Kopecky wint Ronde van Vlaanderen nadat Team SD Worx koers domineert

Kopecky wint Ronde van Vlaanderen nadat Team SD Worx koers domineert

“Dit is een droom die werkelijkheid wordt”

04/04/2022

Lotte Kopecky heeft na de Strade Bianche met de Ronde van Vlaanderen haar tweede grote zege geboekt in minder dan een maand tijd. De Belgische kampioene versloeg in Oudenaarde Annemiek van Vleuten en heeft zo met de Ronde van Vlaanderen haar droomkoers en eerste monument op zak. De 26-jarige renster werkte koelbloedig een uitgekiend teamplan af, met een glansrol voor Chantal van de Broek-Blaak, die het podium vervolledigde. “Ik besef het nog niet. Ik win hier even de koers van mijn dromen”, aldus Kopecky in een eerste reactie.

Gekoppelde wedstrijd: Ronde van Vlaanderen - Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky Demi Vollering Elena Cecchini Christine Majerus Marlen Reusser Chantal van den Broek-Blaak

Team SD Worx was alomtegenwoordig in de Ronde van Vlaanderen. De ploeg zat de hele race alert voorin. Net voor de Koppenberg nam het team de regie helemaal in handen. Na de Taaienberg brak de koers volledig open. Als enige had Team SD Worx nog elke pion mee in de voorste groep. Eerst glipte Christine Majerus weg, daarna maakte Marlen Reusser de oversteek. De Zwitserse kampioene voerde tot bovenaan de Paterberg de forcing, waar Annemiek van Vleuten tevergeefs trachtte Lotte Kopecky kwijt te spelen.

Chantal van den Broek-Blaak maakte even later de oversteek, waarna ze meteen ten aanval trok. “Het was een Blaak-momentje, inderdaad. Dit was de beslissende move voor de zege”, zei de Nederlandse voormalig wereldkampioene. “Toen de aansluiting er kwam, keek ik om en zag ik dat alleen Annemiek van Vleuten en Lotte Kopecky nog in mijn wiel zaten. Dan heb ik snel geschakeld, want Lotte is de snelste van ons beiden. Dus heb ik mezelf leeg gereden voor haar zodat we voorop bleven. Heel Team SD Worx was zo sterk vandaag. Dit was de perfecte ploegprestatie, uit het boekje.”

"Dit was de perfecte teamprestatie, uit het boekje. 

Chantal van de Broek-Blaak

Vanuit de volgwagen kwam het advies om Van Vleuten ook wat naar de kop te dringen, maar uiteindelijk nam Blaak het kopwerk grotendeels voor haar rekening. “Ik vond het niet het moment om te gokken”, zei Kopecky. “We stonden sowieso al met twee op het podium, we moesten gewoon vertrouwen hebben in mijn sprint. Ik ging van eigen sterkte uit. Ik hield in mijn achterhoofd dat Van Vleuten mij er op de hellingen niet had af gereden. Als ze mij op haar domein niet had kunnen kloppen, peperde ik mezelf in, dan zij ook niet op mijn terrein. Toen ze aanzette, heb ik niet getwijfeld." 

Waarna Kopecky de sprint van Van Vleuten perfect remonteerde en België in extase bracht met de tweede winst in de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Twaalf jaar na Grace Verbeke. “Ik besef het écht nog niet. Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Dit is de grootste race die er bestaat voor een Belg. Om die dan in de nationale kampioenstrui te winnen… Ongelofelijk. Ik had voor het seizoen twee doelen in mijn hoofd: de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. En nu staan ze allebei op mijn palmares, zot gewoon”, glunderde Kopecky.

Het is relax rijden met dit team. We controleerden van begin tot eind. Het is een kinderdroom om de ronde te winnen. Team SD Worx speelt een heel grote rol in mijn zeges in de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen.

Lotte Kopecky

Afsluiten deed ze als volgt: “Mensen vroegen zich af of Team SD Worx wel de juiste keuze was. Of ik wel voldoende mijn eigen kans zou kunnen gaan bij zo’n sterrenensemble. Het antwoord mag duidelijk zijn. Team SD Worx speelt een heel grote rol in deze zeges. Vroeger was ik telkens geïsoleerd en moest ik tegen dit sterke blok opboksen, nu zijn dit mijn ploeggenotes en werken we samen. Het is echt relax om met dit team te rijden. We controleerden de race van begin tot einde. Ik ben dolgelukkig dat ik het kon afmaken”, besloot ze.

Goed voor de vijfde Ronde zege van dit team sinds 2014: Ellen Van Dijk (2014), Lizzie Deignan (2016), Anna van der Breggen (2018), Chantal van de Broek-Blaak (2020) en nu dus Lotte Kopecky (2022).

Herbeleef de Ronde van Vlaanderen hier

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×