Lotte Kopecky blijft na dubbele winst gemotiveerd voor naar Parijs-Roubaix

Lotte Kopecky blijft na dubbele winst gemotiveerd voor naar Parijs-Roubaix

“Alles wat erbij komt, is extra”

14/04/2022

Het seizoen 2022 is tot dusver een droomjaar voor Lotte Kopecky. Vooraf hoopte de 26-jarige Belgische kampioene op winst in één klassieker, maar ondertussen staan de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen al op haar palmares. Parijs-Roubaix staat ook nog op haar verlanglijstje. “Maar dat hoeft niet per sé dit jaar te zijn. Als ik iets terug kan doen voor mijn ploeggenotes, dan doe ik dat met plezier.”

Gekoppelde wedstrijd: Parijs-Roubaix - Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky

Hoe leef je naar Parijs-Roubaix toe? 
“Ontspannen. Kom ik in de situatie dat ik de koers kan winnen, dan zal ik die kans zeker niet laten liggen. Op een dag wil ik Parijs-Roubaix aan mijn palmares toevoegen, maar dat hoeft niet dit jaar te zijn. Door mijn winst in de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche is de druk weg. Ik heb uiteraard nog doelen dit jaar, maar alles wat er nu nog bij komt is extra. Dat is een heel fijn gevoel.”

Doet het je iets om als topfavoriet te worden aangeduid voor Parijs-Roubaix? 
“Nee. In de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen was dit nog veel meer het geval. Ik voel amper druk voor Parijs-Roubaix. Ik heb er een andere kijk op gekregen. Vroeger was ik soms te gespannen in de aanloop naar een wedstrijd en verloor ik daarmee te veel energie. Dit jaar was het de eerste keer dat ik zo ontspannen naar de Ronde van Vlaanderen toeleefde. Met succes.”

Hoe blik je nu terug op je transfer naar Team SD Worx?  
“Vooraf was er toch wat scepticisme. Ga je wel nog genoeg je eigen kans krijgen?, vroegen mensen me. Ik heb toen altijd aangegeven dat ik er geen probleem mee had om niet meer de enige kopvrouw te zijn. Ik wist dat het geven en nemen zou worden. Maar als ik daardoor één klassieker kon winnen, wie ligt er dan wakker van dat je andere wedstrijden in dienst moet rijden? Mede dankzij deze transfer heb ik ondertussen mijn absolute droomkoers gewonnen. Wat de zege nóg meer glans geeft, is dat het echt ook een zege van de ploeg was.”

Had je verwacht dat de teamsfeer zo sterk was? 
“Het heeft me toch wel verrast. We zijn nog maar vier maanden ploeggenoten. Om dan zo voor elkaar door het vuur te willen gaan zoals het team voor mij deed in de Ronde… Dat vind ik echt wel bijzonder. Als ik de kans krijg om zaterdag in Parijs-Roubaix iets terug te doen, dan doe ik dat met plezier.” 

“Dat ik niet meer de enige kopvrouw ben, heeft me ook bevrijd. Als je eens een mindere dag hebt, is dat minder erg. Als je ploeggenoten hebt die het ook kunnen afmaken, draai je de knop om en rijd je in dienst.”

"Het is een koers waar het tempo nooit stokt. Ook moet je mentaal sterk zijn. Ook al gaat het mis, je mag nooit opgeven.

Lotte Kopecky

Hoeveel vertrouwen houd je over aan je zege in de Ronde van Vlaanderen? 
“Ik wist al dat ik het in mijn mars had om zo’n wedstrijd te winnen, maar dit was de bevestiging. Ik houd ervan om in deze ploeg te koersen. Als ik zag hoe Team SD Worx in de Brabantse Pijl rondreed en hoe Demi Vollering vervolgens won. Ik zat gewoon met een glimlach in mijn zetel. Het klikt erg goed binnen de ploeg. Hoe een voormalig wereldkampioene als Chantal van den Broek-Blaak zich in de Ronde dubbel plooide voor mij, dat is gewoonweg indrukwekkend. Het klikt goed, maar zo’n actie maakt niet alleen dat je nog beter overeenkomt, het zorgt ervoor dat je het elkaar echt gunt.” 

Wat verwacht je voor Paris-Roubaix?

“Dat het een enorm zware wedstrijd zal worden. Ik heb de wind al bekeken, en het ziet ernaar uit dat hij tegen zal staan. Het zal heel nerveus worden richting de eerste kasseistrook en dan start de afvallingswedstrijd. Ik denk dat veel ploegen zullen proberen om in de vroege vlucht al sterke rensters te laten meegaan. Vorig jaar zagen we met Lizzie Deignan dat het mogelijk was, al hadden we toen wel schuine rugwind.”

Wat maakt Parijs-Roubaix de Hel van het Noorden?

“Het is een koers waar het tempo er nooit uit gaat. Continu is er een gevecht om de beste plaatsing te hebben richting de stroken. Als je dan nog zijwind op de kasseistroken krijgt, wordt het helemaal verschrikkelijk. Dan kun je je niet wegsteken. Deze koers is voor rensters die blijven rijden en mentaal sterk zijn. In Paris-Roubaix mag je gewoon nooit opgeven. Ook al rijd je lek of val je, je weet nooit met welke pech ze voorin te maken krijgen. Je hebt het nodige geluk nodig om deze race te winnen. Maar hoewel het een onvoorspelbare wedstrijd is, zal er nooit een ‘pannenkoek’ winnen. Wanneer ik zaterdag tevreden zal zijn op de Vélodrome? Als iemand van Team SD Worx met de kassei staat te pronken.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×