart. Of ze nu op de weg, mountainbike of crossfiets stapte, vrijwel overal speelde ze voor de zeges mee. In 2021 werd ze vierde in de olympische mountainbike-wedstrijd en vierde op het WK op de weg in Leuven. “Daarna reed ze haar eerste seizoen bij de elite-vrouwen en kwam ze erachter hoe hoog het niveau van de veelal oudere rensters lag. Het kost tijd om op dit niveau mee te kunnen. Je zag dat ze vorig seizoen soms haar hoofd een beetje liet hangen. Dit jaar zie ik weer dat het plezier volledig terug is. Deze zege is belangrijk voor Blanka. Ze zal nu beseffen dat ze zwaardere koersen ook aankan.”

 

Gekoppelde wedstrijd: Giro Donne 2023 - Gekoppelde rensters: Niamh Fisher-Black Anna Shackley Blanka Vas Barbara Guarischi Femke Markus - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Lars Boom

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×