Team SD Worx heerst in Strade Bianche met een zege voor Demi Vollering en tweede plek Lotte Kopecky

Team SD Worx heerst in Strade Bianche met een zege voor Demi Vollering en tweede plek Lotte Kopecky

“Een droomdag in Toscane”

04/03/2023

Samen klommen Demi Vollering en Lotte Kopecky over de Via Santa Catarina in Siena en in een millimetersprint tussen de twee ploeggenotes op het Piazzo del Campo werd de strijd beslist. De jury moest minutenlang de finishfoto bestuderen voordat Vollering als winnares werd uitgeroepen. “Vooraf durf je zo’n scenario niet voorspellen. Daarom waren er onderling ook geen afspraken. Ze hebben als volwassen rensters gesprint om de zege. Eén en twee in Strade Bianche, dit is een droomdag voor het team”, aldus sportief manager Danny Stam.

Gekoppelde wedstrijd: Strade Bianche - Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky Demi Vollering - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Danny Stam

Team SD Worx regeert de laatste jaren in de Strade Bianche. Maar liefst vijf keer had het team de Italiaanse gravelkoers al gewonnen (2015, 2016, 2018, 2021 en 2022). Met uittredend winnares Lotte Kopecky en Demi Vollering had het Nederlandse team ook voor deze editie twee topfavorieten in huis. 

Team SD Worx koos voor de controle, waar Kristen Faulkner een mooie ontsnapping op touw zette met een voorsprong die zelf opliep naar 1’45”. Op de Strada di Colle Pinzuto ontbond Demi Vollering haar duivels. “Het wedstrijdplan werd perfect uitgevoerd. Op 18 kilometer van het einde zou Demi demarreren en Lotte Kopecky ging controleren”, blikt Danny Stam terug. “Bij de laatste strook zouden we vervolgens evalueren of Lotte erachteraan zou springen. Dat was nodig om Faulkner terug te kunnen halen.”

Waarna de twee ploeggenotes samen de Via Santa Catarina beklommen. “Het was spannend tot op de streep”, zegt winnares Demi Vollering. “Lotte en ik zijn killers, we gaan altijd tot de limiet en over de limiet. Dat appreciëren we aan elkaar. We wisten beiden niet wie er gewonnen had, dus er kwamen wat emoties aan te pas. Lotte zei vrijwel meteen aan de finish tegen me: Ooh, ik ben blij dat je wint. We hebben er een supermooie wedstrijd van gemaakt en er zijn no hard feelings tussen ons.”

Sportief manager Danny Stam vindt het een non-discussie. “Je kunt nooit voorspellen dat je in Strade Bianche als nummer één en twee de laatste bocht zult opdraaien, dus daar waren geen afspraken over gemaakt. Lotte en Demi zijn oud en wijs genoeg om het zelf uit te maken. Ze hebben er als twee winnaars om gesprint. Hadden ze niet gesprint om de zege, zou er ook commentaar geweest zijn. We rijden met het team een prachtige koers. Deze groep hangt goed aan elkaar. In de eerste twee voorjaarsklassiekers eindigen we tweemaal op rij als nummer één en twee. We winnen Omloop van het Hageland en een rit in de UAE Tour. De resultaten spreken dus voor zich.”

Lotte Kopecky: “De gunfactor in deze ploeg is heel groot. Ik vind trouwens ook niet dat we op een kilometer van de finish moeten zeggen dat iemand van de twee moet winnen. Ik denk dat we dan allebei het recht hebben om voor onze eigen kansen te gaan. Natuurlijk is het leuk om zelf te winnen, maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat iemand van Team SD Worx uiteindelijk wint. Ik ben heel blij voor Demi Vollering dat ze deze wedstrijd aan haar palmares heeft kunnen toevoegen. Je ziet hier twee blije dames zitten. Dit is de perfecte seizoenstart voor onze ploeg.”

Dat beaamt ook Danny Stam. “Dit is een droomstart. We moeten hiervan genieten zo lang het duurt. De druk is even weg nu, maar dat betekent niet dat we voldaan zijn omdat we twee grote klassiekers binnen hebben. In het wielrennen begint alles week na week opnieuw. Er komen nog heel belangrijke wedstrijden aan.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×