Marlen Reusser wint na straffe solo en pakt ook eindwinst Itzulia, Demi Vollering zorgt opnieuw voor een één-tweetje

Marlen Reusser wint na straffe solo en pakt ook eindwinst Itzulia, Demi Vollering zorgt opnieuw voor een één-tweetje

“Beter kon niet"

17/05/2023

Team SD Worx ging hard tekeer in de laatste etappe van Itzulia. De Nederlandse World Tour formatie verraste door met Marlen Reusser voor de aanval te kiezen. De Zwitserse metronoom rondde een inspanning van 12,8 kilometer succesvol af en kwam solo aan. Goed voor de dubbelslag, want op de laatste dag van Itzulia nam ze zo de leiderstrui over van ploeggenote Demi Vollering, die naar de tweede plaats sprintte. “Ik kan het nog niet geloven. Ons tactisch plan kwam perfect uit. Ik ben overweldigd door dit succes", zei Marlen Reusser.

Gekoppelde rensters: Marlen Reusser

De wedstrijd brak open op zo’n 30 kilometer van de streep toen Annemiek van Vleuten bergop een versnelling plaatste. Demi Vollering gaf haar geen duimbreed ruimte en trok mee met de wereldkampioene over de top van de berg. Niet zo veel later kwam ook Marlen Reusser in een elitegroepje boven. Vollering hield de benen vervolgens stil en alles kwam opnieuw samen, waarna Reusser verschroeiend versnelde en in tijdritmodus haar voorsprong opdreef. De Zwitserse had een voorsprong van 2 minuten 38 seconden op ploeggenote Demi Vollering, die de sprint bij de achtervolgers won. Goed voor 1 en 2 voor Team SD Worx in de slotrit en een dubbelslag in het eindklassement.

“Ik kan het niet geloven”, opende Marlen Reusser. “Ik ben overweldigd door dit succes. Ons plan kwam volledig uit. We kozen ervoor om opnieuw agressief te rijden en ons niet te beperken tot het verdedigen van Demi’s leiderstrui. Ik zou in de aanval gaan. Ik checkte bij Demi hoe ze er tegenover stond indien ik door deze tactische move dan ook de eindzege pakte, maar ze gunde het me. Dat bleek ook, want toen zij als enige Annemiek kon volgen, hield ze vast aan ons plan en wachtte ze op mij. Daardoor kreeg ik de kans om mijn aanval te plaatsen. Het is een echte kampioene.”

Reusser won uiteindelijk solo met een riante voorsprong. “Ik ben blij met mijn prestatie. Het hele team was fenomenaal. Het dringt nog niet door dat ik ook de eindzege behaalde. Eigenlijk winnen Demi en ik hier samen. Onze band is echt speciaal. We gingen samen op hoogtestage en erna hebben we al zo vaak gewonnen. Dit kon niet beter verlopen.”

Ook Demi Vollering was blij voor haar ploeggenote. “Elke rit stond ik samen met Marlen op het podium. Ik ben dan ook super tevreden dat zij de laatste etappe en de eindwinst pakt. Als iemand van Team SD Worx wint, dan winnen we allemaal.”

De Nederlandse World Tour formatie won iedere etappe van Itzulia, had telkens twee rensters op het podium en sloot ook het algemeen klassement af als eerste en tweede. Marlen Reusser nam ook nog de puntentrui mee naar huis, Demi Vollering pakte de bergtrui. Blanka Vas eindigde tweede in het jongerenklassement en Team SD Worx was ook de beste in het ploegenklassement van Itzulia.

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×