Elena Cecchini hoopt in GP Plouay vrijbuitersrol te verzilveren

Elena Cecchini hoopt in GP Plouay vrijbuitersrol te verzilveren

“Dit is een koers die mij ligt”

30/08/2023

Team SD Worx staat met Elena Cecchini, Mischa Bredewold, Marlen Reusser, Christine Majerus en Niamh Fisher-Black aan de start van de GP Plouay. De Italiaanse wegkapitein kent de Franse ééndagswedstrijd op haar duimpje. Cecchini hoopt vanuit een vrijbuitersrol een mooi resultaat te behalen. “Deze wedstrijd ligt mij. We zullen aanvallend koersen. Hopelijk kunnen we verder bouwen op het succes van dit seizoen”, aldus Cecchini.

Gekoppelde wedstrijd: GP Plouay - Gekoppelde rensters: Elena Cecchini - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen

“De GP Plouay is samen met de Trofeo Alfredo Binda een van mijn favoriete wedstrijden”, steekt Elena Cecchini van wal. “In 2016 eindigde ik in Plouay op enkele centimeters van de zege. Ik wil er altijd goed zijn, omdat deze wedstrijd normaal een belangrijke waardemeter is bij de Italiaanse selectie voor het wereldkampioenschap. Dat de WK al gepasseerd zijn, zal wellicht een rol spelen in het koersverloop. Voor sommige rensters is dit nu een typische eindeseizoenwedstrijd en is de motivatie wat minder. Het Europese kampioenschap vormt echter een belangrijk doel voor mij en voor de Italiaanse ploeg. In de GP Plouay wil ik me zeker laten zien.” 

Na tien deelnames kent Cecchini de GP Plouay door en door. “Het koersverloop is altijd open. Soms blijft een ontsnapping weg, soms sprinten dertig rensters voor de zege. Ook solo kan je deze wedstrijd winnen. De jongste jaren is er veel aan het parcours getimmerd, maar het is áltijd een lastige koers gebleven. Dit jaar hebben we een vrijwel identiek parcours als dat bij de mannen. Met eerst een rit in lijn vooraleer we op het plaatselijke circuit aankomen. Wordt het een sprint, dan is dit ook geen doorsnee sprint. Je komt op volle snelheid aan en dan volgt er een oplopend vlak. Dat ligt me wel.”

Elena Cecchini hoopt haar eigen kans te kunnen gaan. “We komen met een sterk team aan de start. Aangezien Lotte Kopecky en Lorena Wiebes er niet bij zijn, kunnen we aanvallend koersen. Marlen Reusser kan het solo proberen. Vorig jaar bleef de ontsnapping weg tot het einde. Zelf ben ik benieuwd naar mijn vorm. Na de WK was ik even toe aan wat rust. Nu voel ik me elke dag beter worden.”

Het succesrijke seizoen had Cecchini voelen aankomen, letterlijk dan. “In november en december hadden we intern nog lichte twijfels. Met de zwangerschap van Chantal van den Broek-Blaak, de gestopte Anna van der Breggen, Karol-Ann Canuel en Jolien D’hoore waren we sinds 2021 enkele bepalende rensters kwijt geraakt die het DNA van het team mee droegen. We hoopten dat de kern van het team nog sterk genoeg aanwezig was om de jonge en nieuwe meiden te leren wat Team SD Worx inhoudt. In december waren onze trainingen nog niet zo goed als in voorgaande jaren. De motivatie was er misschien nog niet helemaal. Wat enigszins logisch is aangezien de seizoenen lang duren omdat er minder specialisatie is in het vrouwenwielrennen. Maar in januari en februari kon je een  andere ingesteldheid voelen. Ik had in heel mijn carrière nog nooit zo hard afgezien tijdens de trainingskampen als in de aanloop naar dit seizoen. Het was soms een nachtmerrie om met de ploeg te trainen. Toen zei ik tegen onze ploegleiders: we gaan een mooie klassieke campagne tegemoet. Onze leiders maken elkaar beter. En dat doet de hele ploeg boven zichzelf uitstijgen. Maar dat we eind augustus al 56 zeges zouden hebben, dat had ik ook niet verwacht.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×