Gravelrenster Geerike Schreurs geeft extra dimensie aan Team SD Worx - Protime

Gravelrenster Geerike Schreurs geeft extra dimensie aan Team SD Worx - Protime

Gravelrenster Geerike Schreurs geeft extra dimensie aan Team SD Worx - Protime

20/09/2024

Vanaf komend wielerseizoen komt Geerike Schreurs in dienst van Team SD Worx – Protime. Het afgelopen jaar was de 35-jarige Nederlandse als gravelrenster al verbonden aan de ploeg via Specialized. Die samenwerking is zo goed bevallen dat de ploeg in 2025 verder wil met Schreurs.

Sportief manager Danny Stam: “Gravel wordt steeds belangrijker in het wielrennen. Vorig jaar kwam de vraag van Specialized of we daarin mee konden denken. We hebben dit jaar geprobeerd Geerike zo goed mogelijk te faciliteren. We hebben gezien dat we als ploeg uit het gravelfietsen veel extra’s qua exposure en populariteit halen. We beseffen dat het ook belangrijk is om in deze tak van het wielrennen uitstraling te hebben.”

Stam: “Verder hebben we ontdekt dat de andere rensters zich in het gravelfietsen weer optrekken aan Geerike. Sommigen hebben de behoefte om ook af en toe een ‘uitje’ in een gravelkoers te hebben. Zo hebben meerdere van onze rensters dit jaar deelgenomen aan The Traka. Geerike past in onze ploeg en was ook een meerwaarde tijdens de trainingskampen. In de toekomst kunnen we haar indien nodig ook laten bijspringen wanneer we een renster te kort komen voor een wegwedstrijd.”

“Ik ben heel blij met dit contract”, zegt Schreurs. “Ik had het eigenlijk niet verwacht. Ik heb weliswaar een goed seizoen gereden, maar nu maak ik ook echt onderdeel uit van het team. Het is toch onwijs bijzonder als je erover nadenkt. Twaalf jaar nadat ik het wegwielrennen vaarwel zei na twee seizoenen bij Sengers Ladies Cycling Team en één bij Dolmans Landscaping Team, heb ik nu een contract bij de beste vrouwenploeg ter wereld. In die periode is het vrouwenwielrennen volledig veranderd. Na twaalf jaar zullen Anna van der Breggen en ik opnieuw ploeggenootjes zijn, hoe leuk is dat?”

“De focus ligt komend jaar natuurlijk opnieuw op het gravelen. Ik kom uitstekend tot mijn recht in de lange afstanden die bij het gravelen horen. Het lijkt me wel leuk om af en toe een wegwedstrijd te rijden als de ploeg krap zit. De combinatie kan me namelijk ook van pas komen in het gravelen. Wegwedstrijden zijn explosiever en daar kan ik in groeien. Gravelrijden is ook individualistisch, terwijl ik van nature graag anderen help. Als ik explosiviteit kan opdoen in wegwedstrijden en tegelijkertijd werk kan verrichten voor een ander, dan motiveert me dat enorm én is het ook nog in mijn voordeel voor mijn gravelraces.”

“Het is een apart verhaal”, duidt Schreurs. “In 2013 had ik weinig support van mijn familie en vrienden omdat een carrière in het wielrennen toen ook niet realistisch was. Ik heb me vervolgens toegelegd op cursussen om sportmasseur te worden. Als ik iets doe, wil ik de beste zijn. Maar op een gegeven moment was ik niet meer gelukkig met wat ik deed. Ik maakte de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen van dichtbij mee en het begon opnieuw te kriebelen. Niet zozeer om er geld mee te kunnen verdienen, maar gewoon om te zien wat ik als wielrenster kon. En vorig jaar kwam deze kans om me via Specialized voor een deel bij Team SD Worx-Protime aan te sluiten. Die heb ik met beide handen gegrepen.”

“Ik weet nog dat ik het spannend vond hoe ik mijn eerste trainingskamp met het team zou doorkomen. Ik wist dat ik nog een lange weg te gaan had om die sterke rensters te kunnen volgen. Vroeger haalde ik mezelf dan naar beneden, nu probeerde ik me aan hen op te trekken. Ik ben trots op mijn prestatie in Unbound. Er kwam veel op me af bij mijn eerste deelname. Het is de meest professionele gravelwedstrijd en daar kwam druk bij kijken. Ik wilde natuurlijk mijn sponsor Specialized trots maken. Dat ik uiteindelijk in Unbound als tweede eindigde, is een van mijn absolute hoogtepunten tot nu toe. Ik won ook een UCI-wedstrijd in Schotland en reed een constant seizoen. Ik probeer een voortrekkersrol te hebben in de gravelwereld. Ik werk hard om aparte wedstrijden voor vrouwen te hebben in plaats van massastarten met vrouwen en mannen tegelijk. Wij vrouwen verdienen dat. We kunnen zelf de wedstrijden interessant maken. Dat is ook gewoon het eerlijkst. Het wordt niet altijd geapprecieerd dat ik me daarvoor inzet. Zo maak ik er een punt van dat ik zelfs niet meer naar wedstrijden ga, waar er een massastart is.”

“Ik ben blij dat ik de stap heb gezet om vol voor een gravelcarrière te gaan. Het mooie is dat je allerlei mensen in verschillende leeftijdscategorieën ontmoet. Onlangs ontmoette ik een zestigjarige vrouw die mij een inspiratie noemde. Het enige wat ik kon denken is dat zij mìj inspireerde. Ik hoop maar dat ik als zestigjarige nog zal kunnen wat zij kan. Maar eerst dus mijn huidige carrière. Ik kijk er onwijs naar uit om in 2025 nu echt de kleuren van Team SD Worx-Protime te verdedigen.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×