Demi Vollering slaat dubbelslag op Mirador de Peñas Llanas in La Vuelta Femenina

Demi Vollering slaat dubbelslag op Mirador de Peñas Llanas in La Vuelta Femenina

“Dit geeft vertrouwen voor komende twee pittige etappes”

05/05/2023

Demi Vollering heeft in de eerste bergetappe in La Vuelta La Femenina meteen een eerste slag geslagen. De leidster in de World Tour dicteerde de snelheid op de slotklim, waarna ze een versnelling van Annemiek van Vleuten beantwoordde met een ultieme demarrage. Vollering zegevierde bovenop Mirador de Peñas Llanas en gaat zo in de rode leiderstrui het slotweekend van de Spaanse ronde in. “Ik was gebrand op deze etappezege.”

Gekoppelde wedstrijd: La Vuelta Feminina - Gekoppelde rensters: Demi Vollering - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen

Team SD Worx beleefde de vijfde etappe van de Vuelta Femenina met gemengde gevoelens. “Met Niamh Fisher-Black, Marlen Reusser en Demi Vollering hadden we quasi probleemloos alle speerpunten in de uiteindelijke kopgroep. Daarachter konden onze rensters herstellen met het oog op het slotweekend. Het doel was vervolgens om met zijn drieën voorin de slotbeklimming te beginnen en daar het tempo te bepalen”, gaf ploegleidster Anna van der Breggen aan. 

Maar op 35 kilometer van het einde kwam Niamh Fisher-Black ongelukkig ten val toen ze een bidon van Demi Vollering wou overnemen en Mavi Garcia met een zwieper haar voorwiel raakte. Van der Breggen: “De hele situatie veranderde hierdoor. De jury wilde barrage maken omdat de tweede groep dichterbij kwam maar dat pelotonnetje had nog ruim een minuut achterstand. Ze hadden tijd genoeg om Niamh nog te laten aansluiten voordat de auto’s aan de kant moesten worden gezet. Zeker aangezien we nog een tijdlang met de auto’s achter Niamh hebben gereden. Jammer genoeg ziet onze Nieuw-Zeelandse op een zeer ongelukkige manier een goed klassement door de neus geboord.”

Op de slotbeklimming dicteerde Demi Vollering vervolgens het tempo. “Ik pakte het aan zoals ik het ook in de Ardennenklassiekers deed”, legde Vollering uit. “Gewoon mijn eigen tempo rijden en proberen om de groep op die manier uit te dunnen. Toen Van Vleuten vervolgens aanviel, voelde ik me nog sterk. Daarom besloot ik zelf nog eens te versnellen. Ik vreesde even dat het te vroeg was, maar gelukkig kon ik tot het einde stand houden. Dit was een pittige etappe. Ik was gebrand op de zege. Dan is het fijn dat ik het ook kan afmaken. Ik kijk ernaar uit om in de iconische rode leiderstrui te starten. Er komen nog twee zware etappes aan, maar ik put hier veel vertrouwen uit.”

Het zwaartepunt van La Vuelta Femenina ligt in het slotweekend. “Dankzij haar sterke voorjaar heeft Demi veel vertrouwen. Ze heeft een stap gezet”, vervolgt Van der Breggen. “Iedereen kijkt naar haar en vervolgens maakt ze het zelf af op de beklimmingen. Dat is zeker knap. Met de leiderstrui komt er extra verantwoordelijkheid voor het team. Het slotweekend zal allesbepalend zijn. Morgen moeten we goed doorkomen en ligt er misschien wel een mooie kans voor Elena Cecchini en Blanka Vas. De slotklim van de Vuelta wordt bepalend. Daar kan je veel tijd nemen of verliezen, want het is echt een zware beklimming met flinke stijgingspercentages.”

“Eindwinst is het doel”, vult Vollering aan. “Ik voel me nog goed. De laatste etappe wordt bepalend. Het is de eerste keer dit seizoen dat we zo’n zware klim voor de wielen krijgen. Dat geeft altijd een bepaalde spanning. Ik hoop dat ik de rode leiderstrui de komende twee dagen kan verdedigen.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×