Marlen Reusser is voor tweede opeenvolgende keer Europees kampioen tijdrijden

Marlen Reusser is voor tweede opeenvolgende keer Europees kampioen tijdrijden

"Team SD Worx heeft een groot aandeel in deze titel"

17/08/2022

Marlen Reusser heeft haar Europese titel in het tijdrijden verlengd. De 30-jarige Zwitserse vertrok als een speer en legde als snelste het 24 kilometer lange parcours af met een gemiddelde snelheid van 46,45 km per uur. Aan de meet was ze 5.77 seconden sneller dan wereldkampioene Ellen van Dijk. Reusser werd zo voor de tweede opeenvolgende keer Europees kampioen tijdrijden. “Ik ben hier heel blij mee. Ik had nochtans geen super gevoel tijdens de wedstrijd. Dat ik de titel kan verlengen betekent veel voor me.”

Gekoppelde wedstrijd: Europees kampioenschap ITT - Gekoppelde rensters: Marlen Reusser

Straf wat Marlen Reusser in München opvoerde. De Zwitserse was zo constant als een metronoom. Ze zette op elk tussenpunt de besttijd neer. Heel straf, zeker gezien de moeilijke aanloop richting het Europees kampioenschap. Een handblessure sloeg haar weg uit the Women’s Tour en een Covid-besmetting verhinderde dat ze haar Zwitserse nationale titels kon verdedigen. In de Tour de France Femmes won ze oppermachtig de vierde rit, waarna ze letterlijk wegviel uit de wedstrijd door een hersenschudding opgelopen bij een valpartij, op minder dan een maand van het Europees Kampioenschap. Toch bracht het Marlen Reusser niet van haar stuk. “Het klopt dat de voorbereiding op dit EK verre van optimaal was, maar de jongste dagen was ik wel weer echt hard aan het trainen. Ik wist dus dat het erin zat, maar elke tijdrit is altijd een nieuwe uitdaging.”

Het Europees kampioenschap was pas de tweede tijdrit die Marlen Reusser dit jaar betwistte. “Ik vond het echt spijtig dat ik mijn Europese trui maar één keer kon dragen. Het hoeft dus niet te verbazen dat ik deze titel absoluut wou verlengen.” Dat bleek ook. De 30-jarige Zwitserse startte pijlsnel. Al op het eerste tussenpunt deed niemand beter. Na 700 hoogtemeters klimmen moest wereldkampioene en voornaamste concurrente Ellen van Dijk al direct 11 seconden prijs geven op Reusser. 

Mentale boost

Nog voor het tweede tussenpunt had Reusser Lisa Brennauer beet, die een minuut voor haar was gestart. “Mijn radio werkte niet. Dat was echt irritant. Ik hoorde alleen maar gepiep, dus ik wist niet hoe ik ervoor stond. Tot dan had ik niet het gevoel dat dit mijn dag was. Mijn Garmin zat in mijn snelpak, dus ik had geen idee van de waarden die ik trapte en mijn benen voelden niet zo goed aan. Dat ik Lisa in het vizier kreeg, gaf me mentaal de boost die ik nodig had. Ik wist dat zij ook snel een tijdrit kan afleggen, dus het feit dat ik haar inhaalde, overtuigde me ervan dat ik toch goed bezig was.”

Ook op het tweede tussenpunt (15,3 km) kwam Van Dijk 9.8 seconden trager door. Hoewel de wereldkampioene nog alles uit de kast haalde, triomfeerde Reusser uiteindelijk met een voorsprong van 5.77 seconden. Riejanne Markus eindigde derde (27.88 seconden). “Ik ben super blij dat ik mijn Europese titel verleng. Ik ben iedereen dankbaar die hier aan mee heeft geholpen. Mijn overstap naar Team SD Worx ligt aan de basis van dit succes. Met de S-Works Shiv TT Disc kreeg ik een supersnelle fiets en samen met de staff van Swiss Cycling & Team SD Worx werkten we hard aan mijn aerodynamica. Elk detail werd uit gepuurd. Ik voelde tijdens mijn tijdrit dat mijn bike set up echt snel aanvoelde. Deze gouden medaille is het gevolg van al dat werk”, besluit de tweevoudig Europees kampioene tijdrijden.

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×