Zevenvoudig winnares Anna van der Breggen wil nu haar rensters naar zege in Flèche Wallonne gidsen

Zevenvoudig winnares Anna van der Breggen wil nu haar rensters naar zege in Flèche Wallonne gidsen

“Het is het ultieme afzien festival”

18/04/2023

Wie Flèche Wallonne zegt, zegt Anna van der Breggen. Maar liefst zeven keer op rij wist ze te winnen op de Muur van Huy. Het maakt haar de perfecte gids om de rensters van Team SD Worx aan te sturen. “De Muur van Huy liegt niet. Het is het ultieme afzien festival en het is zaak om je lichaam perfect te kennen”, verklaart Anna van der Breggen. 

Gekoppelde wedstrijd: Waalse Pijl - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen

Sinds Anna van der Breggen in 2015 voor het eerst Flèche Wallonne won, heeft niemand heeft haar ooit nog geklopt. “De eerste keer is altijd speciaal, dus dat blijft een van mijn mooiste overwinningen. Maar tegelijk was die favorietenrol soms wel zwaar. Op een gegeven moment kon ik alleen maar verliezen. Dat geeft druk. Af en toe waren er dan ook twijfels: gaat het dit jaar opnieuw lukken? En keer op keer lukte het. Dat gaf altijd een enorme boost voor de rest van het seizoen.”

Ondanks de druk bleef Van der Breggen verknocht aan de wedstrijd. “Ik heb er nooit een haat-liefde verhouding mee gehad. Ook omdat ik er nooit verloren heb. Deze koers was op mijn lijf geschreven. Het is namelijk meer dan de Muur alleen. De opeenvolging van klimmetjes maakt het zwaar. Recupereren tussenin is onmogelijk. Ik kon steeds beter met de druk omgaan. De ervaring leerde me dat ik ook kon winnen wanneer het gevoel in de wedstrijd niet super was.”

Na haar winst in de Amstel Gold Race is Demi Vollering een van de topfavorieten voor Flèche Wallonne. “Ik vind het moeilijk te zeggen of Demi de Flèche kan winnen. Ik denk dat het kan. Het is een combinatie van heel goed je lichaam aanvoelen en de slotbeklimming perfect in te delen zodat je niet instort. Je moet namelijk niet alleen inschatten hoe snel je aan de klim moet beginnen, maar ook of je meegaat wanneer iemand aanvalt. Het is in feite het ultieme afzien festival. Je zit compleet in de verzuring en je weet dat je ook nog eens moet aanvallen om te kunnen winnen. Dát maakt het zo zwaar om Flèche Wallonne te winnen.”

Haar ervaring helpt in haar rol om als ploegleidster de koers voor Team SD Worx te bereiden. “Advies komt sowieso beter over wanneer je een wedstrijd een aantal keer gewonnen hebt”, lacht ze. “Wanneer je echt gelooft dat iemand kan winnen en je legt uit hoe dat moet, maakt dat verschil. Wanneer de meiden eenmaal goed gepositioneerd zitten en ze beginnen aan de Muur van Huy, kan ik niks meer voor ze betekenen. Daar had ik in mijn eerste jaar als ploegleidster moeite mee. Als renster begint het dan, maar vanuit de wagen kan je dan alleen nog aanmoedigen. De renster die conditioneel ijzersterk is, tactisch de juiste beslissingen neemt en de klim fysiek goed indeelt zal triomferen op de Muur van Huy.”

Ontdek onze selectie hier

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×