Team SD Worx gaat met meerdere doelen van start in Giro Donne

Team SD Worx gaat met meerdere doelen van start in Giro Donne

“We hebben een mooie mix van ervaring en talent aan de start”

28/06/2023

Team SD Worx wil in de Giro Donne de goede prestaties van de eerste maanden van dit seizoen doortrekken. Lorena Wiebes, Niamh Fisher-Black, Blanka Vas, Elena Cecchini, Barbara Guarischi, Femke Markus en Anna Shackley staan aan de start in Italië. De doelen zijn meerledig. Team SD Worx wil niet alleen voor etappezeges gaan, maar hoopt met Niamh Fisher-Black ook op een goede eindnotering in het klassement. “We zullen vrijuit kunnen koersen. Hopelijk resulteert dat in minimaal een ritzege”, zegt ploegleidster Anna van der Breggen. 

Gekoppelde wedstrijd: Giro Donne 2023 - Gekoppelde rensters: Elena Cecchini Niamh Fisher-Black Anna Shackley Blanka Vas Lorena Wiebes Barbara Guarischi Femke Markus - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Lars Boom

Anna van der Breggen: “Gaan met meerdere doelen van start”

“In de Giro Donne starten we niet met één uitgesproken kopvrouw”, zegt ploegleidster Anna van der Breggen. “Uiteraard mikken we met Lorena Wiebes op ritzeges, maar we hopen ook dat Niamh Fisher-Black een goed algemeen klassement kan rijden. Verder is het een ploeg met vrijbuiters. Dat maakt dat we vrijuit kunnen koersen. Elena Cecchini, Barbara Guarischi, Femke Markus en Blanka Vas kunnen hun eigen kans gaan door mee te schuiven in een ontsnapping. Komt het weer samen, dan hebben we altijd Lorena Wiebes voor de sprint. Voor Anna Shackley wordt het zaak om terug koersritme op te doen na een lange knieblessure. Niamh Fisher-Black kan ook op een rit mikken, maar zal proberen een goed klassement te rijden.”

Van der Breggen vervolgt: “Dat we niet met Demi Vollering, Lotte Kopecky en/of Marlen Reusser aan de start verschijnen, betekent voor die jonge meiden een kans om zelf koerssituaties in te schatten en de wedstrijd mee te bepalen. Je leert veel van voor een kopvrouw werken, maar in hun ontwikkeling is het ook goed dat ze eens kansen voor zichzelf krijgen en samen moeten werken om dat doel te behalen. Het is een interessante mix aan de start.”

Lorena Wiebes: "Ik mik op etappewinst"

“Ik heb goede ervaringen in de Giro Donne. In 2021 won ik al eens twee ritten. Ik vind de sfeer rondom de Italiaanse koersen leuk én het eten is er goed. Ik trek met veel motivatie naar Italië. Ik mik op etappewinst. Zelfs de proloog vormt al een doel van mij, al zijn vooral de etappe van zondag en maandag met rood aangekruist. Daar is de kans op een sprint het grootst. Ik haal veel zelfvertrouwen uit het NK. De benen waren goed.”

“Mijn eerste halfjaar bij Team SD Worx zit erop en het bevalt me enorm goed. Ik boekte al veel progressie bij dit team en kijk uit naar de rest van het seizoen. Met de Tour, hopelijk het WK en het EK komen er nog belangrijke doelen van me aan. Ik heb deze Giro dan ook nodig om in combinatie met een trainingsblok klaar te zijn voor de rest van het seizoen.”

Niamh Fisher-Black: “Ik mik op een goed eindklassement”

“Ik wilde graag de Giro rijden. Deze etappekoers is het best op mijn lijf geschreven. Het is altijd een uitdagend parcours met best veel hoogtemeters”, zegt Niamh Fisher-Black. “Na mijn ritwinst in de Ronde van Zwitserland voel ik de afgelopen weken dat ik stappen heb gezet. Voor mijn ontwikkeling is het belangrijk dat ik nu ook voor het eerst echt zelf een doel maak van een eindklassement in een grote ronde. Vorig jaar behaalde ik in de Giro de vijfde plaats, nadat ik een jaar eerder al als negende was geëindigd. Daar heb ik veel geleerd. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Nu wil ik in de Giro van start gaan met de druk om namens de ploeg het speerpunt voor het klassement te zijn.”  

“We komen met een sterk team aan de start. We hebben veel verschillende kaarten te spelen. Het zal zaak worden een goede balans te vinden tussen de verschillende doelen.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×