Marlen Reusser wint de vierde etappe van de Tour de France na een ijzersterke solo

Marlen Reusser wint de vierde etappe van de Tour de France na een ijzersterke solo

“Ongelofelijk, dat ik het plan van de ploeg met een ritzege kan verzilveren”

27/07/2022

Met een knappe solo van liefst 23 kilometer heeft Marlen Reusser een sterk optreden van Team SD Worx in de gravelrit van de Tour de France afgerond. Op alle gravelstroken dicteerde de ploeg het tempo, waarna de Zwitserse tijdritspecialiste uit het team in de finale zelfverzekerd in de aanval ging. Nadat ze een kloof had geslagen, kwam de concurrentie geen seconde meer dichterbij. Op indrukwekkende wijze boekte Reusser de eerste ritzege voor Team SD Worx in de Tour. “Het tactische plan werkte perfect. Ik besef nog niet dat ik een etappewinnares in de Tour de France ben”, zei Reusser na de podiumceremonie.

Gekoppelde wedstrijd: Tour de France - Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky Demi Vollering Marlen Reusser Chantal van den Broek-Blaak Christine Majerus - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Danny Stam

De vierde Tour-rit met vier gravelstroken stond met rood aangestipt in het koersboek van Team SD Worx. Met een duidelijk plan, waarin het team in de finale vol het initiatief zou nemen om voor de etappezege te strijden. Op elke gravelstrook dicteerde Team SD Worx mee het tempo. Waarna Marlen Reusser op 23 kilometer van de streep ten aanval trok. “Het was ons plan om aggressief te koersen en beurtelings aan te vallen. Ik had het geluk dat ik enige vrijheid kreeg, waarna ik niet twijfelde en vol doorging.”

Reusser begon aan een tijdrit richting de overwinning. De voorsprong liep gestaag op richting de minuut. “Het was niet echt een tijdrit, want de laatste gravelstrook en nog twee steile klimmetjes maakten die laatste kilometers anders. Nadat ik voorsprong had, wist ik dat ik meteen vol moest doorrijden. Zolang de achtervolgers denken dat ze kunnen winnen, blijven ze vol jagen. Ik probeerde er ook een mentaal spelletje van te maken door met mijn snelheid te spelen. Op vier kilometer van de streep wist ik dat ze me niet zomaar zouden terug halen.”

De Europees kampioene tijdrijden boekte in de kleuren van Team SD Worx haar eerste overwinning in de Tour de France. “Dit is ongelofelijk. Vanmorgen dacht ik niet eens dat ik zou kunnen winnen. Dit is echt een overwinning van het team. We hebben het plan perfect uitgevoerd. We probeerden er een harde wedstrijd van te maken door de tegenstand continu onder druk te zetten. We waren goed vertegenwoordigd voorin, waarna mijn teamgenoten konden afstoppen. Dit is enigszins surreëel. Ik besef het nog niet goed denk ik”, sloot ze af.

Team SD Worx boekt zo op een magistrale wijze de eerste Tour de France-zege in de geschiedenis van de ploeg. Reusser kreeg ook nog de strijd voor de strijdlust. Lotte Kopecky eindigde zesde en rukt zo op naar de tweede plaats in het puntenklassement. En Team SD Worx neemt de leiding over in het ploegenklassement. 

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×