Dubbelslag voor Team SD Worx met ritwinst voor Niamh Fisher-Black en eindzege voor Marlen Reusser in Tour de Suisse

Dubbelslag voor Team SD Worx met ritwinst voor Niamh Fisher-Black en eindzege voor Marlen Reusser in Tour de Suisse

Droom die uitkomt

20/06/2023

A double win for Team SD Worx in the final stage of Tour de Suisse. Niamh Fisher-Black beat fellow breakaway rider Kasia Niewiadoma in the sprint, good for her first World Tour victory. Leader Marlen Reusser successfully defended her yellow jersey, adding the Tour of her home country to her record. Another top day for the Dutch World Tour team. "We continue to amaze ourselves. This is a dream come true," said Marlen Reusser and Niamh Fisher-Black.

Gekoppelde wedstrijd: Tour of Switzerland - Gekoppelde rensters: Niamh Fisher-Black Marlen Reusser - Gekoppelde ploegleiders: Andy Degryse

Kasia Niewiadoma pakte in de laatste etappe van de Ronde van Zwitserland uit met een sterke aanval, alleen Niamh Fisher-Black kon haar volgen. “Ze ging vol aan. De teaminstructies waren dat ik haar niet hielp aangezien ik nog Demi Vollering en Marlen Reusser achter me zitten had. In de tactische bespreking hadden we namelijk besloten op de eindzege te focussen en dus niet meteen op de ritwinst. Vooral in het begin van Kasia’s aanval ging het echt hard, maar ik wist dat ik gewoon haar wiel moest blijven volgen. Dat ik in mijn oortje meekreeg dat Marlen het gat aan het dichten was en zo haar gele trui veiligstelde, gaf super veel motivatie.”

Niamh Fisher-Black kwam samen met Kasia Niewiadoma boven op de laatste beklimming, waarna het in één rechte lijn naar de finish ging. “Er ontvouwde zich een mooie kans voor me. Over de radio moedigde ploegmanager Danny Stam me aan. Hij zei dat ik erin moest geloven dat ik Kasia kon kloppen. N zo’n sterke teamprestatie moest ik het wel afmaken. Ik was natuurlijk nog niet vaak in deze situatie geweest, dus dan twijfel je toch altijd even aan jezelf. Maar ik pepte mezelf op. Ik had namelijk veel meer energie kunnen sparen dan Kasia. Ik moest haar dus kunnen kloppen.”

Dat deed ze ook, waarmee de 22-jarige Nieuw-Zeelandse haar eerste profzege op World Tour-niveau pakte. “Winnen is het allerbeste gevoel. Eindelijk kon ik zelf eens mijn handen de lucht in gooien. Dit is waar je voor leeft als wielrenster. Mijn seizoen verliep moeilijk met veel pech en crashes, maar ik ben een koppig persoon. Het moest en zou eens lukken. Ook het team bleef in mij geloven. Deze overwinning doet des te meer deugd.”

“Dit was de perfecte dag”, besluit Niamh Fisher-Black. “Ons doel was het algemeen klassement. Als ritwinst zelfs bonus is, zegt dat veel over het volume van dit team. We stoppen niet met onszelf te verbazen. Dit seizoen is ongeëvenaard.”

Marlen Reusser: "Heel speciaal om in eigen land te winnen"

Marlen Reusser blonk nadat ze het eindklassement van de Ronde van Zwitserland wist veilig te stellen met een soloaanval. “Ik ben super blij. Dit was een groot doel voor me”, begint de Zwitserse. “Dit is een droom die uitkomt. Het is speciaal om in eigen land te winnen. Ik werd continu aangemoedigd door al de fans langs de weg. Een toprenster als Demi Vollering heeft zich volledig leeg gereden voor me in een poging om het gat met Kasia Niewiadoma niet te groot laten worden, waarna ik met een aanval het algemeen klassement kon veiligstellen. Om op deze manier in eigen land te kunnen zegevieren is fantastisch. Team SD Worx was honderd procent toegewijd om mij te helpen om dit doel te verwezenlijken. Dat het nummer één team ter wereld mijn kaart trok, vind ik een grote eer."

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×