Europees kampioene Marlen Reusser gaat voor wereldtitel in individuele tijdrit, maar beseft dat technische omloop niet in haar voordeel is

Europees kampioene Marlen Reusser gaat voor wereldtitel in individuele tijdrit, maar beseft dat technische omloop niet in haar voordeel is

“Ik wil opnieuw bewijzen dat ik in het werk tegen de klok beter ben geworden”

16/09/2022

Marlen Reusser start zondag haar wereldkampioenschappen in Wollongong met de individuele tijdrit. De Europese kampioene komt als een van de favorieten aan de start. Na eerder twee zilveren medailles heeft de 30-jarige Zwitserse haar zinnen gezet op de gouden plak. “Al wordt het allesbehalve simpel. Het is een technisch parcours en dat maakt de groep met kanshebbers groter.”

Gekoppelde wedstrijd: Worldchampionships ITT Wollongong - Gekoppelde rensters: Marlen Reusser

Eén van je belangrijkste doelen van het seizoen komt eraan. Wat vind je van het parcours? 
“Het is niet het perfecte parcours voor mij. Het is veel technischer dan elke andere tijdrit die ik al op een wereldkampioenschap reed. Het parcours van Vlaanderen lag me bijvoorbeeld veel meer. Dat was rechttoe-rechtaan en dat maakte het veel selectiever. Slechts enkele vrouwen ter wereld zijn in staat om over een bepaalde afstand constant een groot vermogen te ontwikkelen. Dus Wollongong vormt een extra uitdaging voor me.”

Wat maakt het zo bijzonder?

“Het is een rollercoaster. Het parcours gaat omhoog, omlaag en telt veel tricky bochtenwerk. Ondanks dat het zo technisch is, vind ik het vooral ook echt fun. Het is niet één constante inspanning, maar het wisselt af tussen zwaar en makkelijk. Het maakt de cirkel van kanshebbers voor een medaille groter. Rensters die geen pure tijdrijder zijn, kunnen dat met hun technische skills misschien compenseren. Grace Brown is zo’n outsider. En ook een meer punchy technische renster als Lotte Kopecky zie ik hier bijvoorbeeld een goede tijd neer zetten.”

Heb je technisch wat achterstand omdat je later bent begonnen met wielrennen?

“Dat speelt zeker mee. Vooral in het begin van mijn carrière viel ik daardoor enkele keren zeer zwaar. Waardoor ik schrik kreeg om een bocht op volle snelheid aan te snijden en dus sneller aan mijn remmen trok. Het is een vicieuze cirkel. Ondertussen is mijn bochtenwerk al veel verbeterd, maar als ik zie hoe Stefan Bissegger en Stefan Küng een bocht aansnijden, dan heb ik nog werk. Het WK zal een goede graadmeter zijn. Als ik wereldkampioen word, zal dat een persoonlijke overwinning zijn.”

Je werd al Europees kampioene in München, maar dat was een onverhoopte titel?  
“Ik had het echt niet verwacht. Mijn radio werkte niet en ik kreeg dus geen tussentijden door. Ik rijd zonder Garmin in een tijdrit. Dus ik had geen enkele maatstaf hoe ik ervoor stond, buiten mijn benen. En het voelde alsof ik totáál niet vooruit ging. In mijn hoofd had ik me er al wat bij neergelegd dat het niets zou worden, maar ik bleef wel gas geven. Daarom was die Europese titel zo onverhoopt.”

Je versloeg Ellen van Dijk op het EK. Wie zijn je grootste uitdagers voor deze wereldtitel?

“Uiteraard opnieuw Ellen, maar maak er nu geen duel Van Dijk-Reusser van. Annemiek Van Vleuten zal ook zeer sterk voor de dag komen, net als Grace Brown. Al vanaf het seizoen begon, was dit een van mijn belangrijkste doelen, maar na de klassiekers verliep niets volgens plan. Zo werd ik ziek na het EK. Ik weet dus niet echt hoe ik ervoor sta. Maar dat was ook voor het Europees kampioenschap zo. In een tijdrit moet je tot aan het gaatje gaan en vervolgens zie je aan de finish of je wint.”

Wanneer zal je tevreden zijn? 
“Iedereen verwacht dat ik zeg: als ik win. Uiteraard is dat mijn doel, maar ik zal ook tevreden zijn als ik merk dat ik stappen heb gezet in het meer technische aspect van tijdrijden. Uiteraard hoop ik op de wereldtitel. Na twee zilveren medailles zou dat een bekroning zijn van al het werk dat iedereen al investeerde in mijn tijdrijden.” 

Het Europees kampioenschap tijdrijden voor de elite vrouwen vindt plaats tussen 9.35 en 12.30 uur plaatselijke tijd in Wollongong. In onze tijdzone (GMT+1) is dat 1.35-4.30 ’s nachts.

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×