Team SD Worx – Protime ziet klimpotentie in Steffi Häberlin

Team SD Worx – Protime ziet klimpotentie in Steffi Häberlin

“Erg veel zin om de overstap naar wegwielrennen te maken”

08/10/2024

Team SD Worx – Protime heeft de Zwitserse Steffi Häberlin voor de komende twee jaar vastgelegd. De 26-jarige renster maakte indruk op de staf en de rensters tijdens de afgelopen editie van de Tour de Suisse. In de door Demi Vollering gewonnen slotrit eindigde Häberlin na een sterk gereden wedstrijd als vijfde. “Dit is een nieuw avontuur. Ik heb al een aantal keer van wegwielrennen geproefd en het sprak me meteen aan. Bij Team SD Worx-Protime zal ik de ruimte krijgen om mezelf te ontwikkelen en te ontdekken welke rol me goed ligt.”

Sportief manager Danny Stam: “Steffi komt uit het mountainbike en fietst eigenlijk nog niet zo heel lang. In de Tour de Suisse viel ze ons direct op. Omdat ze nauwelijks een koersverleden op de weg heeft, zijn wij ervan overtuigd dat zij nog grote stappen kan zetten. Zij wil zich nu volledig op de weg richten. Ik denk dat wij een goede match met haar hebben in het team. Steffi is een renster die graag offensief rijdt wat bij ons DNA past. Ze is niet bang om het deksel op haar neus te krijgen en koerst met een leeuwenhart. Natuurlijk moet ze nog de nodige koerservaring op doen, maar juist op dat gebied kan ze nog groeien. Klimsters die op de lange cols met de besten mee kunnen, zijn er niet veel. Zij heeft laten zien dat ze die potentie heeft. Al ben ik overtuigd dat zij op meerdere terreinen inzetbaar is.”

Häberlin: “Ik ben enthousiast over dit nieuwe avontuur bij Team SD Worx-Protime. Ik voel dat ik hier veel zal kunnen leren door omringd te zijn door toprensters. Ik ben super ambitieus en wil er alles aan doen om ook in het wegwielrennen het spel mee te kunnen spelen en finales te rijden. Ik ben pas laat begonnen met fietsen. Ik studeerde geneeskunde aan de universiteit. In de coronaperiode kregen we geen fysieke lessen meer. In die periode ging ik af en toe fietsen met mijn vriend, die een professionele mountainbiker is. Zo kwam ik in contact met het mountainbiken. Ik ontwikkelde me heel snel en begon wedstrijden te racen. In Zwitserland is de nationale coach dezelfde voor het mountainbike en het wegwielrennen, waardoor ik ook de kans had om te proeven van deze discipline.”

“Met een delegatie van de nationale ploeg reed ik zo tweemaal de Tour de Suisse en eenmaal de Tour de Romandie. Daarin ontdekte ik al snel dat het wegwielrennen me ligt. Ik kon me al snel handhaven, ondanks mijn gebrek aan ervaring. Dit jaar was het in de Tour de Suisse mijn doel om in de beslissende vlucht te zitten, maar in de derde etappe miste ik de juiste ontsnapping. Ik was boos dat ik vervolgens de hele dag in het peloton zat. Maar ik geef nooit op. Dus de dag erop probeerde ik het opnieuw en glipte ik mee in de vlucht. Daar kon ik me laten zien. Ik had voor mezelf al de keuze gemaakt dat ik het op de weg wilde proberen. Na de Tour de Suisse had ik een meeting met Danny Stam. Toen ging het heel snel. Het werd me meteen duidelijk dat ik voor Team SD Worx-Protime zou kiezen. Hier rijden een aantal van de beste wielrensters van de wereld. Het voelt als de juiste omgeving waar ik de ruimte zal krijgen om mezelf te ontwikkelen én de vrijheid om te ontdekken welke rol me het best ligt.”

“Ik kijk enorm uit naar deze ontdekkingstocht. Ik denk dat de heuvelachtige wedstrijden me het best zullen liggen. Beklimmingen die drie tot tien à vijftien minuten duren, die liggen me tot dusver goed. In het mountainbiken is het mijn troef dat ik herhaaldelijk explosief ben, ik kan dus keer op keer blijven versnellen. Ook dalen kan ik goed. Langere beklimmingen zijn voor mij nog een vraagteken. Ik zal erop moeten trainen en ontdekken of ik dat aankan of niet. Geduld is niet mijn sterkste kant, dus ik kan niet wachten om aan het wegseizoen te beginnen, voorin te rijden en het spel spelen met mijn ploeggenoten. Bij Team SD Worx-Protime krijg ik ook nog de vrijheid om eventueel een mountainbikewedstrijd mee te pikken, wanneer die passen binnen het reguliere wegseizoen. De focus komt evenwel volledig op de weg te liggen. Dé wedstrijd die ik absoluut wil meemaken is Strade Bianche. Met het nationale team hebben we al eens een simulatie gedaan van deze koers en ik werd op slag verliefd. Als ik één wedstrijd moet kiezen, dan is het is het absoluut deze.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×