Lotte Kopecky rondt ploegenspel perfect af en triomfeert op Piazza del Campo

Lotte Kopecky rondt ploegenspel perfect af en triomfeert op Piazza del Campo

“Misschien once in a lifetime om als wereldkampioene Strade Bianche te winnen”

02/03/2024

Lotte Kopecky heeft voor de tweede keer in haar carrière de Strade Bianche op haar naam geschreven. De wereldkampioene rekende op de Via Santa Catarina af met medevluchtster Elisa Longo-Borghini en zette zo de kroon op het werk door als wereldkampioene te triomferen op het Piazza del Campo. “Heel bijzonder om hier in de regenboogtrui te winnen. Ik had niet mijn allerbeste dag, maar ik panikeerde niet. Toen Demi Vollering en ik voorop zaten, konden we het ploegenspel spelen. Op deze manier de Strade Bianche winnen is heel speciaal”, aldus Kopecky.

Gekoppelde wedstrijd: Strade Bianche - Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky - Gekoppelde ploegleiders: Lars Boom Danny Stam

Na de laatste grindstrook scheidden zich vijf rensters af van het peloton: Demi Vollering, Lotte Kopecky, het duo Elisa Longo-Borghini en Shirin van Anrooij en Kasia Niewiadoma. Een versnelling van Demi Vollering gooide Van Anrooij overboord. Niewiadoma reageerde, waarna Lotte Kopecky sterk demarreerde. Alleen Elisa Longo-Borghini kon volgen. Op de slotklim in de straten van Siena, de Via Santa Catarina, versnelde de wereldkampioene waarna ze solo aankwam.

Kopecky: “We hadden meer controle dan vorige week in Omloop Het Nieuwsblad. Het hele team deed fantastisch werk. Op Le Tolfe zaten Demi Vollering en ik voorin, waardoor we het ploegenspel perfect konden spelen. Demi ging aan, maar werd terug gehaald. Ik zat eigenlijk al bijna op de limiet, maar ik moest demarreren. Het was mijn beurt om te gaan.”

Om er eerlijk aan toe te voegen: “Ik had eigenlijk niet de beste dag. Ik heb de hele koers afgezien. Toen ik deze morgen vertrok, voelde ik meteen dat ik niet de beste benen had. Maar dat heb ik wel vaker in een wedstrijd en meestal worden ze dan niet echt slechter naarmate de wedstrijd vordert. Ook nu voelden mijn benen de hele koers hetzelfde aan. Dus ik probeerde niet te panikeren. Op de Via Santa Catarina was het zaak om niet te vroeg aan te gaan. Bij mijn demarrage trok ik vol door tot aan de laatste bocht. Toen wist ik dat deze zege binnen was en dat ik op een heel speciale manier als wereldkampioene op het Piazza del Campo kon zegevieren.”

Sportief manager Danny Stam was tevreden met de prestatie van zijn team. “Dit was een knap staaltje ploegenspel. Waar we vorige week achter de feiten aanliepen, waren we nu wél overal present. Barbara Guarischi, Elena Cecchini, Mischa Bredewold en Niamh Fisher-Black hebben zich uitstekende helpers getoond. We kwamen in de perfecte situatie terecht met Lotte Kopecky en Demi Vollering vooruit. Zo konden zij beurtelings aanvallen. Toen  Lotte Kopecky met Elisa Longo-Borghini alleen voorin zat, konden we met Demi druk van achteren uit houden, waardoor Longo-Borghini moest doorrijden. Het ideale scenario. De manier waarop Lotte won en hoeveel overschot ze nog had, was indrukwekkend.”

Stam: “Ik had in de wedstrijd gepolst hoe Lotte zich voelde. ‘Zeker niet super, ook niet goed, maar ook niet slecht’, gaf ze aan. Maar als je vervolgens op deze manier wint… Dan heeft ze het gewoon heel goed gedaan. Door de parcourswijziging zat de wedstrijd langer op slot. Ik denk dat iedereen wat schrik had voor de zwaardere finale. Maar uiteindelijk krijg je wel dezelfde sterke rensters van voren. Deze wedstrijd liegt nooit. Meestal wint hier de beste renster.”

Zo wint Team SD Worx-Protime de Strade Bianche voor het vierde jaar op rij, goed voor zeven overwinningen op tien edities voor de Nederlandse ploeg. “Dat is een heel speciale statistiek”, vindt ook Stam. “Dit is een heel mooie wedstrijd, waar je echt koers kunt maken. Met Lotte Kopecky zegevierend in de regenboogtrui hebben we er opnieuw een mooie overwinning bij."

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×