Team SD Worx gaat naar Giro Donne voor ritzeges

Team SD Worx gaat naar Giro Donne voor ritzeges

“Onze rensters kunnen onbevangen koersen”

29/06/2022

Team SD Worx staat in de Giro Donne aan de start met een jonge, beloftevolle ploeg: Blanka Vas, Niamh Fisher-Black, Lonneke Uneken, Elena Cecchini en Lotte Kopecky. Anna Shackley mist vanwege een Covid-besmetting de Giro, ze wordt vervangen door Christine Majerus. Daar waar het team in de voorbije jaren een dominante rol in de Giro heeft gespeeld, is het doel nu vooral om een etappe te winnen en ervaring op te doen. “Iedereen zal zijn kans krijgen om in deze Giro een etappe te winnen. We kunnen onbevangen koersen”, zegt ploegleider Lars Boom.

Gekoppelde wedstrijd: Giro Donne - Gekoppelde rensters: Blanka Vas Lonneke Uneken Christine Majerus Niamh Fisher-Black Elena Cecchini Lotte Kopecky - Gekoppelde ploegleiders: Lars Boom Danny Stam

Vorig jaar voerde Team SD Worx een huzarenstukje op in de Giro Donne. Met Anna van der Breggen, Ashleigh Moolman-Pasio en Demi Vollering nam Team SD Worx het volledige podium in, waarmee Van der Breggen de Giro voor de vierde keer won. Boom: “Ons team heeft de jongste jaren heel dominant in de Giro gereden en vele successen behaald.  Dit jaar wordt het echter niet vanzelfsprekend om voor de eindwinst te gaan. We zijn hier met een aantal jonge meiden voor wie het de eerste grote ronde wordt. Voor hen wordt het een ontdekkingsreis zonder druk. Het kan heel bevrijdend werken om onbevangen te mogen koersen.”

De selectie

Lotte Kopecky
Boom: “Lotte is onze kopvrouw in deze Giro. Met haar willen we voor etappewinst gaan. Er liggen meerdere kansen. Het start al in de proloog en ook de eerste twee ritten in lijn eindigen wellicht in een sprint. Daarnaast rijdt ze de Giro met het oog op de Tour. Daardoor kan ze relaxed erin gaan. Ze hoeft geen klassement te rijden. Ik denk dat zij ook gewoon de dubbel wil rijden om te ervaren hoe het is om twee lange koersen achter elkaar te rijden. Als je de Giro in je benen hebt en je komt er goed uitgerust uit, kan je richting de Tour de France wellicht nog iets extra’s.”

Niamh Fisher-Black
Boom: “Niamh behoort bij de meiden die de koers lekker onbevangen kunnen aanvatten. Ze kan ontdekken wat haar mogelijkheden bergop zijn. Als het eens een dag minder gaat, is dat oké. Dit past in haar ontwikkeling als renster. Als de Giro de komende jaren nog zwaarder wordt, dan wordt dit nog meer haar koers.”

Lonneke Uneken 
Boom: “De Giro biedt ons ook de kans om onze sprinttrein te perfectioneren. Hoe meer je zoiets doet, hoe beter je erin wordt. We hebben in Italië de juiste personen bij ons. Lotte is ontzettend rap, maar Lonneke Uneken kan ook goed haar plan trekken in sprints. Dat moeten we verder ontwikkelen. Met Lotte Kopecky, Lonneke Uneken, Blanka Vas, Christine Majerus en Elena Cecchini hebben we vier ideale rensters om een sprinttrein op te zetten.”

Christine Majerus

Boom: “Christine is een baken van ervaring. Heeft al meerdere grote rondes gereden. Ze kan die ervaring delen met de jongere meiden. Daarnaast is de aanwezigheid van Christine een versterking voor onze sprinttrein.”

Blanka Vas

Boom: “Voor Blanka Vas is dit de eerste grote ronde. Voor iedere jonge renster is het goed om die eerste langere koers in de benen te hebben en te zien hoe het lichaam reageert na 10 dagen wedstrijd. Blanka is een supertalent en polyvalent. Ze kan bergop proberen te winnen, maar even goed kan ze in de sprint van belang zijn.”

Elena Cecchini

Boom: “Het is een thuiswedstrijd en ik merk aan alles dat Elena ontzetend veel zin heeft in deze Giro Dnne. Het is een waardevolle renster, die brandt van de ambitie om in eigen land een etappe te winnen. Ze cijfert zich altijd weg voor het team, terwijl ze wel wat vaker aan haar eigen kansen mag denken. In de Giro kan ze een etappe uitkiezen waar we haar kaart zullen trekken. Daarnaast is het haar rol om als wegkapitein haar ervaring te delen met de jonge meiden.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×