Lotte Kopecky volgt zichzelf op als wereldkampioene na spannende wedstrijd

Lotte Kopecky volgt zichzelf op als wereldkampioene na spannende wedstrijd

28/09/2024

Lotte Kopecky is voor het tweede opeenvolgende jaar wereldkampioene bij de elite. De 28-jarige Belgische van Team SD Worx-Protime was de snelste in de eindsprint voor Chloe Dygert en Elisa Longo-Borghini. Op het lastige parcours van Zürich was ze nochtans een aantal keer op achtervolgen aangewezen, maar steeds knokte Kopecky zich terug in de titelstrijd. Waarna ze grandioos zich opnieuw in de regenboogtrui sprintte.

“Ik kan het niet geloven”, zei Kopecky in een eerste reactie. “Ik wil vooreerst mijn medeleven betuigen aan de familie van Muriel Furrer. De minuut stilte bij de start was hard met de Zwitserse rensters die huilden. Dat wil je niet zien. Het moet bijzonder hard zijn voor hen en de familie. Je mag zeggen dat dit ook een titel voor Muriel is, ja."

Waarna Kopecky het relaas van haar wedstrijd deed. “Het was een enerverende dag. Het regende en was koud. Op de klimmetjes had je te warm, maar bergaf kreeg je het opnieuw koud. Het was zaak om het hoofd ‘koel’ te houden, ondanks dat ik op enkele ronden van het einde aan het bevriezen was. Ik probeerde het niet in mijn hoofd te laten kruipen.”

“Ook probeerde ik niet te panikeren toen ik in de problemen kwam op de langere beklimming toen Demi Vollering aanviel. Ik moest mijn eigen tempo rijden en hoopte zo terug te keren. Het was een sterke groep voorop en de kans bestond dat ze zouden samenwerken en zo voorop blijven. Maar ik mocht niet opgeven. Ik had vrijdag gezien hoe Alec Segaert bij de U23 nog vanuit verloren positie naar de bronzen medaille reed. Eenmaal ik opnieuw voorin kwam, begonnen de mentale spelletjes en was het opnieuw belangrijk om koelbloedig te blijven en wijs mijn energie te spenderen.”

“Toen Elisa Longo Borghini vanuit de achtergrond terugkeerde en meteen aanging, volgde even een bang moment. Demi was misschien net iets te nerveus, want ze reed het gat dicht, wat ideaal was voor mij. In de sprint probeerde ik goed te timen, Ruby Roseman-Gannon ging, Demi nam meteen over en toen was het mijn moment om te gaan. Dit is de zege van het hoofd. Een tweede wereldtitel op rij, ongelofelijk”, aldus Kopecky.

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×