Marlen Reusser rijdt zich met majestueuze solo van 45 kilometer in de geschiedenisboeken van Gent-Wevelgem

Marlen Reusser rijdt zich met majestueuze solo van 45 kilometer in de geschiedenisboeken van Gent-Wevelgem

“Ik ben dolgelukkig, ik had niet durven hopen om solo aan te komen”

26/03/2023

Marlen Reusser heeft zich in de geschiedenisboeken gereden door in een doornatte Gent-Wevelgem een solo van 45 kilometer succesvol af te ronden. “Team SD Worx is zo sterk. Het is speciaal als je het volle vertrouwen van je team voelt en op zo’n manier kunt winnen”, zegt winnares Marlen Reusser.

Gekoppelde wedstrijd: Gent-Wevelgem - Gekoppelde rensters: Marlen Reusser - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Lars Boom

In een uitgeregende Gent-Wevelgem was Marlen Reusser de eerste die initiatief nam. Nochtans had ze er al een achtervolging op zitten, nadat ze voor de Baneberg was gevallen. “Die crash was nogal stom, ik gleed uit in de modder. Ik kon niet meer in klikken. Ik kon dus niet anders dan net voor de Kemmelberg van fiets te wisselen. Uiteindelijk was ik snel terug. Vervolgens bleven we als team continu voorin omdat we wisten dat er wellicht nog valpartijen zouden volgen. Gelukkig ontsnapten we daardoor allemaal aan de crash waarin een pak rensters neergingen.”

Waarna Reusser het tempo verhoogde op 45 kilometer van de streep. “Het was geen aanval. Ik versnelde gewoon, maar ik had meteen een gat. Dus hield ik hetzelfde tempo aan om te zien wat er zou gebeuren. Mijn voorsprong liep snel op, waarna ik besloot om er vol voor te gaan. Dat was geen moeilijke beslissing. Ik was de eerste kaart om uit te spelen, achter mij hadden we nog vijf andere hangijzers in het vuur. Ik kreeg ook meteen het sein van de ploegleiders dat ze mijn actie steunden en dat mijn ploeggenoten aan het afstoppen waren. Dan is het speciaal om het ook af te maken.”

Afstoppers van dienst waren Christine Majerus, Lorena Wiebes, Lotte Kopecky en Elena Cecchini, tot Wiebes neerging en Elena Cecchini meenam in haar val. Cecchini heeft geen gevolgen ondervonden van de crash. Ook Lorena Wiebes is op het eerste gezicht in orde, maar gezien de grote impact van de valpartij laten we niets aan het toeval over en zullen we de situatie de komende dagen verder evalueren.

Aan het koersverloop veranderde het niets, want Marlen Reusser zegevierde met de grootste voorsprong ooit in Gent-Wevelgem: 2’42”. “Ik had niet durven hopen om solo aan te komen. Ik had verwacht dat we zouden sprinten met Lorena Wiebes. Ik had deze solo dus absoluut niet gepland. Lorena’s komst maakt dat we vrijer kunnen koersen. Dus probeerde ik het gewoon. Ik ben een goede tijdrijdster, dus ik ging all-in. Dat ik 45 kilometer alleen voorop kon rijden, was ook alleen maar mogelijk omdat Team SD Worx achterin zo sterk vertegenwoordigd was. Dus dankjewel Team SD Worx. Ik kijk al uit naar de Ronde van Vlaanderen.”

Anna van der Breggen: "Een solo van 45 kilometer, niet veel rensters deden het Marlen al voor"

Ploegleidster Anna van der Breggen noemt de zege van Gent-Wevelgem één van de mooiste uit de carrière van Marlen Reusser. “De manier waarop ze hier wint, is straf. Niet veel rensters deden het haar al voor: een solo van 45 kilometer en solo aankomen met 2’42” voorsprong. We steunden haar actie volledig, Marlen is het type renster die dit tot een goed einde kan brengen.”

“Ons plan was om bij de heuvelzone voorin te zitten bij elk klimmetje. Bij dit weer weet je namelijk dat er valpartijen zullen gebeuren. Daardoor ontsnapten we ternauwernood aan de grote crash. Marlen versnelde op 45 kilometer van de meet en sloeg meteen een gat. Het sein voor ons om de voorsprong te verdedigen en af te stoppen achterin. Marlen is geen veelwinnaar, dus dan is het mooi dat ze zo’n mogelijkheid creëerde en greep. Naast haar solo overwinning in de Tour de France Femmes is dit een van de grootste zeges uit haar carrière.”

“Het hele team stond er. Elena Cecchini reed een dijk van een wedstrijd na een harde crash in Ronde van Drenthe. Christine Majerus was ijzersterk. Voor Marlen Reusser was het haar eerste wedstrijd na een hoogtestage waar ze ziek was en ze is meteen goed in vorm. Dit is de perfecte start van het seizoen met 7 mooie overwinningen. Dit geeft veel vertrouwen voor de klassiekers die eraan komen.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×