Lotte Kopecky wint op overtuigende wijze Ronde van Vlaanderen voor tweede keer op rij

Lotte Kopecky wint op overtuigende wijze Ronde van Vlaanderen voor tweede keer op rij

“Op deze manier winnen is héél special”

02/04/2023

Lotte Kopecky heeft voor het tweede jaar op rij de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Demi Vollering maakte het succes voor Team SD Worx compleet door achter haar ploegmate naar de tweede plek te sprinten. “Op deze manier de Ronde van Vlaanderen winnen is heel speciaal”, vertelde Kopecky na afloop. 

De 27-jarige renster van SD Worx reed 45 kilometer in de aanval, waarvan ze de laatste 18 kilometer solo afwerkte na een geweldige aanval op de Oude Kwaremont waar ze haar medevluchtster Silvia Persico (UAE) achter zich liet. Kopecky schrijft daarmee ook geschiedenis: ze is de tweede renster na Mirjam Melchers in 2005 en 2006 die twee jaar op rij Vlaanderens Mooiste wint.

De Koppenberg was het breekpunt in de wedstrijd. Doordat Liane Lippert (Movistar) slipte en voet aan grond moest zetten, brak de koers helemaal open. Enkel Marlen Reusser en Persico konden overeind blijven en reden zo weg. Kopecky moest even een voet aan de grond zetten, maar zij kon zich snel weer op gang trekken. Samen met teamgenote Lorena Wiebes reed ze naar Reusser en Persico. Op dat moment zat Team SD Worx met drie rensters in de spits.

Na de Kruisberg bleven enkel Kopecky en Persico over, waarna de winnares van vorig jaar op de Oude Kwaremont aan haar raid naar de overwinning begon. Demi Vollering won vervolgens de sprint van zeven rensters voor de tweede plek, terwijl Marlen Reusser nog zevende werd. 

Kopecky: “Wij hadden als ploeg de Koppenberg aangeduid om vooraan te zitten. We wisten van de verkenning dat het er nat en glad was. Als iemand dan voet aan grond zet, dan moet de rest achter jou dat ook doen. Ik raakte niet in de paniek. Ik moest even een voet aan de grond zetten, maar kon alweer snel op de fiets springen.” 

Na versnellingen op de Kruisberg en Oude Kwaremont kwam Kopecky alleen voorop. “Met Persico ging ik richting de Oude Kwaremont. Met haar wil je niet naar de finish. Ik wist dat ik haar bergop moest lossen. Solo aankomen is vervolgens speciaal. Je kan langer genieten. Zeker met al dat publiek. Het was ongelooflijk hoeveel aanmoedigingen ik kreeg. Dat werkt zeker motiverend. Dat we opnieuw met de ploeg een en twee werden (voor de vijfde keer dit seizoen) maakt deze editie nog meer bijzonder.”  

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×