GP Plouay - Ploegleidster Anna van der Breggen noemt onvoorspelbaar koersverloop een voordeel

GP Plouay - Ploegleidster Anna van der Breggen noemt onvoorspelbaar koersverloop een voordeel

“Koers die de ploeg ligt”

25/08/2022

Voor de GP van Plouay stelt Team SD Worx Elena Cecchini, Roxane Fournier, Anna Shackley, Blanka Vas en Chantal van den Broek-Blaak op. Tussen 2017 en 2019 wist dit team in Plouay driemaal op rij te zegevieren met Elizabeth Deignan (2017), Amy Pieters (2018) en Anna van der Breggen (2019). “Dit is een bijzondere race. De organisatie pakt vaak uit met een parcourswijziging, maar toch blijft het altijd zwaar”, zegt ploegleidster Anna van der Breggen.

Gekoppelde wedstrijd: GP Plouay - Gekoppelde rensters: Elena Cecchini Anna Shackley Chantal van den Broek-Blaak Blanka Vas - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Danny Stam

Op zaterdag 27 augustus vindt de Classic Lorient Agglomération - Trophée Ceratizit plaats. De rensters moeten 158,5 kilometer afleggen, waarvan 2.197 hoogtemeters. Het parcours wordt gekenmerkt door typisch Bretoense wegen met pittige klimmetjes. Nieuw dit jaar is de verlengde aanloop, waarin zelfs enkele gravelstroken verwerkt zitten. De finale kenmerkt zich door 2,7 lokale rondes met 3x de beklimming van de Lezot (900m aan 5,5%, sectie van 14%) en 2x Rostervel (1,500 m aan 4,5%, sectie van 10%).  

“Ik ben benieuwd welke invloed de parcourswijziging op het koersverloop zal hebben. Ik denk dat het meer lijkt op het parcours dat de mannen dit jaar kregen voorgeschoteld. Er zit zelfs gravel in.”

Bij Team SD Worx moet Ashleigh Moolman-Pasio verstek geven. Ze is nog niet voldoende hersteld van de voetblessure waarmee ze uit de Tour de France Femmes stapte. “Met Ashleigh missen we iemand die op dit terrein goed uit de voeten kan. Al kan de parcourswijziging misschien nog goed uitpakken voor ons team. Het koersverloop kan wel eens onvoorspelbaar zijn. Daar moeten wij van kunnen profiteren”, zegt Van der Breggen. 
“Onze ploeg zat een beetje in de hoek waar de klappen vallen. Elena en Chantal zijn ziek geweest. Demi Vollering, Niamh Fisher-Black en Anna Shackley vielen hard in de Tour of Scandinavia. Cecchini, Van den Broek-Blaak en Shackley zijn volledig hersteld, maar het is afwachten hoe ze zich in de koers zullen voelen. We gaan alleszins zonder druk naar Plouay.”

Memorabel

“De GP Plouay kan altijd twee kanten op”, vervolgt Anna van der Breggen. “Ofwel wordt het een sprint met een uitgedunde groep, ofwel gaat een ontsnapping tot de meet. Het ligt eraan hoezeer iedereen op de limiet zit. Als iemand kan doortrekken op zo’n steil klimmetje, kan die zeker wegblijven.”

Dat was ook de manier waarop Anna van der Breggen in 2019 de GP Plouay op haar naam schreef. “Ervoor hadden we een mindere wedstrijd gehad in Zweden. Heel de ploeg stond op scherp en we reden echt fantastisch. We zaten attent voorin, pareerden elke aanval, waarna ik op zo’n steil klimmetje versnelde. Ik hoop dat het ook dit jaar zo’n zware koers kan zijn. Ook al was de voorbereiding dit jaar niet optimaal, als je het juiste moment uitkiest, kan je weg blijven. En als het op een spurt aankomt, hebben we met Elena een goede kaart in handen.”

3 op een rij

Van der Breggen blikt ook nog even terug op de periode 2017-2019 toen dit team (toen nog onder de naam Boels-Dolmans) driemaal op rij wist te winnen. “Dit is een bijzondere wedstrijd met een unieke sfeer. Die drie op een rij zijn memorabel. Toen ik won, stond Amy mee op het podium. Een mooie herinnering. Het jaar voordien had zij gewonnen. Deze wedstrijd was op haar lijf geschreven. Zo’n spurt in een uitgedund peloton, daar was Amy echt goed in. Die drie zeges op rij blijven me dus bij. Het is alvast een mooie motivatie om ook dit jaar voor het best mogelijke resultaat te gaan”, besluit Van der Breggen.

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×