Lotte Kopecky maakt favorietenrol waar en wint wereldtitel op de weg, Demi Vollering pakt zilver

Lotte Kopecky maakt favorietenrol waar en wint wereldtitel op de weg, Demi Vollering pakt zilver

“Droom die uitkomt”

13/08/2023

Lotte Kopecky kwam, zag en overwon. De 27-jarige Belgische werd vooraf in de rol van topfavoriete geduwd en die heeft ze helemaal waar gemaakt. Op iets meer dan vijf kilometer van de finish vloog ze bergop weg van Cecilie Uttrup Ludwig en snelde naar de wereldtitel. Zeven seconden na Kopecky pakte Demi Vollering de zilveren medaille. Kopecky schreef geschiedenis door precies een halve eeuw na Nicole van den Broek haar land België nog eens goud te schenken in het WK op de weg. Het hoogtepunt in een week waarin ze eerder al twee wereldtitels op de baan veroverde. “2023 is enerzijds een fantastisch jaar, maar tegelijk ook erg zwaar. Deze titel is een droom die uitkomt’, zei een bijzonder emotionele Lotte Kopecky voorbij de finish. 

Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky

Lotte Kopecky blijft de successen aan elkaar rijgen. Slechts twee weken nadat ze in Pau op het eindpodium van de Tour de France Femmes stond als tweede in het eindklassement en de groene trui van het puntenklassement won, voegt ze daar nog (!) drie wereldtitels aan toe. “Dat ik in zeven dagen tijd driemaal wereldkampioen word, is te gek voor woorden. België is een grote wielernatie, maar in het vrouwenwielrennen moesten we nog een gat dichten. Dat we nu de grootste eendagswedstrijd ter wereld kunnen winnen, is het gevolg van alle inspanningen die zijn geleverd.”

“De Belgische ploeg heeft me perfect ondersteund. Sanne Cant en Julie van de Velde speelden een belangrijke rol in het begin. Justine Ghekiere zorgde ervoor dat de kloof met Elise Chabbey niet te groot werd.” De Zwitserse bouwde een voorsprong op van anderhalve minuut. “Justine Ghekiere hield het tempo erin. Ik had me op voorhand voorgenomen om niet nerveus te worden, want ik wist dat er vooral naar mij gekeken zou worden. Toch was ik wel wat gefrustreerd. Ik voelde me enorm sterk. Toen ik vervolgens voorop zat met Cecilie Uttrup Ludwig speelde ik op de laatste helling alles of niets. Om solo aan te komen en de regenboogtrui te grijpen, is een droom die uitkomt. Ik kijk er al naar uit om straks een heel jaar in die trui rond te rijden.”

Zeven seconden na Kopecky pakte Demi Vollering het zilver voor Cecilie Uttrup Ludwig. “Het is hartstikke mooi voor Lotte dat ze wereldkampioene is. Ik ben blij voor haar”, zei Demi Vollering. “Lotte irriteerde zich een beetje aan mij omdat ik niet vol meereed achter Chabbey. Ze riep me toe: “Demi, het is nu of nooi.” Ik antwoordde dat ik Annemiek van Vleuten nog achter me had. Na de finish hebben Lotte en ik er eens goed om gelachen. Bij onze omhelzing zei ik tegen haar: “Lotte je bent gewoon wereldkampioene. Ik ben trots op je.” Dit was niet het meest ideale parcours voor me. Ik heb liever iets langere beklimmingen. Dat is geen excuus want Lotte was veruit de sterkste. Nadat ze vorig jaar net naast de wereldtitel greep, is het mooi dat ze dit jaar de regenboogtrui wél wint."

De wegwedstrijd in Glasgow werd een groot succes voor Team SD Worx. Naast de eerste twee plaatsen in de elite-wedstrijd veroverde de ploeg ook de wereldtitel bij de beloften. Blanka Vas toonde zich achter het geweld van Kopecky en Vollering de snelste in de sprint om de elfde plaats. Die klassering leverde de Hongaarse de werelditel U23 op. Anna Shackley eindigde in deze categorie op de derde plaats, waarmee zij het WK in haar thuisstad op een fantastische manier afsloot.

Team SD Worx kan super tevreden terug kijken op dit Super WK met vijf wereldtitels en in totaal acht medailles. Lotte Kopecky werd wereldkampioene op de weg, puntenkoers en de eliminatie. Marlen Reusser pakte de wereldtitel op de mixed relay met Zwitserland en Blanka Vas pakte de regenboogtrui op de weg bij de U23. Demi Vollering (zilver op de weg), Lotte Kopecky (brons in het omnium) en Anna Shackley (brons op de weg bij de U23) maakten de medaillespiegel van acht compleet. 

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×