PREVIEW: Team SD Worx wil Waalse Pijl binnen ploeg houden

PREVIEW: Team SD Worx wil Waalse Pijl binnen ploeg houden

“De Mur de Huy kent geen geheim”

19/04/2022

Wie Flèche Wallonne zegt, noemt in één adem Anna van der Breggen. De voormalig olympisch en wereldkampioene won de Waalse Pijl maar liefst zeven keer op een rij. Op woensdag 20 april 2022 zal er iemand anders het hoogste schavotje claimen. “We willen de Waalse Pijl binnen de ploeg houden”, zegt Ashleigh Moolman-Pasio. “Doordat we voor het eerst driemaal de Mur de Huy en de Mur de Cherave beklimmen, verwacht ik een meer open wedstrijd.”

Gekoppelde wedstrijd: Waalse Pijl - Gekoppelde rensters: Demi Vollering Niamh Fisher-Black Anna Shackley Chantal van den Broek-Blaak Blanka Vas

Sinds 2015 was Anna van der Breggen incontournable op de Mur de Huy, niemand anders won zeven maal op rij dezelfde wedstrijd. “Toch is er geen geheim recept. De Mur de Huy vraagt om zelfkennis. De truc is om exact te weten hoe snel je kan gaan, zonder dat je jezelf opblaast, maar dat het tempo toch hoog genoeg ligt zodat de anderen moeten lossen. Je moet dus aanvoelen wanneer je best aanvalt, of toch eerder op een sprint gokt. Je moet gewoon je eigen lichaam goed kunnen inschatten. Toch blijft de Mur de Huy altijd lastig, hoe dan ook.”

Dat beaamt ook Ashleigh Moolman-Pasio. In 2018 kwam de Zuid-Afrikaanse renster het dichtst bij de zege, met een tweede plaats achter Van der Breggen. “De Mur kent inderdaad geen geheim. Je moet hem zo hard mogelijk omhoog rijden, maar nog net dat tikkeltje energie overhouden om te kunnen punchen. Als je in het begin te diep in het rood gaat, heb je de benen niet meer om het verschil te maken. Anna was daar de specialist in. Uiteraard willen we dat haar opvolgster uit ons team komt. Dat zorgt voor druk, maar het is vooral positieve druk. We komen met een ijzersterk blok aan de start.”

Voor Moolman-Pasio is het haar laatste Flèche Wallonne. “Het is mijn favoriete race in de lenteklassiekers. Ik eindigde altijd in de top tien, ook vaak in de top vijf. Ik heb de race van 2018 herbekeken. Op het steilste punt haalde ik uit met een paar versnellingen. Daarmee deed ik Anna even pijn. Ze blockte me toen heel even, waarna ze me op het vlakkere deel kon lossen. Daar put ik vertrouwen uit. Als ik de ‘Queen of the Flèche Wallonne’ een seconde kon intimideren met zo’n punch, dan heb ik dit jaar zeker ook kans om de race eindelijk te winnen.”

Het parcours is vernieuwd. De rensters moeten voor het eerst driemaal over de Mur de Huy en de Mur de Cherave. “Dat zal het koersscenario fel wijzigen”, voorspelt Moolman-Pasio. “Het zou me niet verbazen als we slechts met een vijftal rensters aan de laatste beklimming van de Mur de Huy starten. Ook kan het zelfs zijn dat de wedstrijd eerder beslist wordt, want de Mur de Cherave is al bijna even zwaar. Doordat het lastiger is, verwacht ik een meer open en selectievere wedstrijd. Dat speelt in onze kaart.”

De Zuid-Afrikaanse ziet het als een plus dat Anna van der Breggen ploegleider is in de Waalse Pijl. “Het is zeker een voordeel om haar in de wagen te hebben. Ze is onze inspiratie. Ze heeft haar advies gedeeld. Wat vooral telt, is dat Anna nog veel voeling heeft met het peloton. Een aantal maanden geleden reed ze er zelf nog tussen. Dus ze kan perfect inschatten hoe wij ons voelen. Als zij dan zegt: val nu aan, dan doe je dat gewoon. Anna was tactisch en instinctief altijd zeer sterk. We komen met een sterke ploeg aan de start en zijn extra gebeten om na de tweede plaatsen in de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix nu wel de hoofdschotel af te schieten”, besluit ze.

Ontdek onze selectie hier

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×