Lotte Kopecky & Team SD Worx openen op magistrale wijze klassieke periode in Omloop Het Nieuwsblad

Lotte Kopecky & Team SD Worx openen op magistrale wijze klassieke periode in Omloop Het Nieuwsblad

“Deze eerste solo-overwinning ooit is heel speciaal”

26/02/2023

Lotte Kopecky & Team SD Worx hebben de start van het klassieke seizoen gekleurd. In Omloop Het Nieuwsblad reed Lotte Kopecky op indrukwekkende wijze de Muur van Geraardsbergen omhoog, waarna ze na de Bosberg solo ging. Na 12 kilometer alleen op kop schreef ze op knappe wijze geschiedenis door als eerste Belgische vrouw ooit Omloop Het Nieuwsblad op haar naam te schrijven. Lorena Wiebes maakte het één-tweetje van Team SD Worx af door even dominant de sprint te winnen. “Deze komt heel hoog op mijn lijstje”, aldus Lotte Kopecky na haar overwinning.

Gekoppelde wedstrijd: Omloop Het Nieuwsblad - Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky Demi Vollering Elena Cecchini Christine Majerus Marlen Reusser Lorena Wiebes - Gekoppelde ploegleiders: Lars Boom Danny Stam

Lotte Kopecky: “Deze zege komt heel hoog op mijn lijstje"

Lotte Kopecky glunderde nadat ze in haar eerste wegwedstrijd van 2023 meteen raakschoot. “Het is leuk om geschiedenis te schrijven door als eerste Belgische vrouw ooit de Omloop te winnen. Ik heb mezelf wel verbaasd. Het was niet echt de bedoeling om op de Muur van Geraardsbergen al aan te gaan. Ik had nooit eerder zo’n solo gereden, dus het was zoeken hoe ik mijn krachten moest verdelen en welk vermogen ik kon aanhouden tot aan de finish. Ik keek pas op mijn vermogensmeter toen we rechts draaiden voorbij de Muur en daar kreeg ik de bevestiging dat het dik in orde was. Team SD Worx was op de afspraak. Het was nationale-steek-alles-in-de-fik-dag (lacht).”

“Door de komst van Lorena Wiebes kan ik vrijer koersen. Als ik vol ten aanval trek, weet ik dat zij er nog achter zit om het af te maken. Kijk hoe ze vandaag de sprint wint en zo de één-twee compleet maakt. Ik was echt onder de indruk van haar vandaag. Ze was super sterk op de klimmetjes. We gaan elkaar veel kunnen helpen dit voorjaar. Binnen Team SD Worx hangt iedereen goed aan elkaar, we staan er goed voor.  We weten allemaal dat het geven en nemen is in deze ploeg.”

“Het is top om zo aan het klassieke voorjaar te beginnen. Dit geeft veel vertrouwen voor wat komt. Ook voor de Strade Bianche, ja. Ik ga vol vertrouwen naar Toscane. Dat is geen garantie dat ik win, maar we staan met een super sterk blok aan de start.” 

Lorena Wiebes: “Beste manier om aan het seizoen te starten”

Lorena Wiebes maakte het één-tweetje met Lotte Kopecky compleet door overtuigend naar de tweede plaats te sprinten. “Dit is de perfecte manier om aan het seizoen te beginnen. Nu voelt het alsof het wielerjaar gestart is. Het is speciaal om voor Team SD Worx te rijden. Ik voelde het al aan de startlijn. Doordat je met zo’n sterk blok start, rijd je gewoon relaxter in het peloton. Het geeft vertrouwen.” 

“Op de eerste helling hadden we pech. Demi Vollering crashte, waardoor we maar net terug waren voor de Wolvenberg. Daardoor startten we niet in de beste positie, maar we konden toch opschuiven. Richting de Molenberg viel Elena Cecchini, maar we kwamen er toch nog goed door. Christine Majerus en Elena Cecchini loodsten ons vervolgens in perfecte positie richting de Muur van Geraardsbergen, waarna Lotte ging en we haar niet meer terugzagen. Ik ben blij hoe ik de klimmetjes overleefde en dat ik de één-twee kon afmaken in de sprint. Ik kijk nu al uit naar de volgende wedstrijden.”

Team manager Erwin Janssen: “Perfecte opener van de klassieke periode”

“Dit is de perfecte start van het klassieke voorjaar”, zegt team manager van Team SD Worx Erwin Janssen. “We hebben met SD Worx een Belgische hoofdsponsor. Dan is het prachtig om als team geschiedenis te schrijven met Lotte Kopecky die als eerste Belgische ooit Omloop Het Nieuwsblad wint. We waren er klaar voor, maar zo’n eerste klassieker is altijd extra spannend. De manier waarop we vandaag wonnen, waarbij we als team het ploegenspel speelden, maakt dat deze overwinning en tweede plaats heel speciaal is. Het is misschien een cliché, maar de eerste klap is een daalder waard. Als je meteen die eerste kans op een belangrijke overwinning grijpt, geeft dat veel vertrouwen en zorgt het voor een boost van de teamspirit. Dit is dus van grote waarde voor het vervolg.

“Het was ook mooi om te zien hoe blij de Belgische fans waren. Ik ben enorm trots. Het was de eerste keer dat Lotte Kopecky, Demi Vollering, Lorena Wiebes en Marlen Reusser samen aan de start kwamen. Elena Cecchini en Christine Majerus zorgden voor prachtig werk als wegkapitein. Ook de staff speelde een belangrijke rol. Als je ziet wat zij de afgelopen drie maanden hebben gedaan om het team klaar te stomen, dat mag benadrukt worden. Er hangt een bepaalde rust over dit team. Deze zege in de Omloop was een schitterende prestatie. We hebben laten zien waartoe we dit seizoen in staat zijn.”

Ploegleider Lars Boom: "Eerste kans op grote zege meteen gegrepen"

Ploegleider Lars Boom prees het anticipatievermogen van zijn team. “Ons plan was om agressief te rijden. Door omstandigheden in de wedstrijd, moesten we het moment van de aanval wel aanpassen. Het is belangrijk dat we meteen de eerste kans op die eerste grote zege grijpen. Als je met deze zes toprensters aan de start komt, dan verwacht iedereen dit van Team SD Worx. Maar om het dan op die manier ook waar te maken… Dat stemt ons heel tevreden.”

“Het is altijd mooi als je plek één én twee kunt inpalmen. Lotte Kopecky en Lorena Wiebes gaan nog veel plezier aan elkaar beleven. Het maakt ons team ook sterker doordat we nu nog meer verschillende kaarten kunnen spelen. Op naar het vervolg.”

Photos only to be used for editorial non-commercial usage. Mandatory copyright: @GettySport for socials & (c) Getty Images for print.

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×