Ashleigh Moolman-Pasio in slotrit Tour de Romandie probleemloos naar eindzege

Ashleigh Moolman-Pasio in slotrit Tour de Romandie probleemloos naar eindzege

Afscheid met grote overwinning

09/10/2022

Aan de vooravond van de Tour de Romandië benadrukte Ashleigh Moolman-Pasio het nog eens. Hoewel ze al 36 jaar is, heeft ze juist de afgelopen twee jaren als renster bij Team SD Worx enorm veel geleerd. Het was voor haar de reden om na dit jaar alsnog haar loopbaan te vervolgen. In de laatste WorldTour-koers van dit jaar wilde de Zuid-Afrikaanse haar ploeg nog eens bedanken. Met de eindzege in de Tour de Romandië nam ze afscheid van Team SD Worx met een grote overwinning. 

Gekoppelde wedstrijd: Tour de Romandie - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Danny Stam

In de tweede rit naar Thyon 2000 zorgde Moolman-Pasio voor een zeldzaam beeld in het wielerseizoen 2022. Bergop wist ze wereldkampioene Annemiek van Vleuten te lossen waarna ze meter voor meter meer voorsprong op alle concurrentes nam. De solide voorsprong die ze dankzij deze solo bergop wist op te bouwen, gaf ze in de slotrit van de Tour de Romandië naar Genève niet meer af. De rit eindigde in een door Marta Lach gewonnen massasprint waarna Moolman-Pasio aan het Lac du Leman haar feestje kon vieren.

Moolman-Pasio tekende in Zwitserland voor de 20ste zege voor Team SD Worx in dit seizoen. De ploeg wist dit jaar soeverein de leidende positie in de UCI-ranking te verdedigen.

“Dit is een fantastische manier om mijn periode bij Team SD Worx af te sluiten”, vertelde Moolman-Pasio na afloop. “Gisteren de koninginnerit winnen en vandaag het eindklassement. Onze ploeg bestond slechts uit vier rensters, maar we hebben ons hier super sterk getoond. De hele dag hebben zij mij omringd en dankzij hen voelde ik me vandaag in de leiderstrui heel kalm en relaxed. Ik had het gevoel dat de ploeg alles onder controle had. Voor mij is het heel speciaal. Ik fiets al dertien jaar op het hoogste niveau, maar dit is mijn eerste overwinning op WorldTour-niveau.”

Moolman-Pasio herhaalde dat ze aan het begin van het seizoen de beslissing had genomen om te stoppen, maar dat ze hier in mei op terug was gekomen. “Deze zege bewijst nogmaals dat het een goede beslissing was om volgend jaar nog door te gaan. Ik eindig dit seizoen immers op een heel hoog niveau. Na een goed WK waar ik op de klim bij de vijf sterksten behoorde, bewijs ik nu ook op WorldTour-niveau te kunnen winnen.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×