Ontdek waar de Team SD Worx-rensters in actie komen op het WK in Glasgow

Ontdek waar de Team SD Worx-rensters in actie komen op het WK in Glasgow

07/08/2023

Team SD Worx heeft elf afgevaardigden die de kleuren van hun land zullen verdedigen op de verschillende disciplines van de super wereldkampioenschappen wielrennen in Glasgow. Met Lotte Kopecky, Demi Vollering en Lorena Wiebes heeft Team SD Worx enkele favorieten in huis voor de wereldtitel op de weg. Marlen Reusser hoopt na drie eremedailles ditmaal wereldkampioene in het tijdrijden te worden. Onze rensters zullen de felbegeerde regenboogtrui najagen.

Gekoppelde wedstrijd: Wereldkampioenschap wegwedstrijd vrouwen elite

België: Lotte Kopecky (27)
Na tweede te worden en de groene trui te winnen in de Tour de France Femmes, vloog Lotte Kopecky van Bordeaux meteen door naar Glasgow. De 27-jarige Belgische combineert op dit super WK de piste met de weg. Zondag was ze meteen succesvol en verlengde ze haar wereldtitel in de afvalling. Op haar programma staan nog de puntenkoers, het omnium en de wegwedstrijd. De wereldtitel op de weg vormt haar grote doel. Na haar tweede plek vorig jaar op de WK in Wollongong, is ze nu dé favoriete voor de regenboogtrui. Ter voorbereiding op dit WK reed ze wedstrijden bij de mannenjunioren, om het vele draaien en keren op het plaatselijk circuit in Glasgow beter te verteren. Ze hoopt haar explosiviteit vanop de piste te kunnen uitbuiten.

Groot-Brittannië: Anna Shackley (22)
Voor niemand is dit meer een thuiswedstrijd dan voor Anna Shackley. De 22-jarige Schotse werd geboren in Milgnovie, een voorstadje van Glasgow. Haar trainingswegen vormen ditmaal het decor voor de grootste eendagswedstrijd ter wereld, waar ze kans maakt op de U23 wereldtitel. “Om in eigen stad een WK te rijden, wordt super speciaal. Het is een lastig parcours, precies een groot criterium waarbij het continu optrekken wordt. Voor mij zijn Lotte Kopecky en Lorena Wiebes de topfavorieten voor de wereldtitel.” Shackley rijdt op dinsdag de mixed relay en op zondag de wegrit.

Italië: Elena Cecchini (31)
Elena Cecchini rijdt haar twaalfde wereldkampioenschap voor Italië. Cecchini geldt bij Team SD Worx als wegkapitein en vervult die rol ook met verve bij Italië. Zij komt in actie op de wegrit en zal proberen om Elisa Balsamo of Silvia Persico aan de wereldtitel te helpen. Ze is sterk in positioneren en dat kan de Italiaanse ploeg helpen op het circuit in Glasgow.

Italië: Barbara Guarischi (32) (?)
Barbara Guarischi reist mee af naar Glasgow voor de wegwedstrijd. De Italiaanse selectie telt nog één naam te veel en dus zal er nog iemand als reserve worden aangeduid. Het is bijgevolg nog niet duidelijk of Guarischi in actie komt in Schotland.

Nederland – Mischa Bredewold (23)
Mischa Bredewold rijdt een sterk eerste jaar bij Team SD Worx. Ze vormde een belangrijk onderdeel van het team dat de Tourwinst pakte dit jaar. Daarvoor wordt ze beloond met een eerste selectie bij de WK op de weg voor elite bij Nederland. In een dienende rol zal de kopvrouwen proberen bij te staan om zo met Oranje een gooi te doen naar de wereldtitel.

Nederland - Demi Vollering (26)
Een andere topfavoriete voor de wereldtitel. Demi Vollering won met overmacht de Tour de France Femmes en gaat na de gele trui vol voor een tricot met regenboogstrepen. De tijdrit en de wegrit staan op haar programma. Vorig jaar was ze al een kanshebster op de mondiale titelstrijd in het Australische Wollongong, maar miste ze dat WK doordat ze ter plekke een Covid-besmetting opliep. Na de Tour genoot ze eerst van enkele dagen vrijaf met haar familie, vooraleer het vizier op Glasgow te richten. Maandag reisde ze af  en vervoegt ze zich bij de Nederlandse selectie. Zowel in de tijdrit als de wegrit behoort ze bij de kanshebbers op de wereldtitel.

Nederland – Lorena Wiebes (24)
Lorena Wiebes heeft  van de wereldkampioenschappen ook een van haar hoofddoelen gemaakt. De Europese kampioene rijdt de mixed relay en de wegrit. Wiebes bewees in 2023 stappen te hebben gezet en is een completere renster geworden. In Glasgow zou ze haar Europese trui graag inruilen voor die van de wereldkampioene. Ze vindt er alvast een parcours waar ze haar explosiviteit kwijt kan. Aan motivatie geen gebrek, nadat ze met maagproblemen vroegtijdig de Tour de France Femmes moest verlaten.

Zwitserland: Marlen Reusser (31)
Door de afwezigheid van de zwangere regerende wereldkampioene Ellen van Dijk geldt Marlen Reusser als dé topfavoriete voor de wereldtitel tijdrijden. Concurrentie krijgt ze van een herboren Chloe Dygert (Verenigde Staten) en Demi Vollering (Nederland). De Zwitserse won in 2023 twee tijdritten op WorldTour-niveau voor haar ploeggenote Demi Vollering. In de laatste drie wereldkampioenschappen stond ze steevast op het podium. 2023 kan het jaar worden waarin ze voor het eerst individueel de regenboogtrui grijpt. Vorig jaar werd ze met Zwitserland al wereldkampioen in de mixed relay.  Ze hoopt die titel dinsdag succesvol te verdedigen. Zondag sluit ze haar WK af met de wegrit.   

Nieuw-Zeeland: Niamh Fisher-Black (22)
Niamh Fisher-Black komt voor het eerst in actie na haar optreden in de Giro Donne. De Nieuw-Zeelandse werd in Wollongong de eerste wereldkampioene U23 ooit. De Nieuw-Zeelandse kan haar titel evenwel net niet verdedigen, aangezien ze een dag voor de wegrit 23 jaar wordt. Ze hoopt zichzelf een mooi verjaardagscadeau te doen met een goede prestatie in de straten van Glasgow.

Hongarije: Blanka Vas (21)
Blanka Vas is een multitalent. In 2021 werd ze al vierde op de olympische mountainbike wedstrijd en later dat jaar ook vierde op het WK op de weg in Leuven voor elite. In 2023 bevestigde ze haar status als talentvolle wegrenster door twee WorldTour-zeges te pakken in de Tour de Suisse en de Giro Donne. De 21-jarige Hongaarse zal in Glasgow op vrijdag deelnemen aan de mountainbike cross country U23 in de hoop om zich te kwalificeren voor de olympische spelen in Parijs. Op zondag rijdt ze de wegrit, waar ze ook in aanmerking komt voor de U23-wereldtitel. Ze vindt in beide disciplines een parcours dat snel en explosief is.

Luxemburg: Christine Majerus (36)
Christine Majerus heeft bij de Luxemburgse selectie de assistentie van de twee talentvolle Luxemburgse rensters Marie Schreiber en Nina Berton. Majerus reed de afgelopen Tour de France Femmes een sterke etappewedstrijd in dienst en hoopt nu zelf op een mooi resultaat in Glasgow. Ook zij trainde in Luxemburg bij de mannenjunioren op bochtige circuits om het vele afremmen en weer optrekken van het WK-parcours in Glasgow beter te verteren.

Luxemburg: Marie Schreiber (20)
Marie Schreiber rijdt haar eerste wereldkampioenschap op de weg. De jonge Luxemburgse zal vooral ervaring opdoen op het hoogste niveau. Ook zij rijdt als U23 een wedstrijd in de wegwedstrijd.

Track
Lotte Kopecky (Belgium, elimination, points race, omnium)
 
Mixed-relay
Anna Shackley (Great Britain)
Lorena Wiebes (Netherlands)
Marlen Reusser (Switzerland)
 
Cross-country mountain bike U23
Blanka Vas (Hungary)
 
Time trial
Demi Vollering (Netherlands)
Marlen Reusser (Switzerland)
 
Road race elite
Lotte Kopecky (Belgium)
Mischa Bredewold (Netherlands)
Demi Vollering (Netherlands)
Lorena Wiebes (Netherlands)
Christine Majerus (Luxembourg)
Elena Cecchini (Italy)
Niamh Fisher-Black (New Zealand)
Marlen Reusser (Switzerland)
Barbara Guarischi (reserve Italy)
 
Road race elite (U23)
Anna Shackley (Great Britain)
Marie Schreiber (Luxembourg)
Blanka Vas (Hungary)


OVERVIEW PER RIDER

Lotte Kopecky (Belgium)
Elimination
Points race 
Omnium
Road race

Anna Shackley (Great-Britain)
Mixed relay
Road race elite (U23)

Mischa Bredewold (The Netherlands)
Road race

Demi Vollering (The Netherlands)
Individual Time Trial
Road race

Lorena Wiebes (The Netherlands):
Mixed Relay
Road race

Christine Majerus (Luxembourg)
Road Race

Marie Schreiber (Luxembourg)
Road race elite (U23)

Blanka Vas (Hungary)
Crosscountry mountainbike U23
Road race elite (U23)

Elena Cecchini (Italy)
Road race

Barbara Guarischi (Italy) (?)
Reserve for the road race

Niamh Fisher-Black (New-Zealand)
Road race 

Marlen Reusser (Switzerland)
Mixed Relay
Individual time trial
Road race

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×