Gian Paolo Mondini wordt ploegleider bij Team SD Worx-Protime

Gian Paolo Mondini wordt ploegleider bij Team SD Worx-Protime

“Dit is mijn droomjob”

21/10/2024

Gian Paolo Mondini zet na veertien jaar werkzaam te zijn geweest bij Specialized de stap naar het ploegleiderschap bij Team SD Worx-Protime. De rol is nieuw voor Mondini, maar de 52-jarige Italiaan ademt wielrennen. Na enkele jaren als professioneel renner, volgde Mondini universiteitstudies psychologie, vervolgens was hij bij Specialized het aanspreekpunt voor de professionele wielerteams en renners.  “Mijn verschillende achtergronden komen mooi samen in deze nieuwe rol. Ik zal een goede motivator zijn. Ook wil ik de rensters extra wegwijs maken op materiaalvlak. Als renner is je fiets je belangrijkste gereedschap”, aldus Mondini.

Algemeen teammanager Erwin Janssen van Team SD Worx-Protime is blij dat Mondini deze stap wil zetten: “Met de komst van Gian Paolo komt ook heel veel kennis op vele vlakken in de ploeg. Ten eerste heeft hij zelf op het hoogste niveau in grote ploegen gefietst en o.a. een rit in de Tour de France weten te winnen. Daarna heeft hij een studie psychologie gevolgd, wat in de wielersport ook belangrijk is want het mentale aspect speelt een steeds grotere rol. Door zijn baan bij Specialized heeft hij niet alleen enorm veel materiaalkennis, maar ook in de keuken van heel wat professionele mannenploegen gekeken.”
 
Sportief manager Danny Stam: “Al elf jaar rijdt onze ploeg met Specialized en al elf jaar werken we met Gian Paolo samen. Er is altijd een klik tussen ons geweest en het is mooi dat we nu echt samen gaan werken. Na het vertrek van Anna van der Breggen en Lars Boom in de ploegleiding, waren we op zoek naar een nieuwe persoonlijkheid met heel wat ervaring in zijn bagage. Ik proefde bij Gian Paolo dat hij op zoek was naar iets nieuws. Erwin en ik hebben hem deze job aangeboden en tot onze grote verrassing was hij direct enorm enthousiast en ziet hij dit als een grote uitdaging. Ik ben blij dat we een persoon met zoveel know-how binnen hebben kunnen halen.”
 
“Ik had bij Specialized een unieke job, waar ik het aanspreekpunt voor alle gesponsorde teams en professionele renners was”, vertelt Mondini. “Maar ik was nooit volledig deel van één team. Als één van je ploegen wint, verliest een ander. Na veertien jaar voelde ik dat het stilaan tijd was voor iets nieuws. Ik liet Danny Stam weten dat ik Specialized zou verlaten. Waarop hij me de dag erna opbelde: je moét voor ons komen werken. Ik was totaal verrast, maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik besefte dat de puzzelstukjes mooi samenvallen.”
 
“Ik ben acht jaar professioneel renner geweest en ben daarna nooit echt volledig gestopt met wielrennen. Dat komt niet alleen van pas op tactisch en strategisch vlak, maar ik ben fysiek in staat om samen met de rensters de wedstrijden te verkennen en meteen tips en tricks te geven. Op de fiets praat iemand ook sneller. Ook stond ik bij Specialized in voor het testen van het materiaal. De expertise die ik bij Specialized heb opgebouwd, zal van pas komen. Ik wil de rensters leren hoe ze hun materiaal kunnen aanvoelen en hoe ze het best feedback hierover geven. Zodat ze meer controle hebben over hun fiets en de tools die voorhanden zijn.”

“Na mijn carrière heb ik een doctoraat psychologie gestudeerd aan de universiteit van Bologna. Ik wilde leren hoe het mentale gedeelte van het lichaam werkt. Die kennis kan ik nu toepassen als ploegleider. Als ploeg streven we samen één gezamenlijk doel na, met de rensters én de staf. Mijn sterktes zullen ook liggen in het helpen motiveren van de rensters, voor en tijdens de wedstrijd. Wielrennen is niet alleen fysiek presteren, maar evenzeer mentaal sterk zijn. Ik wil de rensters helpen goed voorbereid te zijn door ze alle mogelijke scenario’s te helpen visualiseren. Als iets onverwachts gebeurt, mag je niet panikeren want dan verlies je kostbare tijd. Daar kan ik in helpen.”
 
“Natuurlijk moet ik ook nog veel leren. Ik heb nog nooit in een ploegleidersauto gezeten. Maar binnen Team SD Worx-Protime ben ik omringd door mensen vol expertise. Na één gesprek met teammanager Erwin Janssen en sportief manager Danny Stam was ik ervan overtuigd: dit is mijn droomjob.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×