Lorena Wiebes met vertrouwen richting Ronde van Drenthe, waar ze voorbije twee jaar won

Lorena Wiebes met vertrouwen richting Ronde van Drenthe, waar ze voorbije twee jaar won

“We gaan voor drie op een rij”

10/03/2023

Team SD Worx begon als een sneltrein aan de WorldTour met twee zeges in Omloop Het Nieuwsblad en Strade Bianche. In Ronde van Drenthe gaat Lorena Wiebes met Team SD Worx op zoek naar een derde zege op rij. “Als Nederlandse zou het heel speciaal zijn om deze koers voor het derde jaar op rij te winnen. En voor het team zou dit een derde opeenvolgende zege in de World-Tour betekenen. Daar gaan we dus volop voor.”

Gekoppelde wedstrijd: Ronde van Drenthe - Gekoppelde rensters: Lorena Wiebes Femke Markus Mischa Bredewold Elena Cecchini Christine Majerus Lonneke Uneken - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen

Zowel in 2021 als in 2022 was Lorena Wiebes de snelste in Ronde van Drenthe. “De jongste twee jaar is dit een van mijn favoriete wedstrijden geworden. Een wedstrijd met kasseien heb je helemaal niet vaak in Nederland. Op de VAM-berg weten we ondertussen elke steen liggen, aangezien we daar de afgelopen drie jaar het NK hadden. In de aanloop naar de VAM-berg heerst er chaos om je te positioneren. Ik merk ook dat die helling me steeds beter ligt. Ook gaf het vertrouwen dat ik in Het Nieuwsblad met de besten mee omhoog ging op de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Daarom vind ik het best jammer dat het parcours dit jaar anders is. Vorig jaar was het na de VAM-berg nog slechts 15 kilometer naar de meet, dit jaar nog 40. De VAM-berg zal dus minder een rol spelen.”

Al rekent Wiebes op de wind en haar ploeg om de finale alsnog hard te maken. “Als er wind staat, geldt er waaieralarm. Als er dan een groep van twintig wegrijdt, verwacht ik dat we daar nog bij zullen zitten met de hele ploeg. Ik merk ook dat we als team steeds beter op elkaar zijn ingespeeld. We zitten in de wedstrijd continu bij elkaar en ook de lead-out verloopt almaar vlotter. Als het een sprint wordt, verwacht ik ook een sterke Elisa Balsamo te treffen. Maar het team is er klaar voor. Als je zag hoe de meiden in Strade Bianche reden, geeft dat alleen maar motivatie om zelf weer te koersen.”

Later dit jaar wordt op de VAM-berg ook het Europees kampioenschap uitgevochten. “Toen ik op Veloviewer de Ronde van Drenthe wilde voorbereiden, zag ik dat het parcours van het EK er al in stond. Ik heb dus even gespiekt en zag dat de VAM-berg vaak moet beklommen worden. Daar kijk ik dus naar uit, net als naar het WK. Maar eerst ligt mijn focus op de klassieke periode, te beginnen met mijn zeges te verdedigen in Ronde van Drenthe. Mijn grote doelen in het voorjaar volgen daarna met Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem.”

Ontdek de selectie hier:

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×