Uittredend eindwinnares Lorena Wiebes wil zegetotaal opkrikken in Simac Ladies Tour  

Uittredend eindwinnares Lorena Wiebes wil zegetotaal opkrikken in Simac Ladies Tour  

“Dit is een speciale ronde”

04/09/2023

In de Simac Ladies Tour (5-10 september) hoopt Lorena Wiebes net als vorig jaar sterk voor de dag te komen. In 2022 wist Wiebes de eerste twee ritten te winnen en verdedigde vervolgens haar leiderstrui in de Limburgse heuvels en in de tijdrit. Ook dit jaar mikt ze op een goed klassement. De Europese kampioene wist in 2023 tot dus ver elf overwinningen te pakken. “Door het wegvallen van enkele doelen ben ik extra hongerig. Ik hoop opnieuw mee te doen voor een hoge eindnotering en ritzeges. Mijn einddoel dit seizoen is natuurlijk het Europese kampioenschap in Drenthe.”

Gekoppelde wedstrijd: Simac Ladies Tour - Gekoppelde rensters: Lorena Wiebes

Team SD Worx trekt met een ijzersterk team naar de Simac Ladies Tour. Wereldkampioene Lotte Kopecky, Tour de France-winnares Demi Vollering, Mischa Bredewold, Femke Markus, Elena Cecchini, Barbara Guarischi en Europees kampioene en uittredend eindwinnares Lorena Wiebes. Hoewel 2023 een succesvol jaar is voor Wiebes was het ook niet het makkelijkste seizoen. Door pech moest Wiebes continu bijsturen. Eerst zag ze haar grote doelen van het voorjaar Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem wegvallen. Ook haar mikpunten in de zomer, groen pakken in de Tour de France Femmes en scoren op het WK in Glasgow, zag ze door ziektes verstoord. Telkens herpakte ze zich grandioos. In het voorjaar door met een derde winst op rij geschiedenis te schrijven in de Scheldeprijs. Na het WK won ze meteen de eerste rit in de Tour of Scandinavia.

“Misschien moet ik geen doelen meer uitspreken”, zegt Wiebes met een glimlach. “Het seizoen 2023 is een seizoen met een aantal tegenslagen. Desondanks onthoud ik vooral dat ik een mooi evolutie heb doorgemaakt van een pure sprintster naar een meerzijdige renster. Ik ben blij dat ik voel dat er nog rek op zit. De keuze voor Team SD Worx bleek de juiste. Oké, mijn zegetotaal is minder dan vorig jaar, maar ik koos bewust voor kwaliteit boven kwantiteit. Ik vind dat ik overwinningen heb gepakt die hoger staan dan die van vorig jaar aangezien het nu voornamelijk WorldTour-wedstrijden waren. Nadat ik door ziekte niet mijn beste niveau haalde in de Tour en de WK heb ik de knop snel omgedraaid. Ik probeer het nu positief te bekijken. Zo ga ik nu fris naar de laatste wedstrijden van het seizoen toe. Ik heb honger om nog een keer te knallen. En dat wil ik tonen in de Simac Ladies Tour.”

De Nederlandse WorldTour etappewedstrijd wist Wiebes vorig jaar te winnen. “Dit zal altijd een speciale ronde voor me blijven. Mijn vorm is goed . Ik hoop zo lang mogelijk dicht in het klassement te staan. Er liggen een aantal sprintmogelijkheden. De tijdrit is niet zo bijzonder lang en ook de etappe in Limburg moet ik aankunnen. Maar dat geldt voor meer meiden in dit team. We komen met een sterke ploeg aan de start en hopelijk kunnen we met een aantal rensters zo lang mogelijk hoog genoteerd staan. Want eindwinst is het doel met Team SD Worx.”

Voor Wiebes vormt de Simac Ladies Tour de laatste wedstrijd richting het Europese kampioenschap. De uittredende kampioene hoopt haar trui te kunnen verdedigen. “Zo’n kampioenschap in eigen land wordt speciaal. Het is een voordeel dat we als Nederlandse meiden de VAM-berg goed kennen aangezien daar al een aantal keer het NK plaatsvond en de Ronde van Drenthe deze klim altijd aandoet. Ik heb donderdag het nieuwe gedeelte van het parcours verkend met de nieuw aangelegde klim ‘het dak van Drenthe’. Het is wel een meerwaarde moet ik toegeven. We gaan er zes keer over, dus dat kan bij sommigen misschien wel de benen afsnijden. De finish ligt me, dus ik hoop dat ik ook volgend jaar deze mooie trui kan dragen. Maar ik zal eerst proberen hem in Simac Ladies Tour te eren door nog een overwinning te pakken.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×