Team SD Worx gaat voor gele droom in Tour de France Femmes

Team SD Worx gaat voor gele droom in Tour de France Femmes

“Onze ambitie is de Tour winnen”

17/07/2023

In een tot dusver uiterst succesvol seizoen stelt Team SD Worx ook hoge doelen voor de komende Tour de France Femmes. Het Nederlandse WorldTeam mikt met Demi Vollering op eindwinst in de belangrijkste rittenkoers van het jaar. Daarvoor wordt ze ondersteund door Mischa Bredewold, Elena Cecchini, Lotte Kopecky, Christine Majerus, Marlen Reusser en Lorena Wiebes. “Ons doel is om de gele trui mee naar huis te nemen. Met deze sterke en uitgebalanceerde line-up zullen we er alles aan doen om dat te bewerkstelligen”, blikt sportief manager Danny Stam vooruit. 

Gekoppelde wedstrijd: Tour de France - Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky Demi Vollering Elena Cecchini Christine Majerus Marlen Reusser Lorena Wiebes Mischa Bredewold - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Danny Stam

Team SD Worx trekt naar de Tour de France Femmes avec Zwift met een ijzersterke selectie. Danny Stam: “We hebben gekozen voor een groep die complementair is en die de kwaliteiten heeft om koerssituaties te creëren. Dat is nog geen garantie dat je de Tour zomaar naar je hand kunt zetten. Ik heb het parcours onlangs verkend en ben tot de conclusie gekomen dat het een zwaar parcours is met enkele etappes die echt pittig zijn. Je kunt de Tour de France in een vingerknip verliezen. Je moet elke dag scherp zijn, want een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Demi Vollering heeft op elk vlak een stap gezet en is beter dan vorig jaar, maar ook de concurrentie is de afgelopen weken weer sterker naar voren gekomen. Ik verwacht dat we een mooie Tour zullen krijgen met veel strijd.”

Demi Vollering

Danny Stam: “Met Demi Vollering ambiëren we het geel. Haar voorjaar was subliem. Bij haar eerste kans in Strade Bianche schoot ze meteen raak. Die lijn trekt ze dit seizoen verder. Hopelijk lukt het ook in de Tour de France Femmes. Titelverdediger Annemiek van Vleuten bewees in de Giro Donne dat ze opnieuw op niveau is. Vorig jaar was ze nog een maatje te groot, maar Demi heeft in alle opzichten bewezen dat ze stappen heeft gemaakt. Dat zal verschil maken. Vooral mentaal is ze veel sterker geworden. Dit seizoen zit er voor het eerst een tijdrit in het parcours. Doordat we er zo weinig hebben in een jaar, is het moeilijk in te schatten hoe de waardeverhoudingen in die discipline liggen. Maar als je zoals Demi op het NK tijdrijden podium rijdt, mag je stellen dat je tot de wereldtop behoort. Het wordt een interessante strijd, in de bergen en tegen de klok.” 

Lorena Wiebes

Danny Stam: “Het voordeel van Lorena meenemen is dat je met haar sprint altijd een extra wapen hebt. Daar komt nog eens bij dat ze een mega goede teamplayer is, die zich volledig kan wegcijferen voor het collectief. Ze is dit jaar een stuk completer geworden en kan de ploeg ook goed aansturen. Zij heeft zich fantastisch genesteld in ons team. Met Lorena heb je de garantie dat je in een aantal etappes kans maakt op de zege.”

Lotte Kopecky

Danny Stam: “Lotte heeft in mijn ogen opnieuw een behoorlijke stap gezet. Ze heeft nog meer volume gekregen. De komst van Lorena Wiebes heeft haar geen windeieren gelegd. Ze kan veel vrijer koersen. Ten aanval trekken wanneer de kans zich voordoet én all-in gaan zonder nog iets te moeten overhouden voor een eventuele sprint. Ook zij is een prima teamplayer. Natuurlijk maken we een selectie met het idee ritten naar onze hand te kunnen zetten, maar we proberen ook een groep samen te stellen die bij elkaar past. Lotte heeft daar een belangrijk aandeel in. Zij zal zich inzetten in dienst van de ploeg wanneer het nodig is, maar ze heeft ook de kwaliteiten om haar eigen kans te gaan. Er zullen dus zeker ritten zijn waar zij de vrije hand krijgt.”

Marlen Reusser

Danny Stam: “De selectie van Marlen voor de Tour de France Femmes is een logische keuze. Vorig jaar won ze op een heel knappe manier de rit met de gravelstroken. Verder heeft ze stappen gezet in de ritten bergop, terwijl ze als tijdrijdster bij de absolute wereldtop behoort. Voordat Marlen bij Team SD Worx tekende, had ze al bewezen dat zij een stuk bergop kan rijden en voor een algemeen klassement kan gaan. Al is ook zij dit seizoen een stuk sterker geworden. In de Ronde van Zwitserland was ze ijzersterk. Haar vorm is goed, dus ze zal een belangrijke ondersteuning zijn voor Demi Vollering in deze Tour.”

Elena Cecchini

Danny Stam: “Elena Cechini maakt dit jaar haar debuut in de Tour de France Femmes. Elena is eigenlijk een beetje onze vaste ‘kernmoeder’ in de groep. Ze zorgt steevast voor een goede sfeer. Je kunt nooit verkeerd doen door haar te selecteren voor een koers. Ze heeft niet alleen een fijne persoonlijkheid, zij snapt ook de koers. Je kunt áltijd op haar rekenen. Zulke mensen heb je nodig in je team. Rensters als Christine Majerus en zij hebben weinig woorden nodig. Ze weten wat er verwacht wordt en je kunt er honderd procent op vertrouwen dat ze de teamorders tot in de puntjes uitvoeren.”

Christine Majerus

Danny Stam: “Christine is een van de stille krachten achter het succes van Team SD Worx . Zij knapt altijd veel werk op. Het succesvolle jaar dat we meemaken, is niet mogelijk zonder rensters als Christine Majerus. Ze zeurt nooit en snapt het spelletje. Het was een vraagteken of ze deze Tour de France Femmes zou halen. Ze heeft problemen gehad met haar gezondheid (Epstein virus). Uit haar trainingen van de jongste weken kunnen we concluderen dat ze haar goede niveau opnieuw behaalt. En dan wil je Christine Majerus gewoon in je Tour selectie. Samen met Elena Cecchini hebben we twee ervaren rotten bij.”

Mischa Bredewold

Danny Stam: “Mischa Bredewold eindigde vorig jaar tweede in het jongerenklassement van de Tour de France Femmes. Met Mischa heb je een renster die een groot vermogen in zich heeft. Die langere tijd op kop kan rijden als er een ontsnapping moet worden terug gebracht. Ze kan doorstampen op de pedalen en zulke rensters heb je nodig in de Tour de France. Ze kan ook een goede tijdrit neerzetten. Kortom een logische selectie na een sterk jaar van deze getalenteerde renster.”

Tour de France Femmes line-up:

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×