Lorena Wiebes wil debuut voor Team SD Worx kleuren met etappezege in UAE Tour

Lorena Wiebes wil debuut voor Team SD Worx kleuren met etappezege in UAE Tour

“Ik wil meteen van die nul af”

08/02/2023

Team SD Worx trapt het 2023 seizoen af in de UAE Tour (9-12 FEB). Lorena Wiebes verdedigt in de Verenigde Arabische Emiraten voor het eerst de kleuren van Team SD Worx, net als Femke Markus en Barbara Guarischi. Met ook nog Lonneke Uneken zal de sprinttrein voor het eerst uitrollen in de vlakke etappes. Niamh Fisher-Black en Anna Shackley zullen de klimrit voor hun rekening nemen. “Ik sta aan de start om te winnen”, aldus een gemotiveerde Lorena Wiebes.

Gekoppelde wedstrijd: UAE Tour - Gekoppelde rensters: Lorena Wiebes - Gekoppelde ploegleiders: Danny Stam

Team SD Worx is klaar voor 2023, zo weet nieuwkomer Lorena Wiebes. “We hebben heel hard getraind afgelopen winter. De aanpassing is sneller verlopen dan ik had verwacht. De sfeer binnen het team is super. Het voelt heel vertrouwd. Ik denk dat ik klaar ben voor de seizoensstart. Al blijft het altijd spannend om te zien hoe de anderen ervoor staan. Maar ik heb er het hoogst haalbare uit gehaald in mijn wintertrainingen.”

De zegekoningin van 2022 begint hongerig aan het nieuwe seizoen in Abu Dhabi. “Het mag dan wel een voorbereidingswedstrijd zijn op de echte klassiekers, ik sta aan de start om te winnen. We willen meteen van die nul verlost zijn.” Wiebes is tevreden dat er op donderdag, vrijdag en zondag drie sprintkansen zijn. “Het is fijn dat we meteen drie kansen krijgen om de sprinttrein uit te testen. Loopt er iets mis, kunnen we meteen aanpassen.”

“Ik heb veel vertrouwen in mijn sprinttrein”, vervolgt Wiebes. “Stuk voor stuk zijn het snelle meiden. Het voelt meteen heel vertrouwd. Vanaf minuut één had ik het gevoel dat ik Barbara Guarischi volledig kan vertrouwen als lead-out. Dat vertrouwen om blindelings het wiel van je lead-out te volgen is primordiaal voor een goed resultaat. Barbara is een vat vol ervaring. Ook zij houdt van de snelheid en chaos die bij een massasprint horen. Ze is een kei in positionering, dus dat komt wel goed.”

Wiebes heeft geen schrik van de druk die bij haar statuut als te kloppen sprintster hoort. “De meeste druk leg ik toch mezelf op. Ik vind het eigenlijk wel leuk, want het geeft me de motivatie om dat laatste percentje eruit te persen. Als je team een hele dag voor je werkt, moet je het afmaken. In de UAE Tour liggen er drie kansen. In de eerste twee etappes zal de wind tegen staan, dus de snelheid zal iets minder hoog liggen.”

Als de eerste zege binnen is, dan is de eerste druk er ook af. Ik heb alle vertrouwen in mijn sprinttrein en sta te popelen om aan het seizoen te beginnen!

Lorena Wiebes

“Dit seizoen verwacht ik minder te winnen, maar dan mik ik op de grotere wedstrijden. Ook zie ik verbeterpunten ten opzichte van vorig jaar. Ik had een doel gemaakt van Gent-Wevelgem en Brugge-De Panne, maar greep ernaast door omstandigheden. Het wordt dus tijd dat ik daar als eerste over de streep kom.”

Maar eerst dus de UAE Tour. “Ik ga pas tevreden zijn als we van de nul af zijn. Als je die eerste zege binnen hebt, gaat de rest vlotter omdat de eerste druk eraf is. Het liefst win ik alle drie de sprintritten en help ik Anna Shackley en Niamh Fisher-Black vervolgens in de klimmersetappe. Ik sta te popelen om eraan te beginnen”, besluit Wiebes met een lach.

Onze line-up voor de UAE Tour

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×