Lorena Wiebes wint na overtuigende sprint, gele trui-draagster Lotte Kopecky derde

Lorena Wiebes wint na overtuigende sprint, gele trui-draagster Lotte Kopecky derde

“Ik wilde tonen dat ik de snelste was”

25/07/2023

Lorena Wiebes heeft in Montignac-Lascaux met een overtuigende sprint de tweede ritzege van Team SD Worx in deze Tour de France Femmes gepakt. Dit is tevens de vijftigste overwinning van het jaar voor Team SD Worx. Gele trui-draagster Lotte Kopecky trok de spurt perfect aan voor Wiebes en eindigde zelf nog knap als derde, waardoor ze vier bonificatieseconden meegriste. “Lotte zorgde voor de perfecte lead-out. Toen ik Marianne Vos langs me voelde komen, wist ik dat het tijd was om aan te gaan. Ik ben blij dat ik in de eerste massasprint van deze Tour meteen succesvol ben”, aldus Wiebes. 

In de derde etappe van de Tour de France Femmes leek de moedige aanvalster Julie van de Velde het te halen. Onder impuls van een jagend peloton werd de Belgische pas op tweehonderd meter van de streep achterhaald. Mede dankzij een lange lead-out van Kopecky werd Wiebes perfect gelanceerd. 

Wiebes: “Lotte zorgde voor de perfecte lead-out. Ik zag al af in haar wiel, maar ze lanceerde me prima. Ik voelde Marianne Vos opkomen, toen wist ik dat het tijd was om aan te gaan. Gelukkig wist ik haar te remonteren. Ik ben heel blij dat ik het meteen afmaak bij de eerste sprintkans en zo mijn derde Touretappe in mijn carrière win.”

“Er komen nog zware dagen aan, waarin wij Demi Vollering in goede positie wilden houden. Daarom wilden we energie sparen en kijken wat de andere teams zouden doen. Ik ken DSM’s racestijl van vorig jaar en wist dat zij zouden vasthouden aan hun plan. Je moet altijd eerst een ander zijn bordje leeg eten voor je aan het jouwe begint. Het is mooi dat we nu al twee ritzeges op zak hebben, maar de Tour de France Femmes winnen blijft uiteraard het hoofddoel.”

Dankzij haar derde plek vergroot Lotte Kopecky haar voorsprong in het algemeen klassement met vier seconden. “Ik ben blij dat Lorena deze etappe wint. Het is een luxe dat we het zo kunnen verdelen binnen het team. Het was alle hens aan dek in de finale. Julie van de Velde was echt sterk. Ik schrok ervan dat het zo lang duurde voor we haar teruggrepen, want Team dsm-firmenich reed in de finale vol in de achtervolging. Toen mijn lead-out erop zat, bleef ik doorsprinten om het hoogst haalbare eruit te halen.”

Lorena Wiebes tekent zo voor de vijftigste overwinning dit seizoen. “Deze groep is super op elkaar afgestemd”, zegt de Europees kampioene nadat zij de ‘gouden’ overwinning aan het palmares van de ploeg heeft toegevoegd. “Het is geven en nemen bij Team SD Worx en we rijden gewoon vol voor elkaar. Vijftig is super mooi, maar ik hoop dat het hier niet stopt. Hopelijk kunnen we op het einde van deze ronde de mooiste trui mee naar huis nemen.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×