Marlen Reusser pakt dankzij tijdritzege ook leiderstrui in Tour de Suisse

Marlen Reusser pakt dankzij tijdritzege ook leiderstrui in Tour de Suisse

“Ik vond de ideale kadans in de tijdrit”

18/06/2023

Het was een dag waar Marlen Reusser lang naar uit had gekeken. De 25,7 kilometer lange tijdrit van de Tour de Suisse. Haar discipline in dé wedstrijd van haar thuisland. “Ik heb over deze dag gedroomd, daarom betekent deze zege ook veel voor me”, zei de Zwitserse nadat ze de tijdrit op haar naam had geschreven door ploeggenote Demi Vollering acht seconden voor te blijven op het technisch parcours rondom Abtwil.

Trots was Reusser toen ze hoorde dat Tour de Suisse dit jaar in de WorldTour werd opgenomen. De tweevoudig Europees kampioene tijdrijden maakte meteen een doel van haar thuiswedstrijd. “Bij het bekend maken van het parcours hoopte ik al dat ik deze tijdrit kon winnen en hier de leiderstrui kon veroveren”, gaf Reusser aan. “Ik heb hier enorm naar toegeleefd. Deze tijdrit was ook een fantastische beleving. Normaal hoor je het publiek tijdens een tijdrit niet omdat je te snel rijdt en de helm je van de buitenwereld afschermt. Op deze beklimmingen rij je een stuk langzamer en stond heel veel publiek. Ik hoorde hen overal mijn naam roepen, wat een prachtige ervaring was.”
 
Reusser noemt tijdrijden een ‘brutal’ discipline. “En zeker deze tijdrit was zo zwaar”, erkende ze. “Ik denk dat ik de tijdrit goed heb ingedeeld. Dat was best moeilijk, omdat je jezelf continue afvraagt of je wel snel genoeg gaat. Je kunt echter niet te hard gaan, want dan blaas je jezelf op. Het is continue een zoektocht om de ideale lijn te vinden. Ik denk dat ik dit goed heb gedaan. Verder moet ik genoeg power op de pedalen hebben geduwd en een goede positie op de fiets hebben gehad. Op het technische gedeelte, zoals in de bochten en in de afdaling, ben ik immers nooit ‘full gas’ gegaan en heb ik wat terrein verloren.”
 
Op de tussenpunten van het 25,7 kilometer lange traject realiseerde Reusser nog niet overal de snelste tijden. “Via de ploegleiding hoorde ik de tijden. Eerlijk? Ik dacht dat ik niet zou winnen. Elisa Longo Borghini staat bekend als een van de beste afdalers. Aan het einde zat nog een technisch deel. Ik dacht dat zij daar tijd op mij zou winnen.”
 
Bij Reusser is de dood van landgenoot Gino Mäder hard aangekomen. “Met wat er met Gino is gebeurd waren mijn gevoelens richting deze thuiswedstrijd enigszins veranderd. Ik denk toch dat het een goede keuze is dat we hier rijden. Zoals ik ook denk dat het goed is dat ik van deze leiderstrui om mijn schouders geniet.”
 
“Natuurlijk speelt zijn dood continue door ons hoofd. Ik was eigenlijk niet in een goede flow.
Ik hield in voor de gevaarlijke bochten en was voorzichtiger in de afdalingen. Het was de laatste dagen moeilijk om de focus op de sport te houden. Het is zo ‘shocking’ was er met Gino is gebeurd. Ik merkte gisteren in de eerste rit van de Tour de Suisse dat ik het enigszins van me af kon zetten, omdat je in de wedstrijd volledig gefocust bent op hoe we moeten rijden. Al merkte ik toen ook al dat ik in de afdalingen wat voorzichtiger was. Ik ben in mijn carrière ook al eens ernstig gevallen. Ik weet uit die periode dat het vervolgens een tijd duurt voordat je weer ‘full gas’ durft te rijden. Weet je, deze sport is soms stom. Omdat je af en toe risico’s moet nemen. Wat er is gebeurd, zit in mijn hoofd.”
 
Reusser wist de tijdrit te winnen met acht seconden voorsprong op ploeggenote Demi Vollering. Het is inmiddels de 21ste opeenvolgende zege voor Team SD Worx dat sinds de laatste rit van La Vuelta Femenina niet meer verloren heeft. Reusser neemt na de zege in de tijdrit ook de gele leiderstrui in de Tour de Suisse over van ploeggenote Blanka Vas die de eerste rit op haar naam schreef.

Gekoppelde rensters: Demi Vollering Elena Cecchini Niamh Fisher-Black Marlen Reusser Blanka Vas Marie Schreiber Gekoppelde ploegleiders: Danny Stam

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×