Demi Vollering realiseert Ardennen-trilogie met winst in Luik

Demi Vollering realiseert Ardennen-trilogie met winst in Luik

"Unieke kans die ik gegrepen heb"

23/04/2023

Zes jaar na Anna van der Breggen is Demi Vollering er als tweede vrouw in geslaagd om de Ardennen-trilogie te realiseren. Na winst in de Amstel Gold Race en Waalse Pijl was de renster van Team SD Worx nu ook de beste in Luik-Bastenaken-Luik. “Dit was de moeilijkste van de drie. Vooral omdat ik mezelf enorm veel druk oplegde om deze unieke reeks te realiseren”, zei Vollering op de persconferentie.

In de Ardennen-klassieker toonde Team SD Worx andermaal een ijzersterk collectief. Voorbij de Côte de Stockeu wisten vijf rensters te ontsnappen met Marlen Reusser die de belangen van de Nederlandse WorldTour-formatie verdedigde. Op het steilste stuk van de roemruchte Côte de la Redoute trok Reusser door waarna ze haar medevluchters achter zich liet. Zij wist op weg naar slotklim de Côte de Roche-aux-Faucons een voorsprong op te bouwen die maximaal een minuut bedraagt. Onder aanvoering van Trek-Segafredo werd het verschil kleiner gemaakt. 

Op de Roche-aux-Faucons konden de besten in de wedstrijd Reusser terug pakken, waarna er een groep van zes rensters ontstond: Vollering, Reusser, Van Vleuten, Longo Borghini, Chabbey en Realini. Op de uitloper van deze Ardennen-helling voerde Vollering het tempo op en wist zij samen met Elisa Longo Borghini te ontsnappen. In de resterende tien kilometer kon het tweetal uit de greep van de achtervolgers blijven, waarna Vollering de zege in de sprint opeiste. Reusser maakte het succes voor Team SD Worx compleet door als derde te eindigen.

“De afgelopen nacht heb ik nauwelijks geslapen, omdat ik behoorlijk zenuwachtig voor deze wedstrijd was”, vertelde Vollering na afloop. “Ik wilde vandaag ontzettend graag winnen, omdat ik wist dat dit een unieke mogelijkheid was om de hattrick in de drie heuvelkassiekers te realiseren. Je krijgt niet elk jaar de kans om dat te doen. Ik wilde dit zo graag… Kijk, nu maar naar Tadej Pogacar die na zijn zeges in de Amstel Gold Race en Waalse Pijl in Luik al vroeg werd uitgeschakeld door een valpartij. Ik realiseer me zeker dat ik een bijzondere prestatie heb neergezet.” 

Vollering boekte de veertien zege in dit seizoen voor Team SD Worx en in liefst zeven van die wedstrijden stonden twee rensters van de ploeg van sportief manager Danny Stam op het podium. Zelf zet Vollering een unieke reeks neer met overwinningen in Strade Bianche, Dwars door Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ook werd ze tweede in de Ronde van Vlaanderen (achter ploegmate Lotte Kopecky) en in de Brabantse Pijl. De grote stap die de Zuid-Hollandse dit jaar gemaakt heeft is dat ze het als superfavoriete ook weet af te maken. 

Vollering: “In Luik had ik zeker het gevoel dat iedereen de wedstrijd op mij wilde afstemmen. Het is een situatie waar ik vorig jaar soms nog problemen mee had, maar waar ik stappen in heb gezet. Het helpt natuurlijk wel om deze ploeg achter me te hebben. Alle meiden reden supersterk en gaven ook aan dat ze het volledige vertrouwen in mij hadden. Dan wil je de zege ook voor hen binnen halen.” 

Marlen Reusser stond versteld van haar derde plaats. “Ik kende een zware week, waardoor ik een beetje bang was dat mijn benen niet goed zouden zijn”, gaf de Zwitserse aan. “Tot mijn eigen verrassing zat ik in de ontsnapping van zes rensters en voelde ik me steeds beter rijden. Nadat ik op de Redoute alleen overbleef, was het nog super ver tot de finish. Ik wist dat ik dit niet kon volhouden. Gelukkig nam Demi het over. Met een eerste en derde plek in de uitslag, rijden we opnieuw een perfecte wedstrijd.” 

De Tour de France Femmes is het volgende grote doel van Vollering. Eerst rijdt Vollering nog de Ceratizit Challenge by La Vuelta, Itzulia Women, Vuelta a Burgos, Tour de Suisse en Nederlands kampioenschap op de weg. Vollering: “Voor de Tour ga ik ook nog op hoogtestage. Deze prestaties zijn natuurlijk een enorme motivatie om tijdens dat trainingskamp nog harder te werken om nog beter voor de dag te komen in de Tour.” 

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×